Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Un bărbat din Miercurea Ciuc decedat şi alţi doi răniţi, după ce au fost surprinşi de o avalanşă în Munţii Călimani | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 20 mai 2024
Home » Sănătatea » Un bărbat din Miercurea Ciuc decedat şi alţi doi răniţi, după ce au fost surprinşi de o avalanşă în Munţii Călimani
Un bărbat din Miercurea Ciuc decedat şi alţi doi răniţi, după ce au fost surprinşi de o avalanşă în Munţii Călimani
Sursă imagini: echipa elicopter SMURD și Salvamont România

Un bărbat din Miercurea Ciuc decedat şi alţi doi răniţi, după ce au fost surprinşi de o avalanşă în Munţii Călimani

Salvamontiştii din Harghita, Mureş şi Suceava au localizat victimele, cei doi răniţi au fost coborâţi cu snowmobilul la bază, după care au plecat cu maşinile personale către spital, iar trupul neînsufleţit a fost recuperat cu un elicopter SMURD

Trei persoane dintr-un grup format din cinci bărbaţi, toţi din municipiul Miercurea Ciuc, au fost surprinse duminică seara de o avalanşă produsă în Munţii Călimani, în apropiere de Vârful Pietrosu, în timp ce făceau o tură cu snowmobilele. Două persoane au reuşit să ajungă la cabana meteo din zonă şi au anunţat evenimentul. Un bărbat de 46 de ani din municipiul Miercurea Ciuc, dintre cei surprinşi de avalanşă, a decedat, o altă persoană a fost rănită, iar cealaltă a suferit un atac de panică.

Salvamontiştii au reuşit, ieri, să-i localizeze pe cei trei bărbaţi dispăruţi, iar în jurul orei 10:00 să transporte cele două persoane cu probleme medicale, cu snowmobilul, la baza muntelui, au informat, pe pagina oficială de Facebook, reprezentanţii Salvamont România. Pentru recuperarea trupului neînsufleţit a intervenit un elicopter SMURD din baza de la Târgu Mureş, care a intrat în zonă, pe vale, dinspre nord, împreună cu un salvamontist pe care l-a preluat din Vatra Dornei.

Încă de la anunţarea tragediei, duminică seara, au intervenit echipe de salvamontişti din Harghita, Mureş şi Suceava. Temperaturile ridicate care s-au manifestat şi peste noapte, stratul mare de zăpadă, zona aflată sub cod ridicat de producere a avalanşelor, au îngreunat intervenţia salvamontiştilor.

Potrivit reprezentanţilor Salvamont România, pe timpul nopţii de duminică spre luni, singurii care au continuat deplasarea spre locul accidentului au fost salvatorii montani din Mureş şi Harghita, restul forţelor de intervenţie retrăgându-se.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” Harghita, cpt. Alina Ciubotariu, a spus că evenimentul a fost anunţat duminică seara, la ora 21:21. Potrivit acesteia, pe tot parcursul nopţii forţele mobilizate din cadrul Salvamont Harghita, Mureş şi Suceava, Jandarmeria Montană, ISU Mureş şi Harghita au depus eforturi susţinute pentru căutarea persoanelor surprinse de avalanşă, în masivul Călimani, însă pe munte efectiv au intervenit salvamontiştii.

Cpt. Alina Ciubotariu a spus că pompierii militari de la ISU Harghita şi Mureş au intervenit cu două şenilate, care au fost dispuse toată noaptea pe drumul de pe Valea Zebrac, din cauza faptului că nu au putut înainta din cauza zăpezii foarte mari. „Practic, acţiunile de căutare s-au desfăşurat cu ajutorul snowmobilelor salvamontiştilor, ei intervenind şi pe schiuri. Lor li s-au alăturat cunoscuţi şi prieteni ai victimelor din zonele Odorheiu Secuiesc şi Miercurea Ciuc, la fel cu snowmobilele. Acţiunile de căutare s-au derulat pe tot parcursul nopţii. În această dimineaţă (n.n. – ieri dimineaţă), în jurul orei 06:00, au fost găsite două din cele trei persoane surprinse de avalanşă”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU „Oltul” Harghita.

Conform informaţiilor iniţiale, o persoană ar fi fost rănită, în stare de inconştienţă, cu suspiciunea că are fractură la membrul superior, iar cealaltă prezenta doar atac de panică. În momentul în care au ajuns salvamontiştii la victime, au constatat că ambele erau conştiente.

Cpt. Alina Ciubotariu a declarat că cele două persoane rănite au fost coborâte pe Valea Zebrac, comuna Stânceni, judeţul Mureş, unde în jurul orei 10:00 a fost trimis un echipaj de paramedici SMURD, de la Garda de Intervenţie 2 Topliţa, pentru a aştepta echipele de salvamontişti. „Persoanele rănite urmau să fie evaluate din punct de vedere medical de către paramedici. Cert este că echipajul de paramedici nu s-a întâlnit cu salvamontiştii şi persoanele rănite. Ulterior, luând legătura telefonică cu ei, ne-au spus că şi-au luat maşinile personale şi se îndreptau spre Miercurea Ciuc, pentru a se prezenta la Unitatea de Primiri Urgenţe”, a precizat purtătorul de cuvânt. (Şt.P.)

 

 

Expl. foto avalanşa3:

Sursa foto: Echipa elicopter SMURD şi Salvamont România

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.