Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Miercurea Ciuc şi Topliţa, municipiile cu cele mai multe cazuri de COVID-19 înregistrate până în prezent | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Sănătate » Miercurea Ciuc şi Topliţa, municipiile cu cele mai multe cazuri de COVID-19 înregistrate până în prezent
Miercurea Ciuc şi Topliţa, municipiile cu cele mai multe cazuri de COVID-19 înregistrate până în prezent

Miercurea Ciuc şi Topliţa, municipiile cu cele mai multe cazuri de COVID-19 înregistrate până în prezent

  • Dr. Tar Gyöngyi (DSP): „La ora actuală nu se poate vorbi despre focare în judeţ, Harghita este dominat de cazuri izolate răspândite în toate zonele, virusul circulă şi este un semn de atenţionare că nu am scăpat de pericol”

După o evoluţie atipică a numărului de cazuri de infectări cu virusul SARS-CoV-2 în Harghita, provocată de focarul COVID-19 de la Spitalul Municipal Topliţa, unde au fost depistate la sfârşitul lunii iulie 17 cazuri noi de infectare cu virusul SARS-CoV-2, situaţia pare să fi intrat pe făgaşul dorit.

„Am putea spune că săptămâna trecută am avut un platou, care în medicină nu este liniar, ci oscilează: am avut maximum zece cazuri, în majoritatea zilelor fiind sub cinci infecţii noi depistate în judeţ. Este evident că vorbim de cazuri de răspândire comunitară. Dacă sunt 2-3 sau mai multe cazuri grupate, atunci provin din mediul familial, de la locul de muncă, din centre de rezidenţă, unde oamenii îşi petrec mai mult timp împreună”, a declarat dr. Tar Gyöngyi, directoarea executivă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita.

Potrivit acesteia, chiar dacă în prezent nu există focare de COVID-19 în Harghita, noile cazuri înregistrate sunt răspândite în toate zonele judeţului, semn că SARS-CoV-2 circulă, este un virus foarte contagios, iar evoluţia bolii este „imprevizibilă”.

„Ştim că în general la pacienţii în vârstă şi cu comorbidităţi starea este mai gravă, dar am văzut şi la oameni tineri evoluţii la care nu ne-am fi aşteptat, persoane care păreau sănătoase, cu fizic sportiv, foarte bine construit, care au făcut forme nu foarte grave, dar cu evoluţie trenantă, cu consecinţe ulterioare, cu remanenţe şi cu complicaţii respiratorii ulterioare, care au devenit cronice. Nu trebuie să ne temem numai de evoluţiile fulminante, există şi o astfel de evoluţie, când o persoană foarte tânără rămâne cu insuficienţă respiratorie pe o perioadă mai lungă, limitată în viaţa de zi cu zi şi în capacitatea de muncă”, a explicat dr. Tar.

În context, şefa DSP Harghita atenţionează că, în ciuda tabloului aparent liniştitor al raportărilor din ultima săptămână, nu este cazul să ne relaxăm.

„Este vară, lumea este incomodată de mască şi nu realizează că prin abandonarea acesteia, prelungim starea de incomoditate. Dacă vrem să scăpăm cât mai repede de aceste măsuri incomode, trebuie să punem umărul cu toţii şi, chiar dacă e neplăcut, este până la urmă un exerciţiu de civism; putem chiar să-l atenţionăm pe cel de lângă noi că nu portă masca, deşi este într-un loc unde prezenţa acesteia este obligatorie, că nu este nici corect, nici legal ceea ce face”, a precizat dr. Tar.

Miercurea Ciuc şi Topliţa ocupă primele două locuri ale clasamentului privind numărul cazurilor de persoane infectate cu SARS-CoV-2 confirmate. „În Miercurea Ciuc există cele mai multe cazuri confirmate, explicabil, în condiţiile în care aici este cea mai mare aglomerare din judeţ, iar poziţia secundă este ocupată de municipiul Topliţa, din cauza focarului înregistrat în urmă cu două săptămâni la Spitalul Municipal din localitate”, a detaliat dr. Tar Gyöngyi.

Accesul primarilor la informaţii nu este îngrădit

În urmă cu o săptămână, în cadrul conferinţei de presă periodice, primarul municipiului reşedinţă al judeţului, Ráduly Róbert Kálmán, îşi manifesta nemulţumirea cu privire la faptul că membrii Comitetului Local pentru Situaţi de Urgenţă (CLSU) nu sunt informaţi despre distribuţia pe localităţi a infecţiilor cu noul coronavirus, în aceste condiţii neputând lua decizii „ancorate în realitate”. „Fără date certe este deosebit de greu să iei o decizie ancorată în realitate. Faptul că în continuare nici măcar noi, cei din CLSU, nu suntem informaţi de distribuţia pe localităţi, măcar pentru localitatea noastră proprie, a cazurilor noi zilnice, face practic imposibilă luarea deciziilor ancorate în realitate (…) mai ales în lumina în care deschiderea anului şcolar este aproape. (…) Facem apel la cei care sunt acolo, ca să modifice această secretizare şi să avem şi noi date, în special în oraş, în areal. Pe mine m-ar interesa cu precădere ce este în Miercurea Ciuc şi ce este în Bazinul Ciucului, (…) care preponderent are mişcare în Miercurea Ciuc. (…) Mă interesează dacă sunt la Sâncrăieni 10 cazuri, ca să ştiu”, arăta Ráduly Róbert Kálmán.

Am apelat la autorităţile în domeniu, pentru a afla care este raţiunea profesională, morală care stă la baza „secretizării” unor date ce ţin de Sănătatea Publică şi am aflat că accesul primarilor la informaţii nu este îngrădit. Ni s-a explicat că există o procedură bine stabilită, iar lucrurile se desfăşoară astfel: fiecare Direcţie de Sănătate Publică din ţară încarcă, pe măsură ce apar, noile cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2 pe platforma informatică a Ministerului Sănătăţii şi Institutului Naţional de Sănătate Publică, iar datele, venite din toată ţara, se centralizează permanent. Zilnic, în cursul dimineţii, de obicei în jurul orei 10:00, datele se validează de către Ministerul Sănătăţii şi la ora 13:00 se comunică presei Buletinul Informativ zilnic al Grupului de Comunicare Strategică. Acelaşi buletin constituie şi sursa de informare şi de confirmare a datelor Prefecturilor. După comunicarea oficială, fiecare primar are dreptul să solicite zilnic, de la DSP, chiar şi telefonic pentru mai multă eficienţă, datele cu privire la numărul de cazuri noi confirmate în localitatea pe care o păstoreşte şi le primeşte imediat. Nu şi pe cele din alte localităţi, acestea constituind apanajul celor care le conduc şi le reprezintă. De ce nu se dau publicităţii?

„Cel mai probabil, pentru că au existat cazuri punctuale de abuz asupra unor persoane despre care s-a aflat că sunt pozitive. Şi au fost cazuri de primari care aflau informaţii, redirecţionate de cineva din Grupul Judeţean (COVID-19 – n.a.) – situaţia între timp a fost remediată – şi zilnic ieşeau pe posturile private de radio şi TV şi comentau, înainte de publicarea datelor oficiale, câte infecţii sunt în diferite localităţi. Nu este corect faţă de ceilalţi primari, care nu au acces simultan la aceste informaţii şi care au reclamat că se simt nedreptăţiţi şi umiliţi”, a arătat dr. Tar.

În opinia directoarei DSP Harghita, soluţia ar fi ca zilnic, după comunicarea Buletinului Informativ oficial, tabelul cu datele pe care epidemiologii le centralizează să fie publicat şi pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică. „Să le facem publice, exclusiv numeric, nicidecum nominal, şi de acolo se poate informa toată lumea. La început noi aşa ne-am organizat, am postat toate informaţiile pe site, în încercarea de a scădea numărul mare de apeluri telefonice. Eu aşa aş fi continuat, pentru că eu cred că şi informaţia poate avea rol educativ, dar nu eu decid. Decizia aparţine Grupului de Comunicare Strategică. Într-un fel, îi înţeleg pe primari, cu condiţia ca informaţia să ajungă la toţi în acelaşi timp, nu doar unii să aibă acces la ea, iar ceilalţi nu”, a continuat dr. Tar Gyöngyi.

Directoarea DSP Harghita avertizează că speranţa de a scăpa spontan de virusul SARS-CoV-2 nu se confirmă şi îi roagă pe locuitorii judeţului să nu mai plece urechea la teoriile conspiraţiei şi la informaţiile false distribuite prin intermediul unor reţele de socializare şi prin viu grai, care pot contribui, în mod nefericit, la creşterea numărului de infectări cu noul coronavirus.

„E diabolic ce se vehiculează (…), SARS-CoV-2 este un agent infecţios independent de noi, este o vietate care se luptă în modul ei pentru supravieţuire, aşa cum luptăm şi noi, asta este lumea materială, lumea biologică. Eu nu le doresc celor care răspândesc astfel de zvonuri false, să vadă în apropierea lor cazuri tragice, provocate de ceea ce ei susţin că nu există. Eu am văzut şi sunt convinsă că acest virus există şi cred că în acest domeniu trebuie ascultaţi profesioniştii şi nu zvonistica. Este evident că evoluţia favorabilă în cazul acestei epidemii a fost legată strict de izolare şi proporţională cu măsurile de izolare; cum s-au relaxat, cum a crescut numărul de cazuri. Speranţa noastră, de a scăpa spontan de acest virus, nu se confirmă, se pare că trebuie să aşteptăm vaccinul. Până atunci, trebuie individual să ne luăm măsurile de precauţie”, a conchis dr. Tar Gyöngyi.

Daniela MEZEY

***

Dacă v-a plăcut acest material și doriți să citiți știri pe acest site și în continuare, o puteți face abonându-vă la ziarul Informația Harghitei.

Puteți opta pentru abonamentul clasic: făcut la oficiul poștal și veți primi ziarul în cutia poștală.

Sau puteți alege varianta abonamentului în format PDF, în acest caz urmând să primiți ziarul în format electronic, pe adresa de e-mail. Costul unui abonament în format PDF pornește de la 16 lei/lună și ajunge  la 150 de lei/an.

Puteți obține detalii trimițând un e-mail la informatiahr@gmail.com.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.