Sunt şi prejudicii de peste o jumătate de milion de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 22 iunie 2024
Home » Societate » Sunt şi prejudicii de peste o jumătate de milion de lei
Sunt şi prejudicii de peste o jumătate de milion de lei

Sunt şi prejudicii de peste o jumătate de milion de lei

  • Mai mulţi harghiteni doritori de câştiguri semnificative rapide au rămas fără bani şi în acest an după ce au căzut în plasa escrocilor de pe Internet, în pofida numeroaselor semnale de alarmă trase de poliţişti

Poliţiştii harghiteni continuă să primească sesizări din partea unor persoane care au rămas fără sume mari de bani, după ce au căzut în plasa unor escroci care le-au promis că vor obţine câştiguri semnificative rapide în cazul în care investesc în acţiuni prin intermediul unor platforme de „trading”.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, Maria Plumbu, a declarat că în pofida informărilor transmise în ultima perioadă de autorităţi tot mai multe persoane cad victime infracţiunilor informatice. Maria Plumbu a informat că de regulă victimele au vizionat diferite reclame pe platformele de socializare, care promovau achiziţia de acţiuni la mari companii cunoscute din România şi au fost contactate de persoane care le-au solicitat să furnizeze informaţii personale şi date ale conturilor bancare şi să procedeze la instalarea aplicaţiei ANYDESK pe telefonul mobil. Ulterior, persoanelor respective le-au fost sustrase sume importante de bani din conturi.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita a precizat că, pe parcursul anului trecut, la Serviciul de Investigaţii Criminale au fost înregistrate 86 de sesizări din partea unor persoane care au accesat platforme de investiţii. Numai de la începutul acestui an şi până în prezent au fost primite deja alte 16 de astfel de sesizări.

„Prejudiciile variază de la 1.017,00 lei până la 615.000 lei, de regulă acestea sunt cuprinse între 10.000 şi 15.000 de lei. Cel mai mare prejudiciu reclamat este de 123.000 de euro”, a menţionat Maria Plumbu.

Aceasta a adăugat că poliţiştii reiterează şi readuc în atenţia tuturor cetăţenilor faptul că cea mai folosită metodă de înşelăciune este prin intermediul reclamelor plasate pe reţeaua de socializare Facebook, prin care se promit câştiguri fabuloase în perioade scurte de timp.

Pentru a nu fi înşelaţi atunci când investesc sume de bani cu ajutorul platformelor de trading şi pentru a preîntâmpina situaţiile neplăcute în urma cărora să îşi piardă banii, poliţiştii harghiteni le recomandă cetăţenilor să nu acceseze link-urile de pe platformele de socializare care promit câştiguri mari de bani într-un termen foarte scurt de timp, să nu comunice şi să nu întreţină o relaţionare cu „reprezentanţii” acestor platforme care se prezintă „analişti financiari”, indiferent de insistenţa lor (nenumărate telefoane) şi presiunile pe care le fac, să nu instaleze aplicaţii de control la distanţă precum AnyDesk şi TeamViewer, care le vor oferi persoanelor necunoscute acces la toate datele existente în dispozitiv (telefon, laptop, calculator, tabletă), inclusiv date bancare şi să nu transmită date personale, informaţii despre conturile bancare, coduri de acces primite de la bancă de tip SMS/notificare în aplicaţia bancară, copii ale documentelor personale, carduri bancare sau orice alte acte.

Poliţiştii harghiteni au prezentat informaţii legate şi de adresele de pe Internet ale platformelor folosite de infractori până în prezent, fiind vorba între altele despre http://certainvest.io, http://clair.capital, https://clairtrade.pro, https://merricksinvest.cc, https://my.wizzcapital.net, https://genoxinvest.cc, https://giscapital.co, https://giscapital.word, https://g-c.trade, https://ltrust.trade, https://trustlion.pro, https://trade-union.pro, https://importcapital.co, https://influxfinance.pro, https://meteortrade.co şi http://meteortrade.pro. (E. Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.