Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În cadrul celei de-a 14-a ediţii a Programului Spaţii Verzi: MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat oferă finanţări de aproape 700.000 lei | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » (Inter)Național » În cadrul celei de-a 14-a ediţii a Programului Spaţii Verzi: MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat oferă finanţări de aproape 700.000 lei
În cadrul celei de-a 14-a ediţii a Programului Spaţii Verzi: MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat oferă finanţări de aproape 700.000 lei

În cadrul celei de-a 14-a ediţii a Programului Spaţii Verzi: MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat oferă finanţări de aproape 700.000 lei

  •  Organizaţiile neguvernamentale pot depune cereri de finanţare pentru proiecte de mediu până la data de 28 februarie a.c.
  • Suma totală acordată ca finanţare în cadrul acestui program este de 696.000 lei

Succesul a făcut să meargă mai departe împreună

La sediul Fundaţiei pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc a avut loc o conferinţă de presă prilejuită de lansarea celei de-a 14-a ediţii a Programului Spaţii Verzi, o platformă de responsabilitate socială prin care se urmăreşte implicarea copiilor şi a tinerilor în proiecte de mediu. Prin intermediul programului, MOL România pune la dispoziţia organizaţiilor neguvernamentale de profil fonduri totale în valoare de 696.000 lei.

Prezentă la această conferinţă de presă organizată de Potozky László, directorul Fundaţiei pentru Parteneriat, reprezentanta MOL România, Camelia Ene, director general, a scos în evidenţă faptul că succesul obţinut în decursul a 13 ani de colaborare fructuoasă dintre MOL şi Fundaţia pentru Parteneriat a făcut să se meargă mai departe împreună. „MOL România s-a dovedit a fi un deschizător de drumuri în multe domenii, printre care şi responsabilitatea socială, iar Programul Spaţii Verzi este cea mai longevivă platformă a companiei, având în vedere modul în care acest program s-a dezvoltat de la an la an. Este dovada că a răspuns unei nevoi reale a societăţii, şi anume aceea de a educa şi forma tinerii în spiritul respectului faţă de natură şi mediul înconjurător, ajutând astfel tânăra generaţie să conştientizeze importanţa problematicii de mediu” – a declarat, printre altele, Camelia Ene, CEO & Country Chairman MOL România.

Pentru o lume mai bună

,,Se vorbeşte des, mai ales în ultimii ani, despre obligaţia noastră ca societate de a lăsa moştenire generaţiilor viitoare o lume mai bună şi un mediu mai curat, mai sănătos. Pentru a reuşi în acest demers este nevoie de echiparea tinerilor cu abilităţile şi cunoştinţele necesare pentru a face faţă provocărilor de mediu de azi şi de mâine. Programul Spaţii Verzi vine în sprijinul acestui demers, de 14 ani, promovând importanţa educaţiei ecologice şi a atitudinii civice în spiritul protejării mediului”, a precizat Potozky László, directorul Fundaţiei pentru Parteneriat.

 Concret despre proiecte

Proiectele pot fi înscrise pentru finanţare în cadrul uneia dintre cele două componente ale programului – Spaţii Verzi Urbane şi Arii Naturale protejate. În cadrul componentei Spaţii Verzi Urbane sunt finanţate proiecte care vizează reabilitarea şi/sau crearea de spaţii verzi în paralel cu dezvoltarea unor programe interactive de educaţie ecologică şi de sănătate. De asemenea, în aceeaşi categorie sunt eligibile şi proiecte organizate cu prilejul Săptămânii Europene a Mobilităţii şi care implică activităţi şi acţiuni ce presupun un grad ridicat de implicare a comunităţii.

În cadrul componentei Arii Naturale Protejate sunt eligibile proiectele de promovare şi popularizare a ariilor protejate din România cu scopul de a ridica nivelul de acceptare a acestora în rândul comunităţilor locale prin intermediul implicării ONG-urilor şi şcolilor, precum şi a comunităţilor locale. În cadrul acestei componente, începând cu anul 2019 programul oferă Premiul pentru Mediu. Acest premiu se acordă unei persoane sau unei organizaţii neguvernamentale care a fost implicată cu succes în căutarea unor soluţii proactive prin implementarea de iniţiative pentru conservarea biodiversităţii sau a ariilor naturale protejate şi care a fost implicată cu succes în educarea şi conştientizarea publicului cu privire la conservarea naturii şi care a arătat calea de urmat prin exemplul propriu pentru conservarea biodiversităţii sau a ariilor naturale protejate.

Noutate în cadrul Programului Spaţii Verzi 2019

Suma maximă ce poate fi alocată unui proiect în cadrul componentei Spaţii Verzi Urbane pentru reabilitarea sau crearea spaţiilor verzi urbane sau pentru programele organizate cu prilejul Săptămânii Europene a Mobilităţii s-a majorat cu 1.000 de lei, ajungând astfel la 10.000 lei/proiect.

În cazul proiectelor pentru promovarea ariilor protejate, nivelul maxim de finanţare individuală este de 20.000 lei, iar valoarea Premiului pentru Mediu este de 10.000 lei.

Mai multe detalii despre program pot fi găsite pe site-urile www.spatiiverzi.org.ro, www.molromania.ro, respectiv www.repf.ro.

Câştigătorii Spaţii Verzi 2018

Câştigătoarea Spaţii Verzi Urbane 2018 este Fundaţia ANYA din Craiova, judeţul Dolj. Pe scurt, acest proiect, denumit „Căsuţa din Dumbravă”, a fost implementat în perioada aprilie-iunie 2018 în curtea Grădiniţei cu program prelungit „Paradisul copiilor”. Cele mai importante rezultate ale proiectului sunt amenajarea unei suprafeţe de aproximativ 200 mp prin plantarea a 14 arbori şi arbuşti – magnolii, mesteceni, platani, tuia, ienupăr, 40 muşcate curgătoare şi 58 flori de exterior. Pe o parte din suprafaţă, pe care s-a pus gazon, a fost amplasat mobilier urban.

 

Proiectul premiat în 2018 în cadrul componentei Arii Naturale Protejate, „Oameni pentru Natură”, a fost realizat de Fundaţia ProPark din Braşov, care are ca scop promovarea ariilor naturale protejate din România, dar şi a oamenilor care lucrează în acest domeniu prin organizarea de evenimente adresate publicului larg. Proiectul a implicat 27 de colaboratori din 18 judeţe din România şi a avut 3 componente majore, spre exemplu, Săptămâna Ariilor Protejate – eveniment naţional în 2018, seria de filme-pilot „Oameni pentru Natură” şi realizarea unui pachet de promovare a naturii din judeţul Braşov. În 2018, echipele de administratori au înscris 41 de activităţi pe platforma săptămânanatura.ro şi pe pagina de Facebook dedicată, la care au participat peste 3.000 de persoane. Seria de filme „Oameni pentru Natură” prezintă 5 profesionişti care lucrează în domeniul ariilor protejate, este vorba despre ranger, ornitolog, educator pentru natură, cercetător, silvicultor şi reprezintă un prim-pas în direcţia recunoaşterii şi promovării profesionalismului şi leadership-ului în domeniul protecţiei naturii în România. Merită notat faptul că fundaţia braşoveană este pentru a doua oară consecutiv câştigătoare.

 

Câteva date statistice

În 2018 au fost acordate finanţări în valoare totală de 645.725,20 lei pentru 47 de proiecte, în care s-au implicat mai mult de 16.000 de persoane. În cadrul componentei Spaţii Verzi Urbane au fost înfiinţate sau reamenajate spaţii verzi cu o suprafaţă totală de 11.039 mp, unde au fost plantaţi 2.108 arbori şi arbuşti, precum şi peste 4.000 de răsaduri de flori. În cadrul componentei Arii Naturale Protejate s-au creat 7 poteci tematice, au fost organizate 15 tabere Junior Ranger şi au avut loc 183 de activităţi extraşcolare de educaţie ecologică. În cei 13 ani de existenţă a programului au fost finanţate în total 569 de proiecte din domeniul protecţiei mediului, proiecte în care s-au implicat mai mult de 219.000 de persoane, cei mai mulţi copii şi tineri.

În cadrul componentei Spaţii Verzi Urbane au fost plantaţi 78.825 de arbori şi arbuşti şi peste 82.000 de flori înverzind astfel o suprafaţă de 485.849 mp de teren urban. În cadrul acestei componente au avut loc peste 1.000 de activităţi extraşcolare de educaţie ecologică, au fost organizate 123 tabere Junior Ranger şi au fost înfiinţate şi amenajate peste 100 de noi poteci tematice în ariile naturale protejate din România.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.