Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Mielul de Paşte – între 35 şi 45 de lei kilogramul de carne anul acesta | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Mielul de Paşte – între 35 şi 45 de lei kilogramul de carne anul acesta
Mielul de Paşte – între 35 şi 45 de lei kilogramul de carne anul acesta

Mielul de Paşte – între 35 şi 45 de lei kilogramul de carne anul acesta

  • Miei sunt destui în Harghita, dar puţini vor fi în pieţe. Majoritatea vor ajunge în străinătate, la cei care îşi permit să scoată mai mulţi bani din buzunar

Anul acesta, miei pentru Paşte sunt pe alese: şi mai măricei la 25-30 de kilograme, dar şi mai mici, cântărind undeva pe la 20 de kilograme în viu.

Potrivit conducerii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita, sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine şi în spaţii amenajate şi autorizate temporar, în care se asigură supravegherea sanitar-veterinară, carnea rezultată în urma sacrificării fiind destinată direct consumatorului final şi interzisă vânzării prin unităţile de comercializare cu amănuntul.

În judeţul Harghita funcţionează trei centre temporare de sacrificare a mieilor: la Ocna de Sus, la Frumoasa şi la Plăieşi, două centre de sacrificare autorizate sanitar-veterinar si un abator de mare capacitate pentru sacrificarea de ovine, în satul Izvoare, ce aparţine comunei Zetea. Locurilor de sacrificare a mieilor funcţionează în perioada premergătoare Paştelui catolic, între 9-16 aprilie 2022, şi în perioada premergătoare Paştelui ortodox, între 9 şi 23 aprilie, între orele 07:00 şi 17:00.

Cum marfa e pe alese, şi preţul este pe măsură. Nu pentru că mieii din acest an ar fi mai speciali, ci din cauza costurilor ridicate, uneori artificial susţin fermierii, la cereale, la combustibil şi a lipsei forţei de muncă. Aşadar, preţul unui kilogram de carne de miel este între 35 şi 45 de lei. Şi nu vor fi prea mulţi miei pe tarabe, fiindcă majoritatea crescătorilor de ovine din Harghita preferă anul acesta fie să vândă mieii vii intermediarilor, fie să-i lase să mai ia în greutate şi să-i vândă la vară, la un preţ mai mare, care să-i ajute să-şi recupereze cheltuielile.

Costel Bondrea – preşedintele Cooperativei „Fraţii Muntelui” din zona de nord a judeţului, ne spune că mieii sunt tocmai buni pentru vânzare, cântăresc 25-30 de kilograme în viu, iar carcasa undeva între 10 şi 16 kilograme, în medie în jur de 13 kilograme.

„Cerere este de nu o putem dovedi; dintre clienţii pe care îi am an de an a trebuit să mai direcţionez către colegii mei. Eu, de exemplu, am băgat mai târziu berbecii la oi şi am mieluţi de o lună – o lună şi o săptămână, cam la 20 de kilograme. Au preţ bun la ora actuală, dar m-am gândit că dacă nu am ciobani pentru muls laptele, trebuie să-i mai ţin şi îi voi vinde abia la vară. E lipsă mare de forţă de muncă la oierit şi în general în agricultură, e o problemă naţională, că oamenii au plecat în străinătate, chiar dacă şi la noi au urcat preţurile la ciobani, le dăm destul de mult. Dar tot nu vin. Nu e munca atât de grea, pe cât e de riscantă şi eşti prins 24 de ore din 24, asta-i problema”, ne povesteşte dl Bondrea.

Ne asigură că membrii cooperativei vor acoperi în jur de 80% dintre solicitările locuitorilor din zona Tulgheş, Corbu şi Topliţa, restul mieilor fiind vânduţi de proprietari „direct la tir (la intermediari – n.a.), unii acum, alţii la vară, să mai crească”.

În ceea ce priveşte preţul, în zona de nord carnea de miel pentru Paşte se vinde cu aproximativ 35 de lei kilogramul. 

„Ne-am gândit şi la cumpărători şi în zona noastră se va vinde la preţul de 35 de lei kilogramul la carcasă. Dar la nivel naţional este 19-20 de lei kilogramul în viu, ceea ce înseamnă undeva la 40 de lei kilogramul de miel tăiat. Şi oamenii o duc rău, dar şi noi, fermierii: cerealele le-au scumpit artificial, că la noi se găsesc mereu motive să se scumpească orice, s-a scumpit şi combustibilul, şi asigurările, toate s-au scumpit”, explică preşedintele Cooperativei „Fraţii Muntelui”.

Benkő Attila, din comuna Lăzarea, este un binecunoscut crescător de oi.Anul acesta are 200 de miei pentru Paşte. Niciunul nu ajunge la piaţă, toţi urmând să fie vânduţi cunoscuţilor şi clienţilor fideli, să asigure necesarul familiei lărgite, iar cei rămaşi vor ajunge cel mai probabil tot la intermediari. Fermierul vinde kilogramul de carne de miel tăiat cu 40 de lei, dar este dispus să mai lase la preţ, „ca să putem să scăpăm de ei, iar oamenii să aibă ce pune pe masă de Paşte”.

„Mieii sunt frumoşi, buni, dar nu-s bune preţurile. După scumpirile astea, intermediarii trăiesc pe gâtul nostru – chiar înainte am vorbit cu unul şi ei nu vor să ne dea mai mult de 16 lei/kil în viu. Barem 20 de lei ar trebui să fie, că toate s-au scumpit peste măsură, oameni de muncă nu mai sunt de găsit, mizeria a rămas aici în ţară şi noi gospodarii care ne zdrobim cu munca. Clienţii mai vechi pe care îi am şi-au rezervat deja mielul, restul nu ştiu ce voi face cu ei. Şi cu laptele e la fel, de 30 de ani îl vindem cu un leu litrul. Atunci pentru un bidon de lapte de 25 de kile ne-au dat zece pachete de (ţigări – n.a.) Carpaţi; acum ne dă un pachet de Winchester pentru acelaşi bidon plin cu lapte. Ca să cumperi şi acum zece pachete de ţigări normele trebuie să dai 250 de lei şi atunci laptele ar trebui să fie 10 lei kilogramul. Îmi vine, câteodată, să vând tot, tot absolut: şi tractoare, şi oi, şi vaci, până la ultimul”, zice cu năduf fermierul.

Ravasz Melinda, din comuna Plăieşi, munceşte la ferma familială împreună cu tatăl ei. Nu au alte ajutoare. Anul acesta nu au nici prea mulţi miei de Paşte, în jur de 50 de bucăţi: şi mai mari de 25 de kilograme în viu, şi mai micuţi care s-au născut mai târziu. O parte din ei va ajunge şi pe tarabele din piaţă.

„Avem cereri şi de la cunoscuţi, dar o să vând şi la piaţă. Noi o să vindem mielul cu aproximativ 45 de lei kilogramul de carcasă. Şi aşa oamenii spun că este scump, dar şi pentru noi este greu, cheltuielile cu animalele sunt mari şi totul este foarte, foarte scump”, se alătură Ravasz Melinda nemulţumirilor exprimate de ceilalţi fermieri harghiteni.

Horváth Ferenc, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Harghita, precizează că anul acesta s-au născut mulţi miei, dar majoritatea vor ajunge în străinătate, la cei care îşi permit să scoată mai mulţi bani din buzunar.

„Sunt miei destui, dar nu îi vor tăia oamenii, fiindcă nu are cine să mulgă oile, asta-i problema. În momentul în care taie mieii, a doua zi trebuie să mulgă oile şi nu avem oameni pentru aşa ceva, toţi sunt plecaţi în străinătate. La noi încă nu se poate ieşi cu animalul pe păşune, nu e iarbă şi trebuie ţinut în saivan, în stabulaţie, iar cerealele sunt foarte scumpe. Lumea spune că mielul e scump anul acesta, dar anul trecut a mâncat porumb cu 80-90 de bani şi anul acesta cu 1 leu-1,5 lei.

Horváth Ferenc menţionează că cei mai mulţi miei s-au născut anul acesta în bazinul Casin. Fermierii de acolo vând mieii mai mari în viu cu 20 de lei kilogramul la intermediari, iar pe cei mai mici îi mai ţin până la toamnă şi îi vând „tot la camion”.

„Am stat de vorbă cu colegii mei şi niciunul nu vrea să se ducă la piaţă cu mieii. Mieii sunt la mare căutare acum şi majoritatea ajung la fermele de îngrăşare de la Constanţa, pentru arabi. Lor le trebuie miei din rasa Ţurcană, mari, graşi, spre deosebire de europeni, cărora le plac mieii mai mici, până la 20-25 de kilograme în viu. Dar ştiu şi câteva camioane care vor pleca spre vest, în Italia, Croaţia şi în Bosnia. Nu prea va fi mare concurenţa la piaţă la miel anul acesta”, concluzionează vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Harghita.

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Harghita a demarat controalele tematice specifice. Ele urmăresc verificarea respectării condiţiilor sanitare veterinare din toate pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală şi nonanimală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul.

În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate în care este valorificată carnea şi celelalte produse de origine animală, de sezon, este asigurat necesarul de personal sanitar-veterinar şi programul prelungit de activitate, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.