Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Harghita: Cea mai scăzută producţie de miere din ultimii 50 de ani | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Harghita: Cea mai scăzută producţie de miere din ultimii 50 de ani
Harghita: Cea mai scăzută producţie de miere din ultimii 50 de ani

Harghita: Cea mai scăzută producţie de miere din ultimii 50 de ani

Apicultorii harghiteni înregistrează cea mai scăzută producţie de miere din ultimii 50 de ani, influenţată de vremea friguroasă, fapt ce a dus la creşterea preţului.

Preşedintele Asociaţiei Apicultorilor din Harghita, Lázár Tibor, a declarat pentru Agerpres că vremea a fost extrem de capricioasă, cu temperaturi scăzute înregistrate în timpul nopţii, de până la două grade Celsius, care a făcut imposibilă acumularea nectarului. Din acest motiv, albinele nu au avut ce să culeagă, iar producţia este extrem de slabă şi se situează la 10-20% din cea înregistrată în anii precedenţi.

„Din cauza frigului, de câteva grade, din timpul nopţii, nu s-a format nectar şi chiar dacă plantele au fost foarte frumoase, albinele nu au avut ce să culeagă. Anul trecut, apicultorii care au rămas în judeţ au obţinut 20-30 kilograme, iar în acest an au ajuns şi la un kilogram sau două de miere. Suntem foarte amărâţi. De peste 50 ani nu a fost o producţie atât de slabă. În 1946 şi 1949 au fost recolte atât de scăzute, dar au fost urmate apoi de ani mai buni. Aşa că şi noi trăim cu speranţa”, a afirmat Lázár Tibor.

El a precizat că şi apicultorii care au plecat în pastorală au înregistrat pierderi mari, obţinând o producţie de cuprinsă între 10 şi 30 de kilograme, în condiţiile în care anul trecut obţineau şi 50-80 de kilograme. În plus, apicultorii au fost nevoiţi să hrănească albinele cu apă cu zahăr şi cheltuielile au fost în acest an foarte ridicate. Din acest motiv, preţul a crescut destul de mult, de până la 20-30%, faţă de anul trecut.
„Preţul a crescut destul de mult şi nu prea se cumpără. Din acest motiv nici nu e indicat să mai crească. E bine că sunt mulţi apicultori care au şi alte surse de venit şi nu depind doar de producţia de miere”, a spus Lázár Tibor.

Preşedintele apicultorilor harghiteni le-a recomandat colegilor săi să hrănească bine albinele până la 15 septembrie, pentru a le pregăti pentru iarnă.

În zona Tulgheş, din nordul judeţului Harghita, unii dintre apicultorii care au rămas în judeţ şi nu au practicat stupăritul pastoral s-au confruntat cu o situaţie dramatică, în care albinele au murit de foame. „Eu am avut norocul să prind două culesuri bune, la rapiţă şi floarea soarelui, în Insula Mare a Brăilei. Dar unii dintre colegii mei rămaşi acasă, care nu au fost atenţi şi nu au dat hrană suplimentară, s-au confruntat cu situaţia în care le-au murit albinele. Şi cei care au fost plecaţi în pastorală şi nu au prins câmpuri bune, cu nectar, au înregistrat pierderi”, a spus Daniel Timariu, un apicultor din Tulgheş.

El a adăugat că preţul a crescut cu până la 30% şi se înregistrează o scădere a vânzărilor, dar mulţi apicultori vând mierea la firme en-gros, care o trimit apoi la export.

Apicultorii harghiteni au trecut şi printr-o iarnă atipică, în care consumul pentru hrana albinelor s-a dublat, întrucât temperaturile au fost ridicate, iar acestea au ieşit la lucru şi au consumat degeaba foarte multă energie. (Gina Ştefan)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.