Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În 2023, activitatea Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Harghita a cunoscut o revigorare | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Societate » În 2023, activitatea Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Harghita a cunoscut o revigorare
În 2023, activitatea Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Harghita a cunoscut o revigorare

În 2023, activitatea Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Harghita a cunoscut o revigorare

În 2023 şi începutul acestui an, s-a putut observa o intensificare a activităţii Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Harghita, prin organizarea mai multor evenimente la care au participat o serie de personalităţi de seamă din ţară şi care au avut impact la publicul larg. De asemenea, au fost iniţiate demersuri pentru repararea unor monumente dedicate eroilor români din judeţ, dar au fost transmise şi semnale publice cu privire la starea unor obiective precum cimitirele militare.

În acest context, am stat de vorbă cu preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Harghita, col. (r.) Claudiu Dăbău, despre activitatea desfăşurată de organizaţie în 2023.

Cum apreciaţi anul 2023 din punct de vedere al activităţii Asociaţiei?

– Anul 2023 a reprezentat anul afirmării asociaţiei ca partener activ al tuturor celor interesaţi în a se implica şi susţine proiectele derulate şi, evident, ideile care le-au fundamentat. Aşteptările ne-au fost confirmate, activităţile asociaţiei având un impact semnificativ la publicul larg şi dovedindu-ne că, prin implicare şi alăturare în jurul unor idei forţă, putem genera unitate şi spirit comunitar. Oamenii au nevoie de repere în aceste vremuri tulburi, când totul este pus la îndoială, iar schimbarea pare să vrea să zdruncine şi să schimbe întregul nostru sistem de valori, fără a pune ceva semnificativ în schimb. Paleta de activităţi a fost largă, de la lansări de carte eveniment – ale analistului de securitate Tudor Păcuraru, pe teme foarte incitante, respectiv Revoluţia din 1989 şi martie 1990 de la Târgu Mureş, ale jurnalistului Romeo Couţi, cu a sa „Lebădă neagră de pe Balaton” – o carte care a stârnit o imensă controversă prin tema sa, dar care a ajuns în top 3 cărţi vândute în România la Editura Libris/Creator; târgul de carte românească din luna mai, care a oferit posibilitatea celor interesaţi de a achiziţiona carte românească pe care nu o găsim în librăriile locale, dar şi a se întâlni şi lua parte la discuţii cu unul dintre cei mai mari gânditori ai României actuale, Andrei Marga, cu actriţa şi scriitoarea Claudia Motea, dar şi cu autorul de cărţi de dezvoltare spirituală şi personală, Gabriel Socaciu. Pe de altă parte, am reuşit să generăm interes pentru activităţile noastre şi pentru judeţul Harghita din partea unor instituţii reprezentative ale României, membri ai asociaţiei participând la acţiuni organizate la Academia Română, la conferinţa pe teme de istorie „Iorga după Iorga” de la Vălenii de Munte, dar şi la alte evenimente cu semnificaţie. Fiecare dintre acestea au permis dezvoltarea relaţiilor asociaţiei cu instituţii şi entităţi culturale din România, cu care am iniţiat colaborări care vor rodi în viitorul apropiat.

Activităţile asociaţiei au atras atenţia şi mass-media din ţară, fiind invitat să particip la emisiuni radio ale România Actualităţi – Antena Satelor, care are audienţă atât în ţară, cât şi peste hotare, la diverse posturi de televiziune, fiind abordate teme specifice, dar şi unele destul de provocatoare, precum situaţia cimitirului din Valea Uzului sau din zona noastră. Este important să fie transmise publicului larg informaţii corecte, nu acelea care slujesc unor interese obscure, menite să inducă stări nefireşti în rândul oamenilor, care sunt apăsaţi de problemele vieţii de zi cu zi şi nu trebuie manipulaţi în folosul unora care nu-şi găsesc altă cale de a se evidenţia decât prin abordări conflictuale.

De asemenea, am fost invitat şi am participat, în luna noiembrie, la întrunirea Institutului Aspen din Bucureşti, ocazie cu care am putut lua contact cu abordări interesante referitoare la evoluţiile la nivel mondial sau regional cu impact asupra ţării noastre.

Pe de altă parte, pe fondul unor sesizări venite din partea unor cetăţeni, am iniţiat, în luna iunie, o acţiune care a vizat repararea monumentului ostaşului român din centrul municipiului Miercurea-Ciuc, aflat într-o stare de degradare. În acest sens, ca urmare a demersurilor asociaţiei, Primăria Miercurea-Ciuc a reacţionat prompt şi a dispus măsurile necesare rezolvării situaţiei semnalate. Mai mult, ulterior, tot ca o consecinţă a discuţiilor purtate la nivelul administraţiei locale pe tema situaţiei cimitirului militar multinaţional din parcul situat în spatele Cetăţii Mikó, a fost alocată prin hotărâre de consiliu local suma necesară reabilitării acestuia. Acest aspect important, cred eu, arată faptul că se poate colabora şi se pot rezolva chestiunile care ridică atenţie, mai ales când fiecare îşi înţelege rolul, respectiv că reprezintă interesele oamenilor şi nu ale unor grupuri restrânse.

De altfel, prin participarea asociaţiei la diverse evenimente cu caracter festiv sau comemorativ, la Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Porumbenii Mari etc., am căutat să transmitem semnale publice că suntem interesaţi de starea unor obiective precum cimitirele militare sau monumentele/operele comemorative de război şi că vom acţiona, pe căile legale cunoscute, pentru aducerea lor într-o stare normală, aşa cum merită cei care s-au jertfit pentru noi toţi, cei din această ţară.

Bineînţeles, toate acestea nu se puteau realiza dacă nu exista sprijinul din partea cetăţenilor, care ne-au fost alături prin prezenţa lor la evenimentele noastre, dar şi ne-au sesizat sau informat cu privire la anumite situaţii. Desigur, începutul este greu, fiindcă spiritul comunitar a fost afectat în toţi aceşti ani, iar perioada pandemiei şi-a pus şi mai tare amprenta pe mecanismul solidarităţii. Dar, prin efort comun, lăsând la o parte orgoliile mărunte, care nu duc la nimic bun, ba dimpotrivă, se pot realiza lucruri care până nu demult erau declarate apriori ca fiind imposibile.

Sunt mult mai multe lucrurile care ne unesc decât cele care ne separă.

Ca o concluzie, anul 2023 a fost unul bun, iar anul 2024 a început în acelaşi spirit, după cum ştiţi şi sperăm la o activitate cel puţin de acelaşi nivel. În luna ianuarie am organizat o lansare şi dezbatere pe incitanta temă a istoriei noastre recente de după 1989, în prezenţa fostului director al SRI, Virgil Măgureanu, iar recent am participat la Academia Română la un simpozion pe teme de istorie, organizat în contextul declarării anului 2024 ca „An comemorativ Avram Iancu”, la 200 de ani de la naşterea marelui erou naţional Avram Iancu.

Să înţelegem că şi în acest an intenţionaţi să menţineţi ritmul de organizare a unor astfel de evenimente?

– Noi avem în agendă o serie de idei, pe care le vom anunţa public la momentul potrivit.

Anul 2024 este unul electoral, complicat. La evenimentele organizate de asociaţie aţi subliniat că nu sunteţi implicat politic, totuşi cum vedeţi acest an din perspectiva dumneavoastră, ca simplu cetăţean, implicat în plan civic?

– Într-adevăr, este un an complicat fiindcă sunt mai multe tururi de alegeri, ceea ce pune o presiune deosebită pe societate. Ce constat este, însă, faptul că nu depăşim o logică politică, care nu a adus beneficii nici în trecut, iar situaţia din ţară nu este deloc bună. Românii nu mai au încredere în politicieni, preferă să nu se implice, dezbinarea este tot mai adâncă, iar opţiunile existente nu oferă mari perspective în viitor. Se aşteaptă o soluţie salvatoare, dar nimeni nu pare să dorească să se implice. Temerile de tot felul domină viaţa de zi cu zi, iar viitorul pare a fi destul de incert.

Lamentaţia nu este o soluţie. Cred că a aştepta să vină să ne salveze cineva este o utopie. Noi trebuie să fim cei care găsim soluţiile, fiindcă ştim cel mai bine ce ne doare. Dar asta se poate face prin efort, implicare şi unitate, înţelegând că suntem cu toţii parte a acestei ţări. Iar dacă ei, ţării, îi va fi bine, ne va fi şi nouă bine.

Poate că ar trebui să fim Toţi pentru România, noi, cei mulţi, care continuăm să credem în ea, să ne unim şi să generăm proiectele şi forţa necesară pentru a face ţara aşa cum ne-o dorim. Mai ales că vremurile sunt grele, iar viitorul va fi şi mai complicat. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. Patria poate fi servita cel mai bine de catre cadrele active.
    Respect celor ramasi la datorie in servicii !

  2. Patria este servita cel mai bine de cadrele in activitate.
    Respect pentru cadrele ce nu au parasit sistemul !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.