Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Mamele eroine din Eparhia Covasnei şi Harghitei au primit cea mai înaltă distincţie a Episcopiei – Crucea eparhială pentru mireni | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Religie » Mamele eroine din Eparhia Covasnei şi Harghitei au primit cea mai înaltă distincţie a Episcopiei – Crucea eparhială pentru mireni
Mamele eroine din Eparhia Covasnei şi Harghitei au primit cea mai înaltă distincţie a Episcopiei – Crucea eparhială pentru mireni

Mamele eroine din Eparhia Covasnei şi Harghitei au primit cea mai înaltă distincţie a Episcopiei – Crucea eparhială pentru mireni

De Hramul Catedralei Episcopale „Sfântul Ierarh Nicolae” din Miercurea-Ciuc

Permanenţa Consiliului eparhial a luat hotărârea să acorde cea mai înaltă distincţie a Episcopiei Covasnei şi Harghitei – Crucea eparhială pentru mireni – mamelor eroine din cele două judeţe, care au mai mult de şapte copii, „în semn de preţuire pentru promovarea neamului nostru românesc, culturii şi credinţei noastre străbune”. Ieri, la Catedrala Episcopală din Miercurea-Ciuc, la sfârşitul Sfintei Liturghii oficiate cu ocazia sărbătoririi Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul sfântului lăcaş de cult din municipiul reşedinţă de judeţ, PS Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, a înmânat o parte din aceste distincţii mamelor eroine din judeţul Harghita, cu excepţia celor din Protopopiatul Călimani-Topliţa, care vor primi Crucea Eparhială la o dată ulterioară.

„Astăzi, când îl prăznuim pe Sfântul Ierarh Nicolae, ocrotitorul tuturor celor care cred în Bunul Dumnezeu, am acordat distincţia eparhială Crucea Eparhială şi am încurajat mamele care au de la şapte copii în sus. Le mulţumim pentru dragostea pentru care slujesc neamul nostru românesc, Biserica strămoşească şi tot ceea ce numim noi cultură şi tradiţii străbune. Am luat hotărârea în permanenţa episcopală de a ajuta şi din punct de vedere financiar, material, cu tot ceea ce este necesar pentru ca aceşti copii minunaţi, atleţi ai lui Hristos, să nu ducă lipsă de nimic”, a spus cu această ocazie PS Andrei.

Ieri au primit Crucea Eparhială pentru mireni: Nicoleta Pârvu (dirijoarea Coralei episcopale din Miercurea-Ciuc), Lucreţia Bucur şi Floarea Tanko din Livezi-Ciuc, Paraschiva Căldare din oraşul Bălan, precum şi Mirela Susanu din Malnaş-Băi, judeţul Covasna. În total, cu excepţia zonei Topliţei, vor fi acordate aproximativ 20 de distincţii. „Nădăjduim că această cinstire va fi pentru acestea mângâiere şi binecuvântare pentru a trăi cu toată lupta pentru Biserica noastră strămoşească şi pentru propăşirea patriei noastre, iar pentru tineri va fi un îndemn şi model demn de urmat spre fericirea, mântuirea şi mângâierea vieţii lor”, se arată în gramata semnată de episcopul Covasnei şi Harghitei.

Credincioasele din Protopopiatul Călimani-Topliţa vor primi distincţiile la Sfânta Mănăstire „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, mai arăta PS Andrei, precizând că ştie „în Topliţa mame care au şi 13 copii!”.

 Sfânta Liturghie, oficiată de trei ierarhi

eroine3Ieri, numeroşi credincioşi au umplut Catedrala Episcopală din Miercurea-Ciuc „Sfântul Ierarh Nicolae şi Adormirea Maicii Domnului” cu ocazia oficierii Sfintei Liturghii prilejuită de sărbătorirea hramului istoric al acesteia. Sfânta Liturghie a fost oficiată de PS Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, împreună cu ÎPS Irineu, arhiepiscopul Alba Iuliei şi PS Nicodim, episcopul Severinului şi Strehaiei, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură, ÎPS Irineu, arhiepiscopul Alba Iuliei, a vorbit despre viaţa, nevoinţa, minunile şi sfinţenia Sfântului Ierarh Nicolae. „Carismaticul arhiereu al Mântuitorului (n.n. – episcopul Nicolae, viitorul Sfânt Ierarh) s-a distins printr-o bunătate deosebită, impunându-se prin aceasta în admiraţia veacurilor. Urmându-l pe Hristos, Marele Filantrop, el sătura pe cei flămânzi, călăuzea pe cei dezorientaţi, plângea pe cei neputincioşi şi infirmi şi se resemna cu leproşii, cu cei cuprinşi de boli incurabile. Inima lui ardea de iubire pentru toţi oamenii, în special pentru cei marginalizaţi, nedreptăţiţi şi singuri pe lume”, a arătat, printre altele, ÎPS Irineu în predica sa. De asemenea, ierarhul a amintit că Sfântul Nicolae a făcut parte, în anul 325, printre cei 318 ierarhi care s-au adunat la Sinodul Ecumenic de la Niceea, unde a apărat cu cutezanţă apostolică dreapta credinţă, „la un moment dat pălmuindu-l pe hulitorul de Dumnezeu Arie, fiind arestat pentru aceasta”. În spiritualitatea românească, mai spunea ÎPS Irineu, Sfântul Nicolae ocupă un loc de cinste şi se bucură mult de iubirea creştinilor încrezători în ajutorul său. De aceea, folclorul românesc i-a închinat colinde, datini şi imnuri.

De ziua hramului, arhiepiscopul Alba Iuliei l-a felicitat pe PS Andrei, „omul lui Dumnezeu, înzestrat cu hărnicie exemplară de care dă dovadă, îmbinând armonios zelul apostolic cu spiritul gospodăresc. În acest fel, Preasfinţia sa este credinciosul slujitor al lui Hristos, după expresia Sfântul Apostol Pavel”.

Arhiepiscopul Alba Iuliei le-a adresat, la sfârşitul cuvântului de învăţătură, îndemnul celor prezenţi să urmeze „pilda de evlavie sau de virtute a Sfântului Ierarh Nicolae. Asta înseamnă că trebuie să avem conştiinţa că pe pământ suntem străini şi călători. Noi nu am venit pe lumea aceasta ca să petrecem bine sau să ne distrăm, ci ca să ne pregătim paşaportul pentru eternitate. Am venit aici să ne etalăm virtuţile noastre morale şi faptele noastre bune şi apoi, când Dumnezeu ne va chema, să mergem acasă, în patria de sus, unde ne aşteaptă bucurii inefabile şi premii cereşti”.

Cel de-al doilea hram – Acoperământul Maicii Domnului – i-a fost acordat Catedralei Episcopale din Miercurea-Ciuc în urmă cu 1 an, la 1 octombrie 2015. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.