Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Hotelier din staţiunea Lacu Roşu: Dacă vorbim de turismul internaţional, războiul a închis toate porţile | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Economic » Hotelier din staţiunea Lacu Roşu: Dacă vorbim de turismul internaţional, războiul a închis toate porţile
Hotelier din staţiunea Lacu Roşu: Dacă vorbim de turismul internaţional, războiul a închis toate porţile

Hotelier din staţiunea Lacu Roşu: Dacă vorbim de turismul internaţional, războiul a închis toate porţile

După doi ani cu limitări impuse de pandemie, sectorul turismului a sperat ca acest an să fie unul mai apropiat de normalitate, al cifrelor realizate până în 2019. Însă începutul anului 2022 a fost marcat de izbucnirea războiului din Ucraina, conflict militar care şi-a pus amprenta inclusiv pe turismul din ţara noastră, în ceea ce priveşte oaspeţii veniţi din străinătate. Şi cel mai bine a simţit staţiunea Lacu Roşu, care se bazează mult pe grupurile de turişti veniţi din străinătate, aflaţi în tranzit spre Moldova.

Despre sezonul turistic din acest an, precum şi despre gândurile de viitor am stat de vorbă cu Portik Csaba, managerul Hotelului Lacu Roşu.

Până în 2019, zilnic erau 8-10 grupuri din străinătate. Acum nu a fost nici unul

– Ne aflăm la sfârşit de sezon estival. Cum a fost turismul în această vară pentru staţiunea Lacu Roşu şi, în special, pentru dumneavoastră?

– Parcă nici nu a fost, atât de târziu a început. Contractele pe care le-am avut cu agenţiile din străinătate au căzut toate, turiştii renunţând din cauza războiului. Astfel, dacă vorbim despre turismul internaţional, se poate spune că războiul ne-a închis toate porţile. Am avut parteneri din Germania, din Olanda şi din alte ţări care s-au bucurat că s-a terminat cât de cât pandemia şi începem din nou contractele, adică să aducă turiştii. Dar a eşuat din cauza războiului, pentru că ei cred că e lângă grădina noastră.

Vorbind de perioada de dinainte de pandemie, în fiecare an am avut zilnic 8-10 grupuri străine. Acum nu am avut niciunul. Acest lucru, pentru noi, reprezintă o scădere extraordinar de mare faţă de anii precedenţi, până în 2019.

După ce s-a terminat pandemia, foarte mulţi turişti români au plecat în străinătate, având ocazia să călătorească fără să-i incomodeze ceva. Aşa că noi am rămas cu cei care au dorit să meargă la munte sau la mare la noi în ţară. Dar şi aceştia au fost foarte puţini faţă de alţi ani, chiar şi în 2021 fiind mai mulţi ca în 2022.

– I-a influenţat pe turiştii străini şi criza despre care se tot discută şi care ar urma să vină?

– Bineînţeles că şi criza mondială şi-a pus amprenta. Oamenii s-au speriat. Dar, după răspunsurile pe care le-am primit, majoritatea grupurilor din străinătate au renunţat să mai vină din cauza războiului.

– Dacă ar fi să faceţi un bilanţ economic pentru această vară, pe unde vă situaţi?

– Să spun că cine are un 50% gradul de ocupare poate să zică că e bine. Noi nu putem zice nici 50%. Încă nu am făcut statistica, dar am avut foarte puţini oaspeţi faţă de alţi ani.

Ceea ce se vede la numărul de maşini care stau pe stradă, nu înseamnă că şi sunt toţi consumatori. Mulţi zic că abia au putut să treacă, atâţia turişti erau; dar asta nu înseamnă că toţi erau turişti care au şi consumat la restaurante sau hoteluri. Opresc pentru ceva, au sandviciuri, admiră natura şi pleacă mai departe.

– Urmează imediat perioada de iarnă. Veţi pregăti oferte pentru Crăciun şi Revelion?

– Noi putem, dar nu ştim ce solicitări vor fi. Deocamdată toată lumea tace şi nu spune nimic. Prea multe întrebări din partea clienţilor, încă, nu au fost puse în legătură cu oferta de iarnă.

– Cu ce gânduri pentru anul viitor?

– Nu ştiu. Nu am nicio speranţă. Speranţa noastră e să se termine odată cu războiul şi cu pandemia. Ar fi nemaipomenit, ca să intrăm într-un făgaş normal. Ar fi bine pentru toată lumea, atât din Europa, cât şi din întreaga lume. Din multe părţi ale lumii vin la noi şi toată lumea s-ar bucura să fie linişte şi pace.

DN 12C, vechea problemă nerezolvată. Starea şoselelor nici nu ar mai trebui să fie subiect de discuţie

– De mulţi ani scriem frecvent despre starea drumului. Şi acum, venind la Lacu Roşu, până aproape la intrare în staţiune, am avut impresia că acest drum e foarte bun pentru cei care la şcoala de şoferi nu au prins poligonul; cu alte cuvinte, începătorii au ocazia să înveţe să conducă făcând slalom printre cratere, pentru că gropi e puţin spus.

– Din păcate, asta aşteptăm demult. Eu nici nu mai am cuvinte despre ce aş putea spune în legătură cu starea drumului. Eu am crezut că vom deschide un sezon cu drumul asfaltat de la Gheorgheni până la judeţul Neamţ, dar văd că a eşuat.

S-au făcut câţiva km în staţiune şi cu atât am rămas. Pe restul drumului se poate face slalom; cine nu a făcut la şcoala de şoferi, aici poate să vină să înveţe.

Toată lumea se plânge, întreabă: ce se întâmplă la voi cu drumul? Eu tot aşteptam veşti bune despre asta, să nu mai discutăm despre starea drumului şi a tuturor problemelor care sunt, dar văd că mai avem de aşteptat.

– Această asfaltare de 3-4 km din staţiune poate fi un semnal pozitiv pentru anul viitor că se va face şi restul?

– Sunt unii care merg dinspre Piatra-Neamţ spre Gheorgheni şi văzând că aici s-a făcut drumul zic: „ce bine că s-a asfaltat”; dar când se întorc zic: „numai v-au păcălit puţin aici şi pe urmă nimic”.

Sunt mulţi trecători care se plâng. Oamenii aşteaptă în secolul XXI mult mai mult în privinţa aceasta. Starea şoselelor nici nu ar mai trebui să fie subiect de discuţie. Acest drum – care e un drum strategic naţional, legând Transilvania de Moldova, şi poate chiar internaţional, dacă ne referim şi la turism – trebuia să fie bun şi gata.

Consemnare de LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.