Peste 400 de intervenţii ale salvamontiştilor harghiteni în sezonul de schi | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 8 iunie 2023
Home » Societate » Peste 400 de intervenţii ale salvamontiştilor harghiteni în sezonul de schi
Peste 400 de intervenţii ale salvamontiştilor harghiteni în sezonul de schi

Peste 400 de intervenţii ale salvamontiştilor harghiteni în sezonul de schi

Salvamontiştii harghiteni au avut în sezonul de schi, care tocmai s-a încheiat, peste 400 de intervenţii, în marea majoritate a cazurilor fiind vorba despre acordarea de ajutor celor care s-au accidentat pe pârtii.

Şeful Serviciului Salvamont şi Salvaspeo din cadrul Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Örs, a declarat publicaţiei noastre că 95 la sută dintre intervenţii au fost înregistrate pe pârtii, a fost un sezon cu multe accidente, dar din fericire nu au fost cazuri de deces. În cele mai multe situaţii, salvatorii montani harghiteni au acordat ajutor unor persoane care au suferit entorse, luxaţii, fracturi, tăieturi, zgârieturi sau lovituri, dar au fost şi cazuri mai grave când oamenii s-au lovit la cap ori s-au izbit de copaci, stâlpi sau chiar unii de alţii.

„Am avut mai multe accidente care au fost foarte grave, dar din fericire am reuşit să ajutăm la timp, ca să nu apară după aceea probleme foarte mari. Din mijlocul lunii decembrie până în weekend-ul trecut am fost prezenţi pe pârtiile din judeţul Harghita. Au lucrat mai mult de o sută de oameni, voluntari mai ales. A fost greu, dar mulţumită voluntarilor am reuşit şi în sezonul acesta să facem faţă şi să îi ajutăm pe oamenii care au avut nevoie de ajutorul nostru”, a afirmat Fekete Örs.

Acesta a precizat că în comparaţie cu sezonul anterior au fost înregistrate mai puţine intervenţii pe pârtii, acest lucru datorându-se faptului că oamenii au fost chiar de la început mai disciplinaţi şi mai atenţi şi nu au fost la fel de multe probleme legate de nerespectarea regulilor privind schiatul. Fekete Örs a menţionat că schiorii au început să conştientizeze faptul că este în interesul lor să respecte regulile şi să înţeleagă că purtarea echipamentului de protecţie, acordarea de atenţie sporită celorlalte persoane de pe pârtie şi neconsumarea de băuturi alcoolice sunt lucruri foarte importante.

Potrivit afirmaţiilor sale, chiar dacă sezonul de schi s-a încheiat, în zonele montane mai înalte este încă zăpadă din belşug, stratul de nea fiind şi de un metru grosime, iar oamenii trebuie să fie atenţi atunci când se aventurează pe munte. Şeful salvamontiştilor harghiteni le-a recomandat amatorilor de drumeţii să ţină cont de faptul că pe munte sunt condiţii de iarnă încă şi să pornească pe trasee doar dacă sunt echipaţi corespunzător.

În altă ordine de idei, acesta a spus că salvamontiştii au început refacerea traseelor turistice în zonele mai joase ale judeţului, cum ar fi de pildă în Cheile Vârghişului, unde astfel de activităţi au fost demarate încă din februarie. În ultima perioadă au fost înregistrate puţine cazuri în care persoane rătăcite pe munte au cerut sprijinul salvamontiştilor. De cele mai multe ori s-a reuşit soluţionarea situaţiei prin intermediul telefonului, fiind doar 3 astfel de cazuri care au necesitat deplasarea efectivă a echipelor salvatorilor montani, a mai spus Fekete Örs.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.