Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Grevă japoneză la Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Societate » Grevă japoneză la Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului
Grevă japoneză la Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului

Grevă japoneză la Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului

Angajaţii Complexului Sportiv Naţional Izvoru Mureşului au intrat, ieri, în grevă japoneză, nemulţumiţi de salariile mici şi de inechităţile între aceleaşi categorii de personal. Ei s-au alăturat celor aproximativ 4.000 de angajaţi ai Ministerului Tineretului, care protestează la nivel naţional

„Oamenii protestează astfel fiindcă nu sunt mulţumiţi de salarii, au venituri lunare mici şi nu sunt încadraţi diferenţiat, aşa încât muncitorul calificat primeşte tot atât cât cel necalificat”, a declarat conducătorul Complexului Sportiv Naţional Izvoru Mureşului, Gavril Chindea.

Din cei 29 de angajaţi ai instituţiei, 26 beneficiază de un salariu brut lunar de 2.175 de lei, primind în mână 1.300 de lei. Cel mai mare salariu brut este de 4.460 de lei, al directorului, care, după achitarea contribuţiilor obligatorii, acesta pleacă acasă cu puţin peste 2.500 de lei.

Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului asigură administrarea bazei materiale sportive destinate cu prioritate pregătirii loturilor naţionale şi olimpice şi organizării competiţiilor sportive, punând la dispoziţia federaţiilor şi a celorlalte structuri sportive baza materială şi serviciile aferente, necesare procesului de pregătire. În această perioadă, la Complexul Izvoru Mureşului se lucrează la foc continuu.

Liderul filialei Izvoru Mureşului a Sindicatului Naţional Sport şi Tineret (SNST), Sándor Alfred, a explicat că nemulţumirile angajaţilor mai au la bază, între altele, lipsa sporului de vechime şi nediferenţierea venitului lunar pe funcţii, grade, trepte şi gradaţii.

„Salariile sunt mici, nu ni se dau sporurile de vechime, ni s-a spus că sunt incluse în salariu, dar, practic, o persoană care se angajează azi, la sfârşitul lunii primeşte acelaşi salariu ca un muncitor angajat de 30 de ani. Ni s-a spus că avem un spor de vechime de 25%, şi dacă e aşa, şi facem un calcul simplu, nici salariul minim pe economie nu-l avem. Pe de altă parte, indiferent că unii lucrează ca bucătar, ospătar, barman sau recepţioner, toţi suntem încadraţi ca muncitori, funcţiile nu sunt trecute nicăieri. Aşa că, dacă cel care lucrează ca barman vrea să se angajeze la altă firmă, nu va fi primit, că nu are experienţă în domeniu, pentru că în cartea lui de muncă apare doar ca muncitor”, a relatat Sándor Alfred.

În lunile de vârf – iulie, august şi septembrie – nimeni nu poate să îşi ia măcar o zi din concediu la Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului. Se lucrează inclusiv sâmbăta şi duminica. Datorită bunei relaţii cu conducerea instituţiei, nimeni nu se plânge, se lucrează de obicei peste program, chiar şi 13-15 ore pe zi. Orele suplimentare nu sunt plătite, eventual compensate cu câte o zi liberă în ianuarie ori februarie, considerate luni „moarte”.

La Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Harghita nu s-a declanşat greva japoneză, chiar dacă există nemulţumiri cu privire la veniturile lunare încasate de angajaţi.

„Deocamdată nu este nici o grevă la noi, nici spontană, nici japoneză. Trei persoane au depus câte o cerere să le măresc salariile, pe care le-am înaintat la Bucureşti şi aşteptăm un răspuns. Ce să facem, acestea sunt salariile noastre. Adevărat, există o discrepanţă, la aparatul central, din câte ştiu, s-au făcut nişte măriri după apariţia legii privind salarizarea, în teritoriu nu prea şi de atunci salariile s-au cam egalizat, toată lumea ia un salariu undeva în zona celui minim pe economie. Pe mine nu mă miră că sunt astfel de probleme, mă miră că ele nu se soluţionează, tot le împingem încoace şi încolo. (…) Nici mie nu-mi convine, că un consilier simplu la consiliul judeţean are un salariu în plată mai mare decât am eu ca director, chiar dacă responsabilităţile sunt altele, incomparabil mai mari, dar ce să fac?”, a conchis directorul DJST Harghita, Csíki Andrei.

Aproximativ 4.000 de angajaţi ai Ministerului Tineretului se află, de joi, în grevă japoneză din cauza salariilor mici şi a inechităţilor între aceleaşi categorii de personal.

Între altele, angajaţii sunt nemulţumiţi că 70% dintre salarii sunt egalizate la un cuantum de 1.300 de lei net, că nu sunt încadraţi diferenţiat în funcţie de studii, funcţii, răspundere, vechime sau complexitatea muncii lor. Ei mai cer să li se acorde sporul de vechime, să le fie plătită munca în zilele de sâmbătă şi duminică, de sărbătorile legale şi orele suplimentare.

Protestatarii precizează că norme din Legea 153/2017 în ceea ce priveşte salarizarea personalului din Sport şi Tineret au determinat menţinerea celui mai scăzut nivel de salarizare dintre toate categoriile de bugetari din România.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.