Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Guvernatorul Districtului 124 LIONS România, în Miercurea Ciuc: „Scopul nostru principal este acela de a susţine şi ajuta persoanele aflate în dificultate, dar şi acela de a face o diferenţă pozitivă în comunităţile noastre” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate »
Guvernatorul Districtului 124 LIONS România, în Miercurea Ciuc:
„Scopul nostru principal este acela de a susţine şi ajuta persoanele aflate în dificultate, dar şi acela de a face o diferenţă pozitivă în comunităţile noastre”
<h5><i>Guvernatorul Districtului 124 LIONS România, în Miercurea Ciuc:</i></h5> „Scopul nostru principal este acela de a susţine şi ajuta persoanele aflate în dificultate, dar şi acela de a face o diferenţă pozitivă în comunităţile noastre”

Guvernatorul Districtului 124 LIONS România, în Miercurea Ciuc:
„Scopul nostru principal este acela de a susţine şi ajuta persoanele aflate în dificultate, dar şi acela de a face o diferenţă pozitivă în comunităţile noastre”

La sfârşitul săptămânii trecute, cei 77 de preşedinţi ai cluburilor LIONS din întreaga ţară s-au aflat în municipiul Miercurea Ciuc, unde au participat la un curs de formare ce se efectuează de regulă înainte de a prelua conducerea organizaţiilor.

Cu această ocazie am dorit să aflăm ce activităţi desfăşoară cluburile LIONS din România, unul dintre ele existând inclusiv în municipiul Miercurea Ciuc, iar un altul este în formare în Odorheiu Secuiesc. În acest sens, am stat de vorbă cu guvernatorul Districtului 124 LIONS România (denumirea oficială a organizaţiei la nivel naţional), Pompilia Szellner.

„Lions Clubs International este cea mai mare organizaţie de voluntariat la nivel mondial. Anul acesta am sărbătorit 104 ani de la înfiinţare. Mişcarea a pornit din Statele Unite, dar s-a dezvoltat foarte repede şi în Europa, iar la ora actuală suntem circa 1.500.000 de membri LIONS în întreaga lume. Suntem prezenţi în 220 de ţări. Mai avem organizaţia de tineret, care se numeşte LEO. Organizaţia de tineret numără la ora actuală în jur de 375.000 de membri şi sunt prezenţi în 145 de ţări”, a explicat pentru început guvernatorul Districtului 124.

Conform acesteia, LIONS este de fapt un acronim şi înseamnă Liberty, Intelligence, Our Nation’s Safety. LEO este de asemenea un acronim şi înseamnă Leadership Experience and Opportunity, „adică cel puţin tinerilor încercăm să le dăm posibilitatea de a experimenta leadership-ul, fiindcă prin voluntariat poţi să formezi nu doar tinerii, ci şi adulţii, deoarece e vorba de puterea exemplului sau prin cursurile ori seminariile de formare pe care noi le oferim”.

„Bineînţeles, scopul nostru principal este acela de a susţine şi ajuta persoanele aflate în dificultate, dar şi acela de a face o diferenţă pozitivă în comunităţile noastre”, a subliniat Pompilia Szellner.

Organizaţiile LIONS din diferite ţări sunt organizate în districte. „Noi suntem Districtul 124 România. Am sărbătorit anul acesta 31 de ani de la înfiinţare. (…) Suntem 77 de cluburi, nu neapărat în 77 de localităţi, pentru că, de exemplu, în Timişoara avem 10 cluburi. Numărăm mai mult de 1.600 de membri. Şi avem 38 de cluburi LEO, care numără peste 1.000 de membri la ora actuală”, a spus guvernatorul LIONS România.

Principalele arii de acţiune

Pompilia Szellner a subliniat că organizaţia LIONS International are cinci arii principale de acţiune, dar acestea nu exclud alte domenii. Una din cele cinci arii principale de acţiune este pe segmentul de vedere. „Vedere însemnând screening-uri oftalmologice, pe care le oferim în mod gratuit în special copiilor, care ar trebui să se acorde prin diferite programe oficiale de către administraţia locală sau de către statul român şi nu se mai acordă. E foarte important să depistezi la copii până la vârsta de 7 ani eventualele probleme în ceea ce priveşte vederea, fiindcă ele pot fi corectate până atunci. Noi mergem cu medici şi noi avem aparate primite prin intermediul unui grant din partea LIONS Club International Foundaisen. Mergem în şcoli, în grădiniţe şi facem foarte multe screening-uri de vedere la copii. Le oferim acolo unde este cazul şi este necesar, având o situaţie materială mai precară, inclusiv tratamente, ochelari dacă este nevoie, acestea bineînţeles toate în colaborare cu anumiţi sponsori pe care îi avem”, a arătat Pompilia Szellner.

Al doilea domeniu de acţiune se referă la diabet. Această componentă, a spus interlocutoarea noastră, înseamnă, la fel, screening-uri. „Adică mergem cu echipe de medici în sate, în special în zonele în care, din păcate, chiar şi un medic de familie poate ajunge o dată pe lună. Noi mergem în acestea, dar nu numai şi efectuăm aceste screening-uri, adică testări de glicemie, luarea tensiunii, avem şi o aşa-numită clinică mobilă, cu care putem să facem şi un EKG. Bineînţeles, medicii recomandă tratamentele necesare. Vreau să specific că nu recomandăm la care cabinet medical sau la care medic să meargă. Adică nu este reclamă ascunsă. (…)

Organizăm o dată pe an, în cinci regiuni diferite ale României, taberele de diabet pentru copiii insulino-dependenţi, în colaborare cu direcţia de sănătate publică. Pentru acest proiect suntem recunoscuţi la nivel internaţional, deoarece sunt părinţi pentru care în ultimii 13-15 ani, de când copiii lor suferă de diabet, este pentru prima dată când au putut să aibă 10 zile de concediu şi de vacanţă”, a detaliat lidera LIONS România.

Potrivit acesteia, tot în acest domeniu se încearcă şi înfiinţarea unei reţele de telemedicină pentru diabet, în scopul monitorizării copiilor bolnavi cu ajutorul unui aparat modern de către medici şi semnalarea oricărei probleme minorului, pentru ca acesta să poată lua medicaţia necesară. Şi tot pe această componentă, între tabere, sunt grupuri-suport de consiliere, inclusiv psihologică, pentru părinţi şi copii.

O altă direcţie de acţiune este pe mediu, în care sunt activităţi începând de la ecologizare până la plantări de copaci sau înfiinţarea de părculeţe.

O altă componentă se referă la cancerul pediatric – „şi aici mergem foarte mult pe partea de conştientizare şi de susţinere”. „Avem şi foarte mulţi colegi care dotează anumite secţii, dar mergem foarte mult pe partea de susţinere psihologică a copiilor şi părinţilor. În special a celor care sunt internaţi pe o perioadă destul de lungă în spitale”. Un exemplu în acest sens a fost o acţiune care a avut loc recent, în cadrul căreia, în parteneriat şi cu acordul Departamentului de oncologie pediatrică de la Spitalul Judeţean din Craiova, le-a fost oferită o excursie de o zi în zona Olteniei – pelerinajul speranţei,cum au numit-o – unui număr de 30 de copii, internaţi pe termen lung, alături de părinţii şi, bineînţeles, cadre medicale. Aceasta a subliniat că multă lume încearcă să sprijine material, pentru tratament, dar şi componenta psihologică contează foarte mult.

„Avem cluburi care se implică în acţiuni culturale, începând de la editare de cărţi, până la înfiinţarea de biblioteci mobile, care sunt în parcuri sau în diferite instituţii”. LEO organizează aşa-numitul târg de carte, care înseamnă colectarea de cărţi şi oferirea oamenilor contra unei donaţii, pe parcursul a două zile, într-un complex comercial, iar cu banii achiziţionaţi se sprijină în special copiii aflaţi în dificultate.

„Avem programul LIONS Quest, de învăţământ emoţional, destinat copiilor, dar noi formăm pedagogic. Şi la Miercurea Ciuc a avut loc LIONS Quest, în cadrul căruia am format peste 1.000 de cadre didactice. Este recunoscut la nivel internaţional ca unul dintre cele mai bune programe prin care se poate combate bullying-ul, consumul de droguri, deci toate problemele cu care ne confruntăm noi în ziua de astăzi”, a spus interlocutoarea.

De asemenea, organizaţia a încheiat un parteneriat cu Agenţia Naţională Antidrog, în care sunt formaţi agenţii locali, până în prezent 320. Acest program LIONS Quest este recunoscut şi ca materie opţională de către Ministerul Educaţiei. „Activităţile noastre sunt foarte multe, cluburile îşi aleg ele însele unde şi în ce domeniu vor să activeze, bineînţeles unde au şi o afinitate. Pe noi ne bucură foarte mult această colaborare, acest sprijin şi acest sentiment că faci parte dintr-o familie. De exemplu, avem colegi din Reşiţa care fac proiecte comune împreună cu colegi din Bucureşti, şi din Câmpulung, şi din Botoşani”, a precizat vorbitoarea.

LIONS Miercurea Ciuc: În momentul de faţă este un club deosebit de activ care are proiecte inclusiv în domeniul sprijinirii persoanelor cu dizabilităţi locomotorii, dar şi mentale

Pompilia Szellner a vorbit şi despre activitatea clubului LIONS Miercurea Ciuc. „Este un club vechi, un club care a trecut prin perioade de construcţie şi reconstrucţie. În momentul de faţă este un club deosebit de activ care are proiecte inclusiv în domeniul sprijinirii persoanelor cu dizabilităţi locomotorii, dar şi mentale. (…) Cei din Miercurea Ciuc lucrează foarte mult pe acest domeniu, dar în afară de acest lucru au programe de screening oftalmologic, programe de screening de diabet, au programe prin care ajută foarte mult persoanele aflate în dificultate – şi nu numai de Crăciun sau de Paşti, cum sunt mulţi care o fac. Au în grijă familii cărora, dacă e necesar, le susţin inclusiv tratamentul. Sperăm ca în viitorul apropiat să aibă loc inclusiv o tabără LIONS Quest la Mădăraş, co-organizată de District şi de colegii de la Miercurea Ciuc. (…) Da, ei fac foarte multe acţiuni. Sunt implicaţi în programul eseu pentru pace. Suntem siguri că va apărea şi un club LEO la Miercurea Ciuc. Ei sunt şi un club foarte conectat la viaţa districtului, adică au colaborări cu foarte multe cluburi, nu doar de aici din Regiunea Centru, ci şi din toată ţara. Dna Adriana Teslovan este anul acesta preşedinte pe zona 1 Centru şi aceasta înseamnă că ea coordonează nu doar activitatea clubului din Miercurea Ciuc”, a explicat guvernatorul LIONS România.

Potrivit vorbitoarei, şi la Odorheiu Secuiesc este în formare un nou club LIONS. „Pentru noi este foarte important ca un membru nou să înţeleagă care sunt valorile pe care s-a construit şi se construieşte mişcarea lionistică. (…) Valorile sunt prietenia, bunătatea, acceptarea că suntem cu toţii diverşi şi nu suntem identici şi acceptarea celuilalt. Bineînţeles, comunicarea şi colaborarea dintre noi este foarte importantă”, a spus Pompilia Szellner.

Ea a arătat că susţinerea financiară a organizaţiei vine din sponsorizări, din proiecte depuse la Fundaţia Internaţională LIONS sau la autorităţile locale. „Dar în mare parte ne autofinanţăm prin diversele acţiuni şi activităţi pe care le facem”. Un exemplu în acest sens este „crosul, cum îl numim noi, pentru telemedicina în epilepsie”. Potrivit sursei citate, şi la Miercurea Ciuc este un aparat pentru monitorizarea şi testarea pe partea neurologică pentru epilepsie, care a fost inaugurat la începutul acestui an.

În legătură cu ce s-a întâmplat la Miercurea Ciuc la sfârşitul săptămânii trecute, guvernatorul Districtului 124 a spus că „pentru noi formarea şi componenta de leadership este foarte importantă”. Astfel că printre seminariile oferite de organizaţie sunt şi cursurile destinate viitorilor preşedinţi de club. „La noi, de la nivel de club până la nivel internaţional preşedinţii se schimbă o dată pe an. Anul lionistic începe la 1 iulie şi se termină pe 30 iunie anul următor”.

Din cauza pandemiei, în acest an cursul a avut două părţi online, în lunile aprilie şi mai, şi o a treia, în format fizic, a fost amânată până în prezent, când s-a putut organiza. „Noi încercăm ca până la 1 iulie, când începe anul lionistic, ofiţerii noştri să aibă toate instrumentele şi toate cunoştinţele de care au nevoie”.

Cei 77 de preşedinţi de cluburi din ţară care s-au întâlnit în Miercurea Ciuc au urmat modulele de coordonare a echipelor şi team-building, managementul schimbării. Iar cea mai importantă componentă, a spus aceasta, este cea de socializare, de cunoaştere reciprocă, de brainstorming între viitorii preşedinţi de cluburi. „De obicei, în cadrul acestor cursuri se pun bazele proiectelor viitoare de colaborare între cluburi”.

***

În final, am întrebat-o pe lidera LIONS România cum sunt aleşi membrii cluburilor LIONS, ştiut fiind că este o selecţie a acestora. Aceasta a explicat că sunt trei moduri în care cei care doresc pot deveni membri LIONS. Astfel sunt persoanele care văd acţiunile organizaţiei şi doresc să devină membri, după care începe un întreg proces, prin invitarea la o întâlnire a clubului. „Pentru noi e foarte important ca viitorul membru să înţeleagă ce înseamnă LIONS, care sunt valorile LIONS şi să vadă dacă e compatibil”. De asemenea. mai trebuie să se vadă şi dacă membrii sunt compatibili cu persoana respectivă.

Al doilea mod de selecţie este pe bază de invitaţie. În primă fază cei invitaţi devin voluntari, pentru a vedea dacă le place şi au timpul necesar pentru a se implica în acţiuni de voluntariat.

A treia categorie sunt părinţii sau profesorii tinerilor LEO, „care vedem de foarte multe ori că ne bat la uşă”.

Consemnare de Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.