Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei doreşte înfiinţarea unui cimitir pentru măicuţe şi preoţi la marginea municipiului Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 30 aprilie 2024
Home » Societate » Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei doreşte înfiinţarea unui cimitir pentru măicuţe şi preoţi la marginea municipiului Miercurea-Ciuc
Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei doreşte înfiinţarea unui cimitir pentru măicuţe şi preoţi la marginea municipiului Miercurea-Ciuc

Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei doreşte înfiinţarea unui cimitir pentru măicuţe şi preoţi la marginea municipiului Miercurea-Ciuc

Reprezentanţii Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei au precizat că sunt în faza de pregătire a documentaţiei necesare pentru amenajarea, în conformitate cu reglementările în vigoare, a unui cimitir la marginea municipiului Miercurea-Ciuc, iar un astfel de proiect nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni. Precizările au fost făcute la solicitarea presei româneşti din Harghita în contextul în care pe reţeaua de socializare Facebook au apărut recent mai multe comentarii răutăcioase, în limba maghiară, după ce pe locul viitorului cimitir au fost amplasate deja mai multe cruci, deşi nu au fost obţinute încă autorizaţiile necesare.

„În fapt, pe terenul episcopiei s-a dorit înfiinţarea unui cimitir, în baza statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române şi a regulamentului cimitirelor din Biserica Ortodoxă Română, cu menţiunea că statutul, în sine, este recunoscut de către stat, printr-o hotărâre de guvern. Aceasta ne dă voie să înfiinţăm, la nivelul Centrului Eparhial, al mănăstirilor sau la nivelul parohiilor, cimitire confesionale, pe care să le administrăm, să le întreţinem. Noi nu avem aici, la Miercurea-Ciuc, un cimitir confesional, cu atât mai mult cu cât este vorba despre un cimitir mănăstiresc, unde să fie înmormântate vieţuitoarele de la Mănăstirea Sfântul Ierarh Nicolae din Miercurea-Ciuc, care funcţionează în cadrul Centrului Eparhial şi, de asemenea, preoţii slujitori la catedrala episcopală. Şi s-a dorit înfiinţarea acestui cimitir în ideea în care preoţii şi călugării, respectiv maicile de la Centrul Eparhial, au un statut diferit faţă de mireni sau laici, cum li se mai spune. Pentru partea de mireni şi laici, este în folosinţă cimitirul municipal, acolo îi ducem pe toţi cei adormiţi pentru îngropare, dar pentru partea monahală şi pentru clerici nu aveam un astfel de cimitir. Acum, este de fapt un proiect, pentru că nu este nimeni înmormântat în acest moment acolo. Obştea de monahii (de măicuţe – n.r.) de la Centrul Eparhial numără 22 de monahii şi cu preoţii care sunt luaţi în calcul pentru slujire s-au ridicat undeva la 28 de cruci acolo. Repet şi insist pe ideea că nu este înmormântat nimeni acolo şi pentru faptul acesta vorbim despre un proiect de cimitir. Pentru că vorbim de un proiect, suntem în faza de pregătire a documentaţiei la Primăria Miercurea-Ciuc. De aceea, documentaţia nu o avem deocamdată, dar suntem într-un demers de soluţionare, ţinem neapărat să intrăm în legalitate. Biserica merge pe ideea aceasta a unei colaborări cu primăria şi salutăm pe această cale buna colaborare pe care o avem cu Primăria Miercurea-Ciuc. Biserica este un factor de pace şi cred că acest proiect de cimitir nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni, pentru că avem o datorie morală pentru vieţuitorii sfintelor mănăstiri, ca acolo unde ei au trăit şi şi-au desfăşurat activitatea să aibă dreptul să fie şi înmormântaţi când vor pleca din lumea aceasta”, a declarat părintele Eugen Teodor Bijec, consilier administrativ bisericesc la Centrul Eparhial al Episcopiei Covasnei şi Harghitei.

Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Béla, a afirmat că Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei deţine un teren în extravilan cu o suprafaţă de zece hectare în apropierea unităţii militare de vânători de munte, iar în luna octombrie a anului a fost depusă o cerere pentru eliberarea unui certificat de urbanism pentru amenajarea în zonă a unui cimitir pentru măicuţe şi preoţi şi a unei mici capele.

„Dat fiind faptul că terenul este în extravilan, pentru a primi autorizaţie de construcţie este necesară întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), pentru a introduce parcela respectivă din extravilan în intravilan. Acest lucru era specificat şi în certificatul de urbanism”, a declarat Bors Béla, care a adăugat că s-a deplasat miercuri în zonă, împreună cu arhitectul şef al primăriei şi cu alţi specialişti şi s-a constatat că au fost amplasate pe o fundaţie din beton mai multe cruci din marmură. Potrivit afirmaţiilor sale, la faţa locului s-a deplasat şi PS Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei.

„Am explicat care este situaţia, dat fiind faptul că nu avem PUZ şi nu avem autorizaţie de construcţie, este la momentul de faţă nelegal ceea ce se petrece acolo şi am stabilit că în urma celor constate este necesară întocmirea unui proces verbal în care vom descrie paşii de urmat, în condiţiile în care construcţia este deja avansată. Bineînţeles, acest proces verbal va conţine şi o amendă, pentru că aşa prevede legea. Săptămâna viitoare vom sta iarăşi la o masă, să vedem care va fi concluzia procesului verbal şi să vedem care sunt paşii de urmat”, a spus viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc. Acesta a subliniat că Primăria Miercurea-Ciuc are relaţii foarte bune cu toate instituţiile prezente în oraş, precum şi cu Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei şi se doreşte găsirea de soluţii în chestiunea amenajării cimitirului.

„Vreau să subliniez faptul că municipiul Miercurea-Ciuc are o relaţie de parteneriat cu toate instituţiile din oraş şi cu Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei şi sunt sigur că vom găsi modalităţile pentru a rezolva această situaţie neplăcută”, a menţionat Bors Béla.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.