Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Fondul de rezervă bugetară a fost alocat sistemului de protecţie a copilului şi centrelor pentru persoane adulte cu handicap | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Fondul de rezervă bugetară a fost alocat sistemului de protecţie a copilului şi centrelor pentru persoane adulte cu handicap
Fondul de rezervă bugetară a fost alocat sistemului de protecţie a copilului şi centrelor pentru persoane adulte cu handicap

Fondul de rezervă bugetară a fost alocat sistemului de protecţie a copilului şi centrelor pentru persoane adulte cu handicap

  • Unităţile de învăţământ special vor fi dotate cu echipamente IT, printr-un proiect cu fonduri nerambursabile

Membrii noului Consiliu Judeţean Harghita ale căror mandate au fost validate după şedinţa festivă de învestire – Rácz Árpád, Csillag Péter, Tökés Lehel, Conţiu Lucian şi Izsák Alina, precum şi Ferencz-Salamon Alpár, absent motivat de la prima reuniune a noului for decizional – au depus jurământul. Potrivit procedurilor legale, a urmat stabilirea componenţei nominale a comisiilor de specialitate şi alegerea vicepreşedinţilor CJ Harghita. Preşedintele Borboly Csaba va fi secondat la conducerea autorităţii publice judeţene de vicepreşedinţii Biró Barna Botond şi Barti Tihamér, realeşi cu majoritate de voturi.

După o scurtă pauză, şedinţa extraordinară a continuat cu rezolvarea urgenţelor, între acestea alocarea de fonduri Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, aprobarea depunerii cererii de finanţare pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile necesare dotării cu echipamente IT a unităţilor de învăţământ special şi asocierea cu oraşul Borsec, pentru finalizarea Centrului balneoclimateric multifuncţional.

Astfel s-a aprobat utilizarea fondului de rezervă bugetară pe anul în curs aflat la dispoziţia CJ Harghita, în valoare de 2,562 de milioane de lei, pentru finanţarea sistemului de protecţie a copilului şi a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap.

Pentru asigurarea accesului elevilor la procesul de învăţare în mediul online, în contextul epidemiei COVID-19, consilierii au încuviinţat depunerea cererii de finanţare a proiectului „Dotarea cu echipamente IT a unităţilor de învăţământ special, prin UAT judeţul Harghita”, în cadrul Programului Operaţional Competitivitate, Axa prioritară 2 – Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă. Cu ajutorul fondurilor nerambursabile care vor fi accesate prin acest proiect, Şcoala Profesională Specială „Szent Anna” Miercurea Ciuc, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Ocland şi Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Bilbor vor fi dotate cu echipamente IT. Valoarea totală a proiectului este de 289.849,73 lei (inclusiv TVA), din care suma de 284.851,73 lei reprezintă cheltuielile eligibile şi TVA-ul aferent acestora. Contribuţia consiliului judeţean la acest proiect este de 4.998,00 lei (inclusiv TVA).

Consilierii au dat undă verde asocierii Unităţii Administrativ-Teritoriale (UAT) judeţul Harghita cu UAT oraşul Borsec, în vederea finalizării şi dării în folosinţă a Centrului balneoclimateric multifuncţional Borsec. „Este foarte importantă finalizarea cât mai urgentă a lucrărilor, pentru ca investiţiile deja realizate să poată funcţiona la parametrii proiectaţi”, apreciază reprezentanţii Direcţiei Generale Tehnice a CJ Harghita. Odată deschis, Centrul balnear multifuncţional Borsec va contribui la dezvoltarea turismului, o ramură economică de bază în dezvoltarea socio-economică a oraşului şi a judeţului Harghita, dar şi la atingerea obiectivelor propuse în cadrul masterplan-ului pentru dezvoltarea turismului naţional.

Consilierii au aprobat în unanimitate şi cererea de dezmembrare a terenului aflat în administrarea DGASPC Harghita şi Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Bilbor. Solicitarea vine în contextul implementării unui proiect cu finanţare europeană, care va avea ca finalitate creşterea gradului de acoperire a serviciilor sociale. Proiectul vizează desfiinţarea tradiţionalului Centru de Plasament Bilbor, aflat în administrarea instituţiei de protecţie socială, şi înfiinţarea unui centru de zi şi a unei case de tip familial pentru copii în localitate. „Principalele obiective asumate sunt cele referitoare la creşterea calităţii vieţii pentru copiii instituţionalizaţi, prin oferirea de servicii de asistenţă psiho-socială, de prevenţie a abandonului şcolar, a abandonului familial, prin activităţi de prevenţie a violenţei, consumului de droguri sau de alte substanţe nocive, prin activităţi de dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă, de educaţie pentru sănătate şi a unui stil de viaţă sănătos. În paralel, se doreşte asigurarea de asistenţă medicală, de activităţi recreative şi de socializare sau integrare adecvate grupului, activităţi de reintegrare în şcoală, de consiliere psiho-educaţională a copiilor şi a familiilor beneficiarilor aflaţi în situaţii de risc social şi de terapie ocupaţională”, se arată în raportul DGASPC supus aprobării.

Prima şedinţă a noului consiliu judeţean s-a desfăşurat la sediul Incubatorului de Afaceri Harghita Business Center din municipiul Odorheiu Secuiesc.

M. DANIELA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.