Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Grefierii din Harghita, în grevă japoneză | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Grefierii din Harghita, în grevă japoneză
Grefierii din Harghita, în grevă japoneză

Grefierii din Harghita, în grevă japoneză

Peste 100 de sindicalişti din rândul personalului auxiliar de specialitate şi conex din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, dar şi nesindicalişti din judeţul Harghita au protestat, ieri, faţă de modul de calcul al drepturilor salariale începând cu data de 1 ianuarie 2018.

Preşedintele Asociaţiei Grefierilor din România, Denisa Dindăreanu, a declarat că este un protest paşnic, „prin purtarea unei banderole albe pe braţul drept”, care nu afectează activitatea instanţei sau programul de lucru cu justiţiabilii. „În Harghita sunt peste 100 de persoane care protestează în acest moment (…) grefierii participă la şedinţele de judecată şi la actele de urmărire penală şi, totodată, protestează paşnic, în semn de alarmă, pentru că Ministerul Muncii şi Ministerul Justiţiei nu ne-au susţinut la elaborarea Legii de salarizare şi în legătură cu modificarea Codului fiscal, cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat”, a precizat preşedintele Asociaţiei Grefierilor din România.

Potrivit acesteia, mărirea de 25% prevăzută în lege de la 1 ianuarie 2018 va însemna pentru grefierii cu vechime de 15-20 de ani în funcţie, respectiv în muncă, o scădere a salariilor nete cu până la 500 de lei, în condiţiile în care unui grefier proaspăt intrat în sistem îi creşte salariul, ce-i drept cu o sumă modică.

„Mai mult decât atât, prin grilele noastre de salarizare prevăzute în Legea 153 (din 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice – n.a.), suntem singura categorie profesională plafonată din punct de salarial până în 2022”, a continuat Denisa Dindăreanu.

Grefierii mai susţin necesitatea dotării instanţelor şi a parchetelor cu aparatură şi programe informatice corespunzătoare solicitărilor tehnice şi rezolvarea problemei resurselor umane, prin suplimentarea schemelor de personal, conform memorandumurilor asumate de Guvern, din perspectiva implementării noilor coduri.

Grefierii reprezintă un segment important al sistemului, deşi se ştie prea puţin despre rolul şi activitatea lor complexă. Aceşti funcţionari judecătoreşti îşi petrec în jur de 16 ore pe zi, de luni până duminică, la muncă, fiind însărcinaţi cu înregistrarea dezbaterilor instanţei, cu redactarea hotărârilor, cu întocmirea, păstrarea şi comunicarea actelor de procedură.

Absenţa lor din cadrul instanţelor de judecată ar duce la blocarea activităţii judecătoreşti: nu vor fi înregistrate cererile, nu se vor putea face copii după înscrisurile la dosar către justiţiabili, nu se mai poate judeca, completul de judecată fiind constituit imperativ dintr-un judecător şi un grefier.

Dacă situaţia nu se va rezolva în următoarele zile, grefierii vor declanşa mişcări de protest, inclusiv prin întreruperea activităţii.

La nivel naţional sunt 8.000 de grefieri.

DANIELA MEZEY

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.