Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Mai sunt şi veşti bune: Calendarul de liberalizare a preţului gazelor la populaţie a fost suspendat | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Economic » Mai sunt şi veşti bune: Calendarul de liberalizare a preţului gazelor la populaţie a fost suspendat
Mai sunt şi veşti bune: Calendarul de liberalizare a preţului gazelor la populaţie a fost suspendat

Mai sunt şi veşti bune: Calendarul de liberalizare a preţului gazelor la populaţie a fost suspendat

Deputaţii au adoptat miercuri un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, a Legii petrolului şi a unei ordonanţe de urgenţă, cea mai importantă prevedere a acestuia referindu-se la prorogarea termenului, extinderea calendarului şi menţinerea coşului pentru gaze naturale până în 2021. Termenul iniţial prevăzut de lege era 31 decembrie 2018, a precizat în plen ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Preşedintele Comisiei de industrii, Iulian Iancu, a arătat în plenul Camerei Deputaţilor că prin actul normativ operatorii sunt obligaţi prin lege să îşi publice toate costurile, care vor putea fi analizate de toţi consumatorii din România. Obligaţia reglementatorului este să le monitorizeze, să ceară publicarea lor şi să constate că sunt în conformitate cu ceea ce s-a publicat.

Iancu a explicat că o altă reglementare este legată de necesitatea soluţionării în timp optim a sesizărilor şi contestaţiilor reclamanţilor. Pentru aceasta s-a introdus punctul unic de contact, care se adresează consumatorului casnic şi care nu poate fi la o distanţă mai mare de 50 de km de acesta.

Anterior, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, afirma că „problema preţului gazelor pentru populaţie a devenit îngrijorătoare, iar perioada de liberalizare pe care şi-a asumat-o România, respectiv 31 decembrie 2018, este unul dintre cele mai ambiţioase termene dintre statele UE. Astfel că vom propune un proiect de hotărâre de Guvern prin care vom cere suspendarea scumpirii gazelor şi un proiect de lege de modificare a Legii energiei şi gazelor prin care propunem prelungirea termenului de liberalizare totală cu cel puţin doi ani şi jumătate”.

Departamentul pentru Energie a demarat, începând cu 1 septembrie, o dezbatere publică privind oportunitatea amânării calendarului de liberalizare în contextul în care, în ultimii doi ani, salariile au scăzut cu 1%, iar preţul final al gazelor a crescut cu 16%.

Potrivit calendarului de liberalizare asumat de România în 2012 în faţa Fondului Monetar Internaţional şi a Comisiei Europene, preţul gazelor pentru populaţie ar fi trebuit să se majoreze cu 3%, la 1 octombrie 2014. Preţul pentru consumatorii casnici ar fi urmat să fie complet liberalizat la 31 decembrie 2018, potrivit aceluiaşi calendar. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.