Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La aproximativ două săptămâni de la demararea protestelor în ţarăFermieri harghiteni au înaintat prefectului judeţului o listă cu 51 de propuneri, în vederea reglementării situației din agricultură | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 4 mai 2024
Home » Agricultură/Ecologie »
La aproximativ două săptămâni de la demararea protestelor în ţară
Fermieri harghiteni au înaintat prefectului judeţului o listă cu 51 de propuneri, în vederea reglementării situației din agricultură
<h5><i>La aproximativ două săptămâni de la demararea protestelor în ţară</i></h5>Fermieri harghiteni au înaintat prefectului judeţului o listă cu 51 de propuneri, în vederea reglementării situației din agricultură

La aproximativ două săptămâni de la demararea protestelor în ţară
Fermieri harghiteni au înaintat prefectului judeţului o listă cu 51 de propuneri, în vederea reglementării situației din agricultură

În contextul crizei actuale din sectorul agricol şi zootehnic, în această după-masă, o delegaţie alcătuită din 5 fermieri din judeţul Harghita au înmânat prefectului o listă cu propuneri ce au drept scop găsirea soluţiilor în vederea reglementării situaţiei actuale care fac din agricultură un domeniu neviabil.

Această listă a fost semnată de 9 asociaţii şi cooperative şi, în mare măsură, cuprinde aceleaşi nemulţumiri ca ale fermierilor din ţară care protestează de aproximativ două săptămâni.

Hegyi Andrea, administrator Andi ZooFarm SRL, spunea că revendicările specifice zonei se referă la problemele existente cu animalele sălbatice, mai ales pagubele produse de urşi şi cerbi.

Aceasta arăta că, în fiecare an, circa jumătate din producţia de porumb de siloz este mâncată de urşi şi chiar dacă s-au încercat diferite metode de protecţie nu este de ajuns.

„Nu punem porumb siloz ca să fim despăgubiţi financiar, noi punem pentru animalele din fermă. Şi după aceea (după ce cultura este distrusă – n.a.), nu prea avem de unde să luăm cu bani porumb siloz”, spunea Hegyi Andrea.

Bartalis Attila este preşedintele Asociaţiei din comuna Cârţa. Spunea că prin acest demers fermierii din Harghita s-au alăturat colegilor din ţară. De ce aşa de târziu, la aproximativ două săptămâni de la începerea protestelor? „Am discutat cu colegii mei, dar am vrut să vedem exact ce se poate, cum trebuie să ne alăturăm fermierilor din ţară (…)”.

Despre întâlnirea cu Petres Sándor, prefectul judeţului Harghita, spunea că este mulţumit de modul în care au avut loc discuţiile şi că li s-a promis faptul că solicitările vor fi înmânate către ministerele cu atribuiţii în acest sens.

Măsuri aprobate de Guvern în şedinţa de azi

În şedinţa de joi, Guvernul a aprobat mai multe proiecte iniţiate de Ministerul Transporturilor şi, respectiv, Ministerul Agriculturii, care transpun în legislaţie soluţii convenite în urma discuţiilor cu transportatorii şi fermierii din această ultimă săptămână.

În ceea ce priveşte sectorul agricol, Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, arăta că s-a aprobat acordarea unui grant direct în vederea compensării parţiale a creşterii costurilor de producţie, recoltare, transport şi depozitare a recoltei agricole vegetale primare, obţinută la culturile înfiinţate în toamna anului 2022 şi recoltate pe parcursul anului trecut, 2023. Grantul direct din cadrul prezentei scheme reprezintă o plată compensatorie pe suprafaţă care constă în echivalentul în lei a 100 euro per hectar, ce se acordă unei întreprinderi care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole pentru suprafeţe de teren arabil cultivate în toamna anului 2022, pentru un număr maxim de 162.640 de beneficiari. Valoarea maximă a grantului direct acordat per întreprindere beneficiară nu poate depăşi echivalentul în lei a 280.000 de euro, iar resursele financiare totale acordate acestei scheme de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, sunt de 1,2 miliarde lei, reprezentând echivalentul a 243,2 milioane de euro. Iar condiţiile de eligibilitate sunt următoarele: depunerea unei cereri de plată pentru o suprafaţă determinată de minimum un hectar, pentru una sau mai multe dintre culturile prevăzute într-o anexă a acestei ordonanţe şi, de asemenea, beneficiarii trebuie să ateste că nu sunt în dificultate, adică nu sunt în lichidare sau în faliment la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.