Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La capitolul venituri: Judeţul Harghita ocupă ultimul loc pe ţară | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Economic » La capitolul venituri: Judeţul Harghita ocupă ultimul loc pe ţară
La capitolul venituri: Judeţul Harghita ocupă ultimul loc pe ţară

La capitolul venituri: Judeţul Harghita ocupă ultimul loc pe ţară

 

Dintr-o discuţie pe care am avut-o recent cu şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Harghita, ec. Kedves Emeric, privind analiza efectuată pe primele cinci luni ale anului în curs, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, am încercat să aleg pentru dumneavoastră, cei 92.009 contribuabili, aflaţi în administrare până în mai 2014, câteva date de interes şi prima dintre ele ar fi aceea că, în 2013, la sfârşitul aceleiaşi luni, numărul persoanelor ce figurau la rubrica amintită era de 98.924.

Ceea ce este interesant, după cum avea să-mi atragă atenţia d-l Kedves, e faptul că, în condiţiile în care acest număr scade cu aproape 7.000 de contribuabili, încasările aferente perioadei de referinţă cresc. Astfel, dacă la 31 mai 2013 cifra lor însuma 403,85 milioane lei, la 31 mai 2014 însuma 410,92 milioane lei, ceea ce spune ceva chiar dacă această creştere nu este foarte spectaculoasă.

De remarcat aici e şi faptul că încasările din executare silită pe anul în curs reprezintă doar 81,32 la sută din cele ale anului trecut, şi asta întrucât „indicatorul a fost influenţat de creanţele pentru care s-au acordat înlesniri la plată”.

O evoluţie pozitivă a înregistrat şi rata de colectare a arieratelor recuperabile la persoanele juridice (114,83%), şi rata de încasare a obligaţiilor recuperabile stabilite suplimentar de activitatea de inspecţie fiscală pentru persoanele juridice (153,32%), influenţată şi ea, după cum preciza şeful AJFP Harghita, de creanţele aflate în eşalonare la plată.

Dar cifra care doare este cea a declaratului, exprimată în lei, care evidenţiază fără echivoc că, potrivit datelor provizorii rezultate din situaţiile financiare anuale, mai mult de jumătate din contribuabili au încheiat activitatea cu pierderi şi reduceri considerabile ale personalului angajat, factori ce determină scăderea puterii de cumpărare a locuitorilor şi creşterea gradului de îndatorare către societăţile care prestează utilităţi publice şi către cele bancare.

Cireaşa de pe tort, uşor de găsit în datele statistice, are din păcate un gust amar, deoarece judeţul Harghita figurează pe ultimul loc pe ţară la capitolul venituri…
Cu sublinierea că în realizarea acestui articol ghid şi interpret mi-a fost ca de fiecare dată ec. Kedves Emeric, mai reţin din spusele sale că, dacă în mai 2013 se aflau în insolvenţă 63 de societăţi comerciale, în mai 2014 erau 68!

În ideea că programul de încasări şi indicatorii de performanţă trebuie realizaţi integral, specialiştii AJFP Harghita au în vedere pe mai departe inventarierea arieratelor şi reanalizarea posibilităţilor de recuperare a lor; includerea societăţilor comerciale care figurează cu pierderi, dar beneficiază de rambursări de TVA, în programul de inspecţie fiscală; continuarea activităţilor de convingere a contribuabililor de a solicita eşalonarea la plată, ştiind că aceasta este singura modalitate de redresare financiară, cu avantaje în derularea activităţilor economice ş.a.m.d.

Ca un argument în plus pentru redresarea situaţiei, ec. Kedves Emeric mi-a mai furnizat prin comparaţie trei cifre privind încasările la bugetul general consolidat (BGC) pe anii 2012-2013, din care a evidenţiat impozitul pe venit şi TVA-ul. Şi iată concluzia care s-a desprins după interpretarea lor: „Observăm fără dificultate că cifra de afaceri nu este în concordanţă cu încasările la BGC, dar această neconcordanţă devine îngrijorătoare la TVA, întrucât dovedeşte că multe firme din judeţ au migrat spre grupul celor neplătitoare de taxă pe valoare adăugată”.
Şi dacă această treabă nu miroase prea bine, dintr-o altă direcţie apare una dătătoare de speranţe. Este vorba despre faptul că, în 2013, faţă de 2012, numărul societăţilor aflate în insolvenţă a scăzut de la 183 la 139, lucru care „denotă că firmele au început să iasă din impas, cu şanse reale de a depăşi criza”.

Cu speranţa că într-o zi vom reuşi să mişcăm căruţa din drum, să auzim de bine, dacă e posibil chiar la următorul bilanţ al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Harghita…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.