Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Incendiile de vegetaţie uscată, un pericolÎn decurs de două zile: incendii de vegetație și pădure în zonele Toplița, Gheorgheni și Racu, care au cuprins peste 10 hectare de pădure | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie »
Incendiile de vegetaţie uscată, un pericol
În decurs de două zile: incendii de vegetație și pădure în zonele Toplița, Gheorgheni și Racu, care au cuprins peste 10 hectare de pădure
<h5><i>Incendiile de vegetaţie uscată, un pericol</i></h5>În decurs de două zile: incendii de vegetație și pădure în zonele Toplița, Gheorgheni și Racu, care au cuprins peste 10 hectare de pădure

Incendiile de vegetaţie uscată, un pericol
În decurs de două zile: incendii de vegetație și pădure în zonele Toplița, Gheorgheni și Racu, care au cuprins peste 10 hectare de pădure

Peste 345 de hectare de vegetație uscată și aproximativ 17 hectare de fond forestier, afectate în această lună

 În ultimele zile, pompierii militari harghiteni au intervenit pentru lichidarea unor incendii care au fost cauzate de arderea vegetaţiei uscate şi care s-au extins şi la fondul forestier.

Potrivit biroului de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltul” al județului Harghita, în cursul zilei de ieri, 23 aprilie, peste 35 de pompieri militari şi civili din cadrul Detaşamentului Miercurea Ciuc, respectiv ai Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă Siculeni, Racu şi Ciceu, cu 6 autospeciale de intervenţie, au acţionat pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată şi pădure în comuna Racu, zona Varpatak. În urma incendiului, a fost afectată o suprafaţă de circa 4 hectare, din care 0,50 ha pădure tânără, 2,50 ha vegetaţie uscată şi 1 hectar doborâturi.

Cauza probabilă a incendiului a fost flacăra produsă de un foc deschis în spaţii deschise. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de circa 20.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la 5.000 lei.

În această dimineaţă, pompierii militari din cadrul Detaşamentului Gheorgheni şi Gărzii de Intervenţie nr. 3 Topliţa, alături de pompieri civili şi lucrători silvici, au reluat intervenţiile pentru stingerea a două incendii de vegetaţie uscată, cioate, resturi de exploatare forestieră şi brazi din regenerare naturală, care se manifestă de ieri, la Topliţa (zona Plai), pe circa 10 ha şi pe o păşune împădurită, în apropierea municipiului Gheorgheni (zona Mediaş), unde a fost cuprinsă de flăcări o suprafață de aproximativ 1 hectar.

Ambele intervenţii sunt în zone greu accesibile, fără surse de alimentare cu apă şi în condiţii de vânt puternic, pompierii fiind nevoiţi să intervină cu mijloace de primă intervenţie: lopeţi, măturoaie şi dispozitive portabile individuale pentru stingerea incendiilor.

În această lună: peste 85 de arderi necontrolate, au fost afectate peste 345 de hectare de vegetație uscată și aproximativ 17 hectare de fond forestier

Conform sursei citate, echipajele de pompieri militari au acţionat, de la începutul lunii aprilie şi până în prezent, pentru stingerea a peste 85 de arderi necontrolate, fiind afectate peste 345 hectare vegetaţie uscată şi aproximativ 17 ha fond forestier. În multe cazuri exista pericolul extinderii incendiilor la pădurile masive sau gospodăriile populaţiei, intervenţiile prompte limitând în mare parte extinderea la vecinătăţi, pagubele fiind reduse în mod semnificativ.

Aceste incendii de vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale au drept cauză utilizarea necorespunzătoare a focului deschis. Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale poate avea consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător. Din acest motiv, cunoaşterea şi respectarea strictă a acestora constituie soluţia cea mai simplă şi mai puţin costisitoare, fiind în acelaşi timp o obligaţie morală şi civică a fiecărui cetăţean. Pentru a evita eventualele evenimente în care aţi putea fi implicaţi, vă aducem la cunoştinţă regulile şi măsurile de prevenire a incendiilor la vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale.

∗∗∗

În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:

– permis de lucru cu focul, obţinut de la primărie;

– aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului.

Se exceptează de la această obligaţie arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională cuprinsă între 1.000 și 2.500 lei.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.