Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Exerciţii ale jandarmilor montani de salvare a turiştilor, jocuri şi cântece cercetăşeşti în Cheile Bicazului | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Societate » Exerciţii ale jandarmilor montani de salvare a turiştilor, jocuri şi cântece cercetăşeşti în Cheile Bicazului
Exerciţii ale jandarmilor montani de salvare a turiştilor, jocuri şi cântece cercetăşeşti în Cheile Bicazului

Exerciţii ale jandarmilor montani de salvare a turiştilor, jocuri şi cântece cercetăşeşti în Cheile Bicazului

 Toate acestea cu ocazia lansării „Campaniei media de sensibilizare privind aria Carpaţilor”

La finalul săptămânii trecute, în zona Pietrei Altarului din Cheile Bicazului a avut loc lansarea Campaniei media de sensibilizare privind aria Carpaţilor, sub sloganul „Jandarmeria Montană, pentru un mediu sigur!”. Lansată de Jandarmeria Română, această campanie se desfăşoară în cadrul proiectului „Consolidarea capacităţilor Jandarmeriei Române”, co-finanţat din Programul de cooperare elveţiano-român.

Cu ocazia lansării evenimentului, gen. de brigadă dr. Adrian Romanică, şeful Direcţiei Management Operaţional din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, spunea că „prin proiect se propune îmbunătăţirea cadrului de cooperare inter-instituţional cu autorităţile centrale şi locale pentru a obţine un model integrat de asigurare a securităţii publice. Obiectivul urmărit este de a realiza un răspuns integrat la problematica turism – siguranţă – mediu prin adaptarea standardelor de excelenţă elveţiene. Scopul nostru este de a realiza o sensibilizare privind cadrul de cooperare inter-instituţional şi conştientizarea importanţei protejării mediului”.

La rândul său, subprefectul judeţului Harghita, Petres Sándor, spunea că este o ocazie de a aprecia faptul că jandarmeria devine mai aproape de cetăţean.

 

 Jocuri ale cercetaşilor şi demonstraţii ale jandarmilor montani

Lansarea Campaniei media de sensibilizare privind aria Carpaţilor a fost un bun prilej ca jandarmii montani să le ofere turiştilor care se aflau în zonă exerciţii demonstrative de intervenţie pentru salvarea-evacuarea unor persoane aflate în dificultate sau accidentate în zona stâncoasă a Cheilor Bicazului.

cercetasi

La eveniment au participat şi cercetaşii din cadrul Centrului local „Orion” Miercurea-Ciuc. Aceştia au împărtăşit asistenţei din Chei câteva jocuri şi cântece cercetăşeşti.

Totodată, într-o parcare de la intrare în chei au fost expuse echipamente folosite de jandarmii montani în timpul misiunilor.

Demonstraţiile oferite de jandarmii montani s-au bazat pe 3 scenarii inspirate din cazuri reale care au avut loc în diferite zone ale ţării.

Primul scenariu a implicat salvarea unui alpinist care, rănit la braţul drept, a rămas blocat în perete, undeva pe la mijlocul unui versant. Sunând la 112 pentru ajutor, la faţa locului au fost trimişi jandarmii montani. Doi dintre aceştia au coborât, în rapel, până la persoana care solicitase ajutorul; i-au imobilizat braţul rănit, i-au aplicat un guler cervical, l-au asigurat în coardă, după care rănitul a fost coborât, în rapel, până la drum. De aici a fost preluat de un alt echipaj de jandarmi şi transportat până la cea mai apropiată unitate spitalicească.

jandmont 1

Al doilea exerciţiu a presupus coborârea unei victime cu ajutorul tirolienei. Potrivit scenariului, un turist care a suferit un accident – fiind suspect de fractură la unul dintre membrele inferioare – a solicitat ajutor prin 112. Pentru salvarea acestuia trebuia trimis un elicopter, dar aparatul de zbor nu a putut interveni datorită condiţiilor meteo din chei. Astfel, jandarmii montani au decis să instaleze o tiroliană între doi versanţi, deasupra DN 12C. Turistul a fost aşezat pe o targă şi, fiind asistat în permanenţă de un jandarm montan, a fost lansat pe tiroliană. Tot timpul, atât rănitul, cât şi salvatorul, erau asiguraţi de către o altă echipă din spate. Când au ajuns deasupra şoselei şi după ce s-a oprit balansul, jandarmul a coborât victima, de la aproximativ 80 de metri înălţime, cu ajutorul unei corzi de alpinism, până la drum. De acolo a fost preluat de o autospecială UTV (Unitate Transport Victime) şi transportat la spital.

jandmont 2

Ultimul exerciţiu s-a desfăşurat în masivul Piatra Altarului, fiind implicat şi un elicopter Mi-17. Conform scenariului, pe Piatra Altarului a rămas blocată o familie compusă din 3 membri – un tată cu doi copii, părintele cazând de pe stâncă şi nu mai putea continua drumul. Pentru salvarea celor trei a fost solicitat sprijinul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne, în zonă fiind trimis un elicopter Mi-17.

 

Lt. col. Laurenţiu Coman, ofiţer specialist în cadrul Direcţiei de Ordine şi Siguranţă Publică al Jandarmeriei Române, explicând publicului exerciţiile, spunea despre acest ultim scenariu: „Curenţii de aer sunt puternici şi pilotul trebuie să caute o poziţie pentru stabilizarea elicopterului. Neexistând vreo posibilitate de aterizare, intervenţia presupune planarea la punct fix şi o coborâre pe funicular”. Tot cu ajutorul funicularului membrii familiei au fost ridicaţi în elicopter.

 

 

 Victima este principalul „obiect al muncii” pentru salvatori

Referindu-se la acţiunea de vineri, inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita, lt. col. Dan Iamandi, spunea că exerciţiile prezentate sunt rezultatul a câtorva săptămâni de muncă. „A fost implicată foarte multă lume; avem şi 80 de jandarmi de la posturile montane din ţară, participând 9 judeţe, cu 11 posturi. (…) Aceste acţiuni sunt destul de dificile, dar jandarmii sunt foarte bine pregătiţi. Echipamentul şi pregătirea pe care le au le oferă siguranţa pentru a efectua aceste grele încercări”, spunea lt. col. Dan Iamandi.

Întrebat despre responsabilitatea unui salvator şi despre costurile unor asemenea intervenţii, inspectorul şef al IJJ Harghita spunea că „(n.a. – responsabilitatea) este foarte mare deoarece, pe lângă el, ca persoană, trebuie să salveze victima. Victima este, totdeauna, principalul lui obiect al muncii. Este foarte important să fie alături de victimă, să ştie ce are de făcut, să fie foarte bine pregătit. (…) O salvare cu elicopterul implică costuri foarte mari. Salvarea din stâncă este una fără costuri foarte mari în momentul realizării; dar costurile mari au fost anterior, prin achiziţionarea tuturor echipamentelor necesare”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.