Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Guvernul reacţionează la protestele membrilor SANITAS | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Guvernul reacţionează la protestele membrilor SANITAS
Guvernul reacţionează la protestele membrilor SANITAS

Guvernul reacţionează la protestele membrilor SANITAS

  • Ordonanţa de Urgenţă „pentru modificarea şi completarea unor acte normative” aduce normalitatea în acordarea drepturilor salariale pentru angajaţii din Sănătate şi Asistenţă Socială

După nenumărate discuţii, intervenţii şi solicitări transmise de Federaţia SANITAS către toţi factorii de decizie, Guvernul a pregătit o Ordonanţă de Urgenţă „pentru modificarea şi completarea unor acte normative”, care aduce normalitatea în acordarea drepturilor salariale pentru angajaţii din Sănătate şi Asistenţă Socială care nu au beneficiat de creşterile salariale prevăzute de Legea 153/2017; este vorba despre infirmiere, brancardieri, registratori medicali, îngrijitoare, asistenţi sociali, psihologi, educatori, personal TESA şi de deservire ş.a.m.d.

„Deşi târziu, insuficient şi inechitabil, Guvernul reacţionează!”, titrează Federaţia SANITAS într-o postare pe reţeaua sa de socializare.

Cei pe care i-am pomenit anterior au primit în 2019 şi 2020 sumele lunare echivalente cu un sfert din măririle salariale etapizate prevăzute în Legea-cadru 153/2017, care are ca obiect de reglementare stabilirea unui sistem de salarizare pentru personalul din sectorul bugetar plătit din bugetul general consolidat al statului.

În 2021 şi 2022 nu au mai primit-o, ca urmare a ordonanţelor guvernamentale emise la finele fiecărui an, în luna decembrie, care au blocat creşterile salariale cuvenite prin lege categoriilor de angajaţi cu cele mai mici salarii din sistem: infirmieri, îngrijitori, personal TESA, personal auxiliar, personal tehnic ş.a.m.d. Nu era vorba despre sume mari – câteva sute de lei, iar în cazul unora sub 100 de lei, întrucât un sfert din mărirea salarială etapizată se raporta, în cazul personalului TESA, la salariul minim pe economie.

În schimb, începând din 2018 medicii şi asistenţii medicali au beneficiat de salariul de încadrare din anul 2022 şi pe parcursul anilor 2020 şi 2021 lista a fost completată anual cu biologi, fizioterapeuţi, în general cu personalul cu studii superioare din spitale.

Neaplicarea corectă şi echitabilă a Legii cadru nr. 153/2017, care prevede acordarea majorărilor salariale cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022 etapizat pentru salariaţii din Sănătate şi Asistenţă Socială a fost condamnată în repetate rânduri de membrii Federaţiei SANITAS.

„Cu Ordonanţa 114, potrivit căreia toate salariile şi toate sporurile rămân la nivelul lunii decembrie a anului precedent, a restrâns câştigurile pentru toţi angajaţii din sistemul sanitar, nu numai pentru cei care au fost excluşi de la plata a 1/4 din salariu. Anul trecut a apărut Ordonanţă „Trenuleţul”, care efectiv bloca atât sporurile, cât şi salarizarea, mai puţin în cazul celor cuprinşi în Anexa 2, care şi-au primit efectiv acea pătrime anul acesta, numai personalul medico-sanitar care s-a ocupat de bolnavii COVID-19. Aici, cei defavorizaţi sunt cei din rândul personalului TESA, care sunt angajaţi în marea lor majoritate cu salariul minim pe economie. Ei nu câştigă aşa de mult pentru acea pătrime care s-ar da. Măcar acum ar trebui să primească o sumă, cât de mică, fiecare dintre aceşti angajaţi. Acum ar urma să vedem şi efectiv, dar aici depinde de birourile de personal care se ocupă de salarizare”, ne-a declarat Nyulas Emma, liderul Sindicatului SANITAS Harghita.

Potrivit sursei citate, personalul TESA ar trebui să primească mărirea salarială etapizată prevăzută de legea 153/2017 de la 1 august.

„În mod normal şi cei din Asistenţă Socială ar trebui să primească mărirea etapizată, dar la nivelul judeţului Harghita, ca de fiecare dată, când vine luna august, nu mai sunt bani pentru Asistenţa Socială. Din data de 26 iunie 2022 au intrat în contul Consiliului Judeţean şi sumele aferente stimulentului de izolare la care au fost obligaţi aceşti angajaţi încă din aprilie 2020, când s-au autoizolat în centre de plasament cu copiii”, a adăugat Nyulas Emma.

În această situaţie au fost educatorii, personalul administrativ, asistenţii sociali şi medicali, personalul de îngrijire din centrele de plasament pentru copii şi vârstnici asistaţi social. Primii au intrat în autoizolare chiar în prima zi a Paştelui Catolic, care l-a precedat pe cel Ortodox, abandonându-şi familiile câte două săptămâni. Toţi vor beneficia de câte 2.500 de lei, bani din Fonduri Europene. Mai lipseşte o hotărâre de Consiliu Judeţean pentru ca banii să fie viraţi către DGASPC, iar cei îndreptăţiţi să beneficieze de acest stimulent.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.