Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Harghita – un judeţ în zona de protecţie şi supraveghere | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Sănătate » Harghita – un judeţ în zona de protecţie şi supraveghere
Harghita – un judeţ în zona de protecţie şi supraveghere

Harghita – un judeţ în zona de protecţie şi supraveghere

 Insectele vinovate de transmiterea Bolii limbii albastre acţionează între orele 18:00 seara şi 10:00 dimineaţa, la temperaturi de peste 15 grade C

 

După cum cred că deja se ştie, în 22 august a.c., a fost diagnosticat în judeţul Buzău primul caz de Boală a limbii albastre (Bluetongue) la bovine, boală care, după cum îmi spunea dr. Ladó Zsolt, directorul executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita, nu a mai evoluat pe teritoriul ţării noastre până acum.

Şi pentru că o parte din teritoriul pe care vieţuim se află în zona de protecţie şi supraveghere instituită pe o rază de 150 km de la focar, primul lucru avut în vedere de specialiştii de la noi a vizat instruirea medicilor veterinari oficiali cu privire la măsurile ce trebuie întreprinse şi respectate în scopul prevenirii şi introducerii bolii în judeţ.

În paralel, mai arăta interlocutorul meu, au fost informaţi în scris şi proprietarii, şi administratorii exploataţiilor mari de bovine, în legătură cu ce au de făcut pentru a-şi feri efectivele; a fost restricţionată circulaţia animalelor şi au fost interzise târgurile, mişcarea interjudeţeană a patrupedelor fiind posibilă numai pe baza avizelor eliberate de fiecare DSVSA.

Boala este cauzată de un virus ce se transmite prin înţepătura unor insecte hematofage şi afectează toate rumegătoarele, ultimele date arătând că ea s-a extins în Vrancea, respectiv în Prahova, în cel din urmă judeţ şi la ovine. Din fericire, ea nu se transmite la om nici prin contactul direct cu animalul bolnav, nici prin laptele sau carnea provenite de la el! Din nefericire, mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, iar morbiditatea poate ajunge uneori până la 100%, dezinsecţia fiind una dintre căile principale de prevenire.

Pentru a ţine însă situaţia sub control, mai spunea dr. Ladó, în exploataţiile mari au fost montate capcane pentru capturarea insectelor, „victimele” acestei măsuri urmând a fi trimise către laboratoarele de specialitate spre a se afla ce au făcut ele acolo, de seara de la ora 18:00, până dimineaţa la ora 10:00. Şi asta pentru că insectele vinovate de transmiterea Bolii limbii albastre la rumegătoare sunt active în acest interval de timp, efectul maxim fiind favorizat de temperaturile de peste 15 grade Celsius. Dar cum la noi, în Harghita, asemenea temperaturi e puţin probabil să mai fie înregistrate noaptea şi dimineaţa, n-ar fi exclus ca fermierii ce au în activitatea lor creşterea rumegătoarelor domestice să scape de un necaz generator de mari pagube economice.

Ce ar mai trebui ştiut în legătură cu aceste insecte? Poate faptul că ele pot călători circa 1,5-2 km/zi, iar în condiţii meteorologice speciale, cum ar fi vânturile predominante pe o anumită direcţie şi perioadă, pot fi purtate pe distanţe de până la 200 km/zi.

Întrebat cum ar putea crescătorii de animale să-şi dea seama că se confruntă cu o astfel de situaţie, dr. Ladó a enumerat câteva semne specifice: hipertermie, salivaţie excesivă, cruste la nivelul nărilor şi botului ş.a.m.d. Important e ca, în cazul unor suspiciuni de Bluetongue, să anunţe imediat medicul veterinar.

Cu sublinierea că în baza Programului strategic sanitar-veterinar au fost stabilite la nivel naţional localităţi-ţintă în fiecare judeţ, de unde s-au recoltat probe de sânge pe seama cărora poate fi pusă în evidenţă boala, directorul executiv al DSVSA Harghita mi-a mai spus că această afecţiune este cunoscută în Europa, în special în insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, precum şi în anumite zone ale Spaniei, Franţei, Portugaliei, Greciei şi chiar Bulgariei.

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.