Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Inspiraţie nocturnă şi nopţi neliniştite – partea a II-a | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 3 mai 2024
Home » Sănătate » Inspiraţie nocturnă şi nopţi neliniştite – partea a II-a
Inspiraţie nocturnă şi nopţi neliniştite – partea a II-a

Inspiraţie nocturnă şi nopţi neliniştite – partea a II-a

  • Un interviu despre Apneea în somn, realizat cu sprijinul dr. Dombi István-Levente, medic primar pneumolog la Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc

Tratament apnee

Dr. Dombi István-Levente ne spune că, din fericire, apneea în somn este o boală tratabilă.

„Nu există un singur tratament pentru apnee, ci mai multe tipuri, adaptate nevoilor fiecărui pacient.

Poziţia în somn este un factor de risc. De exemplu, pentru cineva care face apnee în poziţia supină numai (dormind pe spate – n.a.) şi lateral nu, vom alege o terapie poziţională şi, probabil un tratament automatic de presiuni, optând nu pentru o presiune fixă, ci pentru presiuni automatice care în poziţia laterală dau o anumită presiune, iar în poziţia pe spate dau o presiune mai mare, ca să elimine apneele.

Se poate interveni şi stomatologic – mai rar în zona noastră şi în ţara noastră – acolo unde există tratamentele de genul avansare mandibulară, potrivite pentru apneele obstructive uşoare. Dar trebuie avut în vedere şi faptul că fiecare organism reacţionează diferit la un stimul care vine.

Un alt lucru important legat de tratament: mulţi întreabă dacă o intervenţie chirurgicală din sfera ORL – de exemplu o polipectomie – poate să rezolve o apnee obstructivă severă. Răspunsul este nu, se rezolvă practic în 30-40% dintre cazuri, dar apneele restante, care rămân şi după polipectomie, vor persista şi, practic, pacientul va suferi la fel şi după intervenţia chirurgicală.

Dacă este o apnee severă, nicio intervenţie chirurgicală nu poate să o rezolve. Rezolvarea constă într-o mască, un furtun şi un dispozitiv care foloseşte aer cu presiune pozitivă, la nivelul optim stabilit de medicul specialist, transmisă prin furtun în masca pacientului şi care va asigura rămânerea căilor aeriene deschise, fără colabare, funcţionând în perioadele de somn practic ca o atelă pneumatică.

De aceea subliniez faptul că tratamentul trebuie să fie individualizat. În funcţie de etiologia obezităţii prin consult endocrinologic, vom face investigaţii din sfera ORL, vom consulta un nutriţionist care să ajute pacientul să slăbească, vom acorda atenţie tratamentului patologiei de bază – cardiovascular, renal, dializă ş.a.m.d. – vom prescrie abandonarea fumatului, consumului de alcool, discutarea tratamentului cu psihiatrul sau cu un psiholog legat de sedative – toate foarte importante, şi vom recomanda aplicarea tratamentului cu ciorapi de compresie pentru cei cu vene varicoase”, detaliază dr. Dombi István-Levente.

Pericolele apneei în somn necontrolate. De ce este mai bine să mergem la control, decât să-l evităm?

„Se spune că 9% dintre bărbaţi şi 6% dintre femei au apnee şi nu sunt diagnosticaţi. În plus, întârzierea stabilirii unui diagnostic de către medicul de specialitate poate duce la complicaţii din toate sferele, legate de orice organ – şi aici amintesc aparatul cardio-vascular, hipertensiunea arterială, tulburările de ritm cardiac, infarctul miocardic (când nu primeşte destul oxigen ţesutul moare), formarea de tromboze şi de emboli care pot ajunge în artere, inclusiv în plămâni, în coronare, în zona cerebrală. Din cauza apneei, organismul nu se poate odihni suficient şi atunci putem avea accidente de muncă din cauza somnolenţei diurne, accidente rutiere şi sunt foarte multe de acest tip. Dacă pacientul are şi alţi factori de risc, de exemplu boli pulmonare, atunci hipoxemia deja existentă poate deveni şi mai gravă, saturaţia putând să scadă până la stop cardio respirator, la moarte subită în somn.

Desigur, dacă pacientul are şi alte comorbidităţi, riscul producerii de boli metabolice (diabet zaharat, disfuncţii hormonale, boli endocrine, endicrinologice) este mult mai ridicat. Intrând într-un cerc vicios, practic va continua să fie mai somnoros, atunci va mânca, să ţină deschişi centrii şi nu va mai ieşi niciodată din el.

Desigur, o astfel de boală a somnului nu este bună nici pentru cei care locuiesc cu noi, fiindcă sunt foarte mulţi aparţinători ai pacienţilor înspăimântaţi de ceea ce văd, şi de ceea ce aud. De asemenea, relaţia partenerilor se poate strica – sunt multe cazuri în care apar disfuncţii sexuale pe fondul apneei, pe care oamenii nu le discută, dar ele există.

Fiecare pacient care are stări de somnolenţă în timpul zilei, acasă sau la locul de muncă, mai ales dacă a aţipit vreodată la volan, ar trebui să facă un control, să vadă dacă are boli cardio-vasculare, afecţiuni respiratorii, pentru că astfel de complicaţii sunt compensate de organism o perioadă, dar după un timp firul se rupe”, detaliază dr. Dombi István-Levente, medic specialist pneumolog la Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc.

Apneea este o boală tratabilă – Diagnosticarea şi tratarea apneei de somn pentru o sănătate mai bună

Am aflat deja că în timp, netratată corespunzător, această afecţiune poate provoca complicaţii grave. Cu toate acestea, apneea în somn este adesea destul de lesne de gestionat, dacă tratamentele prescrise de medic sunt respectate îndeaproape. În cele din urmă, persoanele care ţin seamă de recomandările medicului specialist, urmează tratamentele prescrise şi le fac parte din rutina lor, au mai multe şanse să aibă rezultate bune şi să evite complicaţiile grave sau periculoase.

„Eu obişnuiesc să le spun pacienţilor mei că această boală este ca febra: dacă cineva primeşte paracetamol, febra îi scade. Cel mai important şi pilonul principal în tratamentul apneei în somn este utilizarea unui dispozitiv cu presiune pozitivă, care deschide căile aeriene, oxigenând astfel organismul şi evitând producerea apneelor.

Apoi urmează trei piloni importanţi: consultul ORL, consultul endocrinologic – pentru aflarea cauzei posibile a obezităţii şi scăderea ponderală, cu consultarea dieteticianului, având în vedere că foarte mulţi dintre pacienţi vin şi se plâng că mănâncă puţin şi tot se îngraşă – iar pentru pacienţii cu obezitate morbidă şi hipercapnie diurnă (creşterea concentraţiei de dioxid de carbon în organism peste zi) există varianta de chirurgie bariatrică (de micşorare de stomac – n.a.), care se poate face la Braşov, Târgu Mureş, Sibiu şi în alte oraşe mari.

Un alt aspect foarte important de reţinut: cei care urmează să fie supuşi unei operaţii sub anestezie generală şi suferă de apnee, ar trebui să o trateze timp de două luni înainte de operaţie, să folosească aparatul în timpul operaţiei – pentru că în timpul anesteziei este mult mai riscant să facă o apnee, decât fără anestezie – dar şi ca să poată fi trezit mai uşor, precum şi după intervenţia chirurgicală, atâta timp cât este necesar pentru prevenirea complicaţiilor respiratorii de apnee”, a concluzionat medicul specialist pneumolog dr. Dombi István-Levente.

Consemnare de DANIELA MEZEY

Erată: la momentul realizării acestui material, medicul specialist pneumolog dr. Dombi István-Levente nu mai ocupa funcţia de şef al Secţiei Pneumologia a Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, această poziţie aparţinând în prezent medicului specialist pneumolog dr. Csipor Fodor Alpár.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.