În primele 6 luniÎn Harghita au fost eliberate aproape 39 de mii de certificate medicale | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Sănătate »
În primele 6 luni
În Harghita au fost eliberate aproape 39 de mii de certificate medicale
<h5><i>În primele 6 luni</i></h5>În Harghita au fost eliberate aproape 39 de mii de certificate medicale

În primele 6 luni
În Harghita au fost eliberate aproape 39 de mii de certificate medicale

  • Informaţii despre concediile medicale: care este perioada maximă de care poate beneficia un asigurat de concediu; ce tipuri de concedii medicale nu influenţează această perioadă

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita a transmis o informare privind concediile medicale în care se precizează, printre altele, durata maximă pentru care se pot acorda acestea, cât pot fi prelungite, ce tipuri de afecţiuni nu influenţează perioada, precum şi câteva date statistice pentru anul anterior şi cel în curs.

Potrivit CAS Harghita, medicul de familie va acorda în prima etapă maxim 4 zile de concediu medical, cu încadrarea în limita maximă de 7 zile pentru fiecare episod de boală, respectiv 28 de zile pe an, iar medicul specialist din ambulatoriu poate acorda în prima etapă maxim 15 zile, cu încadrarea în limita maximă de 30/31 zile/lună, respectiv 90 de zile pe an.

Pentru incapacitate temporară de muncă, asiguraţii-salariaţi au dreptul la 90 de zile calendaristice de concediu medical, iar din ziua a 91-a concediul poate fi prelungit de către medicul specialist până la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.

De precizat faptul că la calculul total de zile de concediu medical la care are dreptul un salariat într-un an de zile (90 de zile calendaristice) nu sunt cuprinse şi perioadele în care persoana se află în anumite tipuri de concedii medicale. Iar dintre acestea amintim: tuberculoză, arsuri, boli cardiovasculare, sarcină şi lăuzie, îngrijirea copilului bolnav, carantină sau izolare.

În ceea ce îi priveşte pe angajatori, CAS Harghita precizează că, deşi aceste concedii medicale nu sunt incluse în numărul total de zile de concedii medicale, tot trebuie ţinută o evidenţă a fiecăruia dintre ele.

COVID-19 şi concediul medical

În contextul COVID-19, în prezent mai există doar concediul medical pentru izolare, care se acordă celor care sunt depistaţi pozitivi cu virusul SARS-CoV-2. Durata acestuia este de 5 zile pentru cei vaccinaţi şi de 7 zile pentru cei nevaccinaţi, iar indemnizaţia este de 100% din media veniturilor lunare realizate în ultimele şase luni sau orice perioadă de referinţă mai mică de atât.

Anul trecut, aproape 59 de mii de concedii medicale

Potrivit unor statistici furnizate de CAS Harghita, anul trecut, în judeţul nostru au fost eliberate 58.981 de certificate medicale (concedii medicale), dintre care aproape 35 de mii au fost emise de către medicii de familie.

Cele mai multe (39.104) au fost acordate pentru boli obişnuite. Peste 5.600 au fost pentru sarcină şi lăuzie, aproape 2.800 pentru urgenţe medico-chirurgicale, peste 3.800 pentru carantină şi peste 3.200 pentru izolare.

În acest an, în primele şase luni, au fost emise deja 38.940 de certificate medicale, dintre care 26.019 pentru boli obişnuite. De precizat faptul că din totalul de aproape 39 de mii de concedii medicale, 24.428 au fost emise de către medicii de familie, 13.424 de către ambulatoriu şi puţin peste o mie de către spitale.

În primul semestru, pentru sarcină şi lăuzie s-au acordat peste 2.872 de concedii, pentru urgenţe medico-chirurgicale aproape 2.000, pentru carantină 2.544, iar pentru izolare peste 2.600.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.