Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Miercurea-Ciuc: Militarii harghiteni au aniversat 75 de ani de la înfiinţarea Batalionului 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Miercurea-Ciuc: Militarii harghiteni au aniversat 75 de ani de la înfiinţarea Batalionului 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu”
Miercurea-Ciuc: Militarii harghiteni au aniversat 75 de ani de la înfiinţarea Batalionului 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu”

Miercurea-Ciuc: Militarii harghiteni au aniversat 75 de ani de la înfiinţarea Batalionului 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu”

Ministrul Apărării a decorat Drapelul de Luptă al Batalionului cu Emblema de Onoare a Armatei României n Mircea Duşa: „Mai întotdeauna, Batalionul de Vânători de Munte de la Miercurea Ciuc şi Brigada de vânători de munte au fost şi sunt un factor de stabilitate şi echilibru în această zonă”

 

Batalionul 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu” din cadrul  Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” a aniversat, vineri, la sediul unităţii din Miercurea-Ciuc, împlinirea a 75 de ani de la înfiinţare. Momentul a fost marcat prin organizarea ceremonialului militar şi religios, dar şi prin alte activităţi.

Cu această ocazie, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a decorat Drapelul de Luptă al Batalionului 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu” cu Emblema de Onoare a Armatei României, cu însemn de pace. Ministrul Apărării a spus că „am decorat Drapelul de luptă al Batalionului pentru rezultatele deosebite obţinute în procesul de instruire şi pregătire, dar şi pentru ceea ce reprezintă acest Batalion în judeţul Harghita”.

După decorarea Drapelului de Luptă al Batalionului, un sobor de preoţi, în frunte cu Episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Andrei Moldovan, au oficiat serviciul religios.

Comandantul Batalionului 24, locotenent-colonel Costel Pomană, a mulţumit, în discursul său, ministrului Apărării pentru înalta distincţie acordată unităţii şi l-a asigurat că în continuare îşi vor face datoria „aici, la poalele Munţilor Harghitei şi acolo unde ţara va avea nevoie”. De asemenea, a fost ţinut un moment de reculegere pentru „eroii Batalionului căzuţi la datorie pe câmpul de luptă în cel de-al Doilea Război Mondial, precum şi pentru toţi cei care au plecat dintre noi”.

Prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, în cuvântul său, i-a felicitat pe militarii Batalionului 24, la acest ceas aniversar, apreciind activitatea acestora. „Deşi vă desfăşuraţi activitatea într-un mediu complex, dificil de multe ori, aţi reuşit să îndepliniţi la un înalt nivel calitativ sarcinile primite în zona de responsabilitate. (…) Participarea în teatrele de operaţii a militarilor din cadrul Batalionului a adus încredere. Iar această încredere aţi creat-o dvs. prin prezenţa şi prestaţia de militari români”, a spus prefectul, menţionând că aceştia contribuie „la menţinerea securităţii şi în această zonă”. Totodată, Adrian Jean Andrei a apreciat „extrem de pozitivă cooperarea interinstituţională cu Instituţia Prefectului în menţinerea păcii sociale şi co-participarea de fiecare dată la elementele importante ale comemorării Istoriei României”.

 

 Militarii Brigăzii 61 vor participa începând din luna august la o nouă misiune în Afganistan

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, s-a arătat emoţionat că se află la această activitate, „pentru că în urmă cu câteva zeci de ani, pe acest platou, eram avansat la gradul de sublocotenent şi nu mă gândeam atunci că o să decorez drapelul de luptă al Batalionului”.

Acesta a spus că „după ’90 (n.n. – Batalionul) a cunoscut o profundă restructurare şi că, practic, pe scheletul acestui batalion s-a constituit Marea Unitate, Brigada 61 Vânători de Munte”.

Mircea Duşa a amintit că militarii Batalionului 24 au participat la misiuni internaţionale, în care au dovedit că sunt bine pregătiţi, profesionişti şi au fost adevăraţi ambasadori ai României în lume. „De altfel, trupele noastre de vânători de munte sunt foarte apreciate de partenerii noştri din NATO şi Uniunea Europeană şi misiunile pe care le-aţi realizat împreună cu ei au fost misiuni de succes. (…) Şi de aceea am stabilit împreună cu şeful Statului Major General ca la noua misiune din Afganistan, începând din luna august, să participe militarii de la Brigada din Bistriţa şi Brigada 61 Vânători de Munte de la Miercurea-Ciuc”, a afirmat ministrul. În Afganistan, militarii harghiteni împreună cu cei din Bistriţa vor asigura protecţia forţei pe aeroportul Kandahar.

Un alt aspect evidenţiat de ministrul Apărării s-a referit la faptul că militarii unităţii din Miercurea-Ciuc reprezintă un factor de stabilitate în zonă. „Mai întotdeauna, Batalionul de Vânători de Munte de la Miercurea-Ciuc şi brigada de vânători de munte au fost şi sunt un factor de stabilitate şi echilibru în această zonă. (…) Armata are cel mai aproape de suflet simbolurile naţionale, fie că este vorba de drapel, de imn sau alte simboluri naţionale, le-aţi reprezentat cu cinste şi onoare în toate misiunile la care aţi participat, dar şi aici, în zonă şi de fapt sunteţi purtătorii acestor simboluri în judeţul Harghita şi în municipiul Miercurea-Ciuc”, a spus Mircea Duşa.

Pentru că se apropia 8 Martie, ministrul Apărării a oferit flori femeilor Batalionului 24 şi invitatelor prezente pe platoul unităţii din Miercurea-Ciuc. Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea trupelor şi a tehnicii militare.

După ceremonialul militar şi religios a urmat vizionarea filmului documentar „Batalionul 24 Vânători de Munte General Gheorghe Avramescu – 75 de ani de istorie”, prezentarea volumelor omagiale „Enciclopedia vânătorilor de munte, elită a Armatei României” şi „Elita spaţiului alpin românesc”, dar şi „întâlnirea generaţiilor”.

La manifestarea de la Miercurea-Ciuc au mai participat, printre alţii, şeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general maior Dumitru Scarlat, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte, general de brigadă Marius-Dorel Giurcă, şefi ai instituţiilor publice din judeţ, foşti comandanţi şi rezervişti ai Batalionului 24.

 

 Scurt istoric

Batalionul 24 Vânători de Munte a fost înfiinţat la 5 martie 1940, în cadrul Grupului 2 Vânători de Munte al Brigăzii 11 Mixte Munte „Maramureş”. A participat, începând cu 22 iunie 1941, în cadrul Corpului de Munte, la ofensiva declanşată pentru eliberarea Basarabiei, continuând acţiunile militare până la Peninsula Crimeea şi Sevastopol, unde în 1943 a fost decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul”. Batalionul a fost desfiinţat în 15 august 1947, fiind reînfiinţat după 22 de ani, începând cu 1 iulie 1969.

Pe timpul Revoluţiei Române din 1989, Batalionul 24 a fost alături de populaţia din zonă, asigurând ordinea şi liniştea în Garnizoana Miercurea-Ciuc, iar în 1990 a deblocat două situaţii tensionate apărute la poliţia judeţeană şi la penitenciar.

În anul 1991 a intrat în compunerea Brigăzii 61 VM şi pe 3 noiembrie 1995 a primit noul Drapel de Luptă şi acordarea denumirii onorifice „General Gheorghe Avramescu”. În anul 2005 a intervenit pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor din zona Odorheiu-Secuiesc. Militarii Batalionului au participat la misiuni în Afganistan, dar şi în misiuni sub egida ONU în Congo şi Coasta de Fildeş. De asemenea, militarii Batalionului 24 au participat la numeroase acţiuni desfăşurate în comun cu partenerii americani.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.