Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Un colet cu droguri oprit la Poştă | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Un colet cu droguri oprit la Poştă
Un colet cu droguri oprit la Poştă

Un colet cu droguri oprit la Poştă

Din raportul de activitate al Biroului Vamal Interior Harghita:

Ce şi unde au vândut, dar şi de unde au cumpărat harghitenii.
Fraude de aproape 300.000 lei constatate de inspectori.
Un colet cu droguri oprit la Poştă

Biroul Vamal de Interior (BVI) Harghita s-a format, practic, anul trecut, când HG nr. 520 reorganiza Agenţia de Administrare Fiscală. În urma acestei reorganizări, Autoritatea Naţională a Vămilor a fost absorbită de ANAF, sub denumirea de Direcţia Generală a Vămilor; în cadrul acesteia s-au format direcţii regionale, iar în judeţe au apărut birouri vamale de interior.

BVI Harghita desfăşoară activităţi vamale specifice, urmărind circulaţia produselor accizabile în regim suspensiv şi controlând producţia, circulaţia şi comercializarea produselor accizabile. De asemenea, BVI Harghita verifică îndeplinirea condiţiilor pentru acordarea autorizaţiilor de antrepozit fiscal şi destinatar înregistrat; acordă autorizaţii de utilizator final; acordă autorizaţie de antrepozit fiscal pentru micile distilerii.

În cadrul bilanţului Biroului pe anul 2013, prezentat în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural care a avut loc în această săptămână, se precizează că au fost înregistrate 4.668 operaţiuni vamale, din care 1.051 au fost operaţiuni de import, iar 3.617 au fost operaţiuni vamale de export.

În 2013, firmele au adus în judeţ de la aţă de cusut, ţesături din bumbac, fire de filamente sintetice, etichete până la articole din materiale plastice, ţevi din aliaj de aluminiu, ţigle, mobilă, maşini agricole şi chiar suplimente alimentare. Produsele au fost aduse atât din Europa (Serbia, Elveţia, Belarus, Turcia), cât şi din Asia (China, India, Thailanda), dar şi din Statele Unite ale Americii.

În schimb, pe parcursul anului trecut, am trimis la export apă minerală (către Canada, SUA şi Moldova), cherestea (către China, ţările arabe, Turcia), mobilă (către SUA şi Norvegia), materiale de schelărie (în China), îmbrăcăminte (în Elveţia) şi bere (în Macedonia).

Fraude în valoare de aproape 300.000 de lei; încasări de sub 80.000 lei

În ceea ce priveşte activitatea de control ulterior, în anul 2013, angajaţii BVI Harghita au constatat 74 de fraude sau iregularităţi, acestea fiind identificate ca urmare a reverificării declaraţiilor vamale. Au fost încheiate 51 de procese verbale de control, 64 de decizii de regularizare a situaţiei şi 10 procese verbale de contravenţie.

Dintre fraudele constatate amintim sustragerea de la plata datoriei vamale – în valoare de 273.709 lei, din această sumă încasându-se doar 64.748 lei. Au fost fraude legate de declararea eronată a mărfii, ceea ce a produs un prejudiciu de 11.000 lei, din care s-au încasat doar 1.000 lei. Ca urmare a unor fraude sau iregularităţi privind originea mărfii s-a constatat un minus de peste 6.000 lei, dar în acest caz au fost încasată toată suma. De asemenea, toată suma datorată (4.500 lei) a fost încasată şi după ce nu au fost declarată marfa la intrarea în Comunitatea Europeană.

Potrivit raportului de activitate pe 2013 a BVI Harghita, în urma reverificărilor, au fost constatată o sumă de 298.849 lei, care reprezintă diferenţa de drepturi vamale, inclusiv alte taxe şi impozite, datorate statului în cadrul operaţiunilor vamale. Încasările au fost de doar 79.833 lei.

Colet cu droguri, oprit la Poştă

Referitor la activitatea antidrog din cadrul BVI Harghita, în cadrul bilanţului pe anul trecut, se aminteşte de o captură la Odorheiu-Secuiesc. Potrivit raportului, în baza unei analize de risc, la Oficiul Poştal nr. 1 din municipiul de pe Târnava Mare a fost identificat un colet, trimis din China, în care se aflau aproape 3.000 de capsule P57Hoodia. Expertiza realizată de Laboratorul de Analiză şi Profil al Drogurilor – Cluj-Napoca a arătat faptul că acele capsule conţineau substanţa sibutramină, care face parte din lista substanţelor dopante cu grad mare de risc.

Trebuie precizat faptul că în ceea ce priveşte combaterea traficului ilicit cu ţigări şi alcool, de metale şi pietre preţioase, cu bunuri culturale, inspectorii BVI Harghita nu au identificat nici un caz.

Încasări de peste 35 milioane de lei. Au crescut încasările din accize

În 2013, veniturile încasate la bugetul statului au depăşit 35 de milioane de lei (35.873.331 lei). Cele mai mari venituri au fost obţinute din TVA (aproape 32 milioane de lei) şi din taxele vamale (aproape 4 milioane de lei).

În raportul de activitate pe anul trecut se mai precizează faptul că încasările din accize în 2013 au fost de 10.075.733 lei, cu aproape 2 milioane mari decât în 2012.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.