Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În Miercurea-Ciuc a început să funcţioneze, pentru prima oară după 15 ani, un cabinet stomatologic şcolar | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 6 mai 2024
Home » Învățământ » În Miercurea-Ciuc a început să funcţioneze, pentru prima oară după 15 ani, un cabinet stomatologic şcolar
În Miercurea-Ciuc a început să funcţioneze, pentru prima oară după 15 ani, un cabinet stomatologic şcolar

În Miercurea-Ciuc a început să funcţioneze, pentru prima oară după 15 ani, un cabinet stomatologic şcolar

  • De serviciile stomatologice vor beneficia peste o mie de elevi de la două instituţii de învăţământ, dar autorităţile locale intenţionează să atragă finanţare pentru amenajarea unor astfel de cabinete şi în alte unităţi şcolare din localitate

Autorităţile locale din Miercurea-Ciuc au inaugurat, marţi, un cabinet stomatologic şcolar modern, după 15 ani în care o astfel de unitate nu a funcţionat în municipiul reşedinţă de judeţ, urmând să beneficieze de serviciile de specialitate peste o mie de elevi de la două instituţii de învăţământ.

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat într-o conferinţă de presă că noul cabinet stomatologic a fost amenajat în urma unei investiţii a primăriei, în complexul de clădiri în care funcţionează Colegiul Naţional „Márton Áron” şi Liceul Teologic Romano-Catolic „Segítő Mária”, dar se intenţionează deschiderea de astfel de unităţi pe viitor şi în alte instituţii de învăţământ din Miercurea-Ciuc.

„Cele două instituţii de învăţământ vor fi incluse într-un program de asistenţă stomatologică şi prevenţie, cu 1.100 de copii care au programul şcolar în această clădire. Este un proiect la care am visat în urmă cu 3 ani. Au fost discuţii legate de câţi elevi putem cuprinde în program, iar 1.100 reprezintă numărul de elevi care trebuie să fie asistaţi de către acest cabinet stomatologic. Nu dorim să ne oprim aici. Dacă vom găsi resurse financiare, dacă vom găsi parteneriat şi din partea Direcţiei de Sănătate Publică, dar şi din partea Ministerul Sănătăţii în ceea ce priveşte finanţarea acestor programe, dorim ca în anii următori să lărgim şi în cazul altor instituţii serviciile stomatologice, iar copiii să fie incluşi în programe de prevenire care sunt mult mai bune decât intervenţiile în momentele în care problemele stomatologice devin acute”, a afirmat Korodi Attila.

Acesta a vorbit şi despre procedurile birocratice lungi care au precedat deschiderea cabinetului stomatologic şcolar.

„Aceşti trei ani, pentru noi, din punct de vedere al investiţiei, dacă ne gândim numai la partea de perioadă în care s-a implementat proiectul în acest cabinet, a fost destul de scurtă. Aceşti trei ani au însemnat pentru noi, ca instituţie, şi o perioadă de învăţare, pentru că vorbim despre o speţă specială, în sănătate şi implică multă birocraţie să pui în funcţiune un cabinet stomatologic. A fost o perioadă destul de lungă în care colegii noştri de la Direcţia de Asistenţă Socială au înţeles procedurile, după aceea a fost o perioadă în care am aşteptat şi aprobarea Bucureştiului de a avea medic stomatolog, iar asta înseamnă finanţare. Deci salariul medicului stomatolog este finanţat de Ministerul Sănătăţii, prin DSP. Noi am intervenit cu finanţare pentru asistenta care ajută activitatea medicului stomatolog şi după aceea a trebuit să alegem şi locaţia. A fost dialog mai ales cu conducerea de la Liceul Segítő Mária şi cu Biserica Catolică, să înţelegem care este varianta optimă. La început am dorit să facem un proiect mai mare, dar după aceea ne-am dat seama că birocraţia ne îngustează din punct de vedere fizic şi am încercat să vedem unde poţi să porneşti cât mai repede, care sunt spaţiile care deja poate au fost autorizate înainte pentru activităţi de sănătate publică. Acest timp de învăţare pentru noi a însemnat aproape doi ani de zile. Probabil că proiectele următoare, văzând resursele pe care le avem, vor fi mai dinamice. Singurele elemente pe care nu putem niciodată să le economisim sunt acele dialoguri instituţionale cu Ministerul Sănătăţii şi cu DSP pentru aprobarea de noi posturi, de emiterea de noi autorizaţii şi care sunt proceduri ce necesită anumit timp”, a mai spus Korodi Attila.

Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Sógor Enikő, a arătat că, de aproximativ 15 ani, în localitate nu a funcţionat un astfel de cabinet şcolar şi s-a considerat că este foarte important să se găsească soluţii.

„Este un lucru mare pentru că de mai mult de 15 ani nu exista în oraşul nostru acest serviciu şi a fost foarte important să umplem acest hiat. Planul nostru este de a crea şi în alte şcoli asemenea posibilităţi pentru copii, să beneficieze de servicii gratuite de stomatologie. Procesul de creare a acestui cabinet a durat aproape 3 ani. Am cheltuit 34,4 mii lei pentru amenajarea spaţiului. Am cumpărat echipamente în valoare de 65 de mii de lei. Am primit autorizaţia de funcţionare în decembrie, deci şi de mâine poate să înceapă serviciul propriu-zis”, a afirmat Sógor Enikő.

Vicepreşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din judeţul Harghita, Orbán Timea, a declarat că este important să existe astfel de cabinete şcolare şi pentru prevenirea unor probleme stomatologice mai serioase care pot să apară mai târziu, fiind necesară şi instruirea copiilor în ceea ce priveşte igiena orală.

„Copiii care ajung în acest cabinet ştiu deja cum trebuie să se spele pe dinţi, însă este momentul oportun să intervină un medic stomatolog, să corecteze eventualele greşeli de tehnica spălării dinţilor, ceea ce o să fie benefic pentru toată viaţa. Prin faptul că ajung în acest cabinet de două ori într-un an, sperăm că nu o să ajungă ulterior cu probleme mari la stomatolog din cauză că o să fie depistate foarte precoce anumite afecţiuni stomatologice. Deci este şi mai uşor de tratat dacă este o problemă incipientă şi este şi mai puţin costisitor. Aşadar, este mult mai benefic şi din punctul de vedere al stomatologiei în sine, dar şi din punctul de vedere al costurilor. Problema cea mai mare este că mulţi ajung în cabinete stomatologice cu probleme acute, foarte dureroase şi nu toată lumea are posibilitatea financiară să trateze aceste probleme. Din această cauză mulţi ajung să facă extracţii de dinţi care ar putea fi salvaţi. Ajungem şi la probleme masticatorii care pe termen lung cauzează probleme gastrointestinale. Dacă ajungem la dinţii frontali, prin probleme estetice, avem un aspect psihologic prin pierderea imaginii de sine, dar pot apărea şi probleme de fonetică. Deci, mi se pare un program foarte important şi sper din tot sufletul să îl putem lărgi şi la copii mai mici, pentru că în cazul lor posibilităţile de prevenţie sunt mult mai mari decât la copiii mai în vârstă, însă şi acest lucru este un început şi trebuie continuat”, a spus dr. Orbán Timea.

Potrivit personalului medical din noua unitate stomatologică şcolară, cabinetul va funcţiona între orele 07:00 şi 15:00, 4 zile pe săptămână. Cele 4 zile vor fi dedicate iniţial triajului stomatologic al copiilor, iar în cea de-a 5-a zi lucrătoare din săptămână se va derula, în rândul elevilor, educaţia sanitară privind igiena orală, tratamentele necesare fiind efectuate conform competenţelor stomatologice generale.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.