Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În două luni şi jumătate, jandarmii montani de la Harghita-Băi au avut aproape 30 de intervenţii | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » În două luni şi jumătate, jandarmii montani de la Harghita-Băi au avut aproape 30 de intervenţii
În două luni şi jumătate, jandarmii montani de la Harghita-Băi au avut aproape 30 de intervenţii

În două luni şi jumătate, jandarmii montani de la Harghita-Băi au avut aproape 30 de intervenţii

Cel mai tânăr „jandarm montan” este un câine de 4 ani, el fiind dresat pentru intervenţii de căutare şi salvare

Despre jandarmeria montană am mai vorbit aici la începutul lunii decembrie. Scriam atunci că la nivelul ţării, aceasta activează în 21 de judeţe, iar în Harghita sunt posturi de jandarmi montani la Borsec, Lacu Roşu, Băile Harghita şi Praid. Şi tot atunci aminteam că în dotarea posturilor montane se află autospeciale Dacia Duster, Dacia Logan, ATV-uri Arctic, UTV Polaris şi snow-mobil (ultimele două aflându-se doar în dotarea postului de la Harghita-Băi), tărgi cu sistem de imobilizare cervicală, truse de prim-ajutor specializate, echipamente speciale de schi şi de alpinism.

Acum, la mai bine de două luni, am ajuns la Harghita-Băi, jandarmii oferindu-ne posibilitatea de a lua contactul direct cu postul de jandarmi montani de acolo, de a vedea dotările, dar şi de a face cunoştinţă cu cel mai tânăr „coleg” al lor – un câine care în vară va împlini 4 ani.

Chiar dacă atribuţiile jandarmilor nu au în vedere doar sezonul rece (ei asigurând ordinea publică în staţiuni pe tot parcursul anului, şi intervin şi pe timp de vară pe traseele turistice), pentru că ne aflăm în luna ianuarie, tema principală de discuţie a fost siguranţa turiştilor în zonele schiabile.

În acest context, inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, col. Dan Iamandi, spunea că principala problemă cu care s-au confruntat jandarmii montani este necunoaşterea de către turişti a HG 263 privind omologarea şi folosirea pârtiilor şi traseelor de schi.

„Este foarte important să dăm un semnal turiştilor care vin în staţiunile montane că există domeniu schiabil, există pârtii de schi şi există trasee de schi – spunea col. Dan Iamandi. Traseul de schi este modalitatea prin care se face legătura între două pârtii.

Ne confruntăm cu această problemă destul de importantă, spun eu, datorită faptului că cetăţeanul nu înţelege să respecte indicatoarele care sunt puse în acele locuri, iar pe traseele de schi pot merge doar cei care sunt echipaţi corespunzător pentru schi. Schiorul, care vine cu schiurile, poate lovi un copil, poate lovi un cetăţean care se plimbă fără să cunoască această hotărâre de Guvern”.

În ceea ce priveşte intervenţiile avute în acest sezon, în luna decembrie, jandarmii de la Harghita-Băi au avut 12 intervenţii şi alte 13 în luna ianuarie. În cele 13 zile din februarie, jandarmii montani au fost nevoiţi să intervină de 3 ori. Aceste 28 de intervenţii avute din decembrie şi până la mijlocul lunii februarie, sunt mai multe faţă de anii precedenţi, pentru că a crescut şi numărul turiştilor.

„Jandarmeria montană este cea mai frumoasă armă”

Şeful de post al Jandarmeriei Montane Harghita-Băi este plt. adj. Marcel Lupu, el fiind jandarm montan de 8 ani. După aceşti ani, el spunea că peisajul şi zona în sine îi vor rămâne printre cele mai frumoase amintiri. În acest timp a învăţat şi transmite mesajul că zona montană trebuie respectată şi protejată, precizând, totodată, faptul că mulţi turişti ar trebui să înţeleagă că nu totul e permis pe munte. De altfel, consideră jandarmeria montană ca fiind „cea mai frumoasă a jandarmeriei naţionale. (…) Jandarmeria montană este foarte frumoasă, atât din punct de vedere al armei, cât şi al ţinutei”.

Acesta spunea că principala atribuţie a jandarmeriei montane este aceea de menţinere a ordinii publice în staţiunile montane şi pe traseele turistice, iar în acest sens un ajutor vine şi din partea salvamontiştilor, „în zona montană Harghita-Băi fiind nişte oameni deosebiţi care ne sprijină oricând avem nevoie; şi noi îi sprijinim pe ei ori de câte ori ne solicită”.

Cel mai tânăr „jandarm montan” – 4 ani

Chiar dacă are numai 4 ani, cel mai tânăr „jandarm” îi însoţeşte pe colegii lui în misiuni şi îşi face datoria cu consecvenţă şi profesionalism. Siz este un câine care a fost dresat pentru a interveni în misiuni de căutare şi salvare a persoanelor pierdute ori aflate într-o situaţie nefericită.

Purtătorul de cuvânt al IJJ Harghita, plt. adj. şef Gheorghe Suciu, spunea că „el este tot timpul alături de dresorul lui, de colegul nostru plt. maj. Márton Tihamér şi este pregătit tot timpul de misiune, chiar dacă la început a fost nevoie de multă răbdare şi de multă-multă muncă şi joacă, pentru că prin joacă a învăţat că trebuie să facă ceea ce-i spune dresorul”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.