Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Elevii trebuie să îşi aleagă conştient şi informat viitoarea profesie | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 28 aprilie 2024
Home » Învățământ » Elevii trebuie să îşi aleagă conştient şi informat viitoarea profesie
Elevii trebuie să îşi aleagă conştient şi informat viitoarea profesie

Elevii trebuie să îşi aleagă conştient şi informat viitoarea profesie

  • Demeter Levente, inspector şcolar general: „Consilierea în vederea orientării în carieră ar fi bine să înceapă de la clasa a cincea. (…) Numai dacă elevii cunosc oportunităţile, oferta, pot alege varianta cea mai bună pentru viitorul lor”

Parcursul educaţional al elevilor şi de orientarea conştientă în carieră sunt două dintre preocupările actuale ale Consiliului Judeţean Harghita, care a organizat, săptămâna trecută, o conferinţă de presă la care au participat principalii factori implicaţi în formarea, informarea şi consilierea elevilor.

Borboly Csaba – preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, a precizat că în ultimii ani instituţia pe care o conduce a dezvoltat mai multe parteneriate în scopul identificării pârghiilor care pot sta la baza luării deciziilor în privinţa orientării profesionale a absolvenţilor ciclurilor gimnazial şi liceal.

„Avem multe colaborări cu mediul de afaceri, anual întocmim câte un raport despre posibilităţi şi iniţiative care pot sta la baza luării de decizii la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), dar şi pentru şcoli şi licee. Cred că în această eră cel mai important este să dezvoltăm abilităţile tinerilor, pentru că profesiile şi meseriile se schimbă de la o zi la alta, unele ies de pe piaţa muncii, altele intră şi de aceea noi considerăm că este important să atragem atenţia elevilor şi părinţilor să analizeze (opţiunile – n.a.)”, a arătat şeful administraţiei publice judeţene.

În context, el a vorbit despre activitatea Biroului de Carieră al Agenţiei de Dezvoltare Harghita, care în cele patru-cinci luni de la înfiinţare a organizat 14 evenimente, a fost vizitat de 260 de tineri la reprezentanţele din Miercurea-Ciuc, Gheorgheni şi Odorheiu Secuiesc, 18 specialişti participând la discuţii, prelegeri tematice, oferind şi consiliere.

„Aşteptăm să avem parteneriate şi la Topliţa”, a menţionat Borboly Csaba.

Cilip Árpád, directorul Agenţiei de Dezvoltare Judeţeană Harghita (ADEHAR), a adăugat că în parteneriat cu Consiliul Judeţean se desfăşoară diferite activităţi care vin în sprijinul tinerilor, între acestea: activităţi de orientare în carieră, vizite la ferme, seminarii şi conferinţe, precum şi participări regulate la orele de dirigenţie tematice, suport de studiu, proiecte Erasmus şi Erasmus+.

„Pe lângă acestea, oferim materiale de sprijin pentru elevi printr-o serie de publicaţii, inclusiv caiete de lucru, cataloage şi alte materiale suplimentare, pentru a le oferi o introducere în profesia aleasă, astfel încât să aibă o imagine asupra profesiei pe care şi-o doresc şi pe care o vor alege în iulie. De asemenea, încercăm să îmbunătăţim manualele învechite cu ajutorul materialelor suplimentare”, a precizat directorul ADEHAR.

Prof. Demeter Levente – şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, consideră că îndrumarea elevilor în privinţa orientării în carieră ar fi bine să înceapă de la clasa a cincea.

„Majoritatea elevilor care termină anul acesta cursurile gimnaziale au ales deja o opţiune. În privinţa orientării în carieră, consilierea ar fi bine să înceapă de la clasa a cincea, să le fie prezentate elevilor oportunităţile din judeţ, acele profiluri, specializări care se regăsesc în oferta liceelor, pentru că numai dacă elevii le cunosc pot să aleagă varianta cea mai bună pentru viitorul lor. Actualmente, elevii cu note mai mari aleg liceele teoretice, însă intenţia noastră ar fi ca şi elevii buni să aleagă şcolile profesionale, să opteze pentru clasele duale, pentru că mereu avem nevoie de specialişti buni. Lăudabil ar fi din partea elevilor să aleagă conştient acele specializări, nu doar pentru că prietenul cel mai bun s-a dus la un liceu şi l-a urmat, chiar dacă aptitudinile sale sunt altele”, a explicat inspectorul şcolar general, prof. Demeter Levente.

Opinia şefului IŞJ Harghita este susţinută şi de conducerea Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Harghita. Szabó Irén, directoarea acestei instituţii, a precizat că principalii factori care influenţează alegerea carierei atât pentru absolvenţii clasei a VIII-a, cât şi pentru cei ai clasei a XII-a sunt: capacităţile şi abilităţile personale, sfera de interes şi cunoştinţele profunde despre meserii şi profesii.

„Capacităţile şi abilităţile personale se cunosc încă din clasele primare – ca o paranteză, în ţările dezvoltate deja din clasele primare se pun bazele orientării în carieră. Aceşti factori se dezvoltă pe parcurs, orientarea în carieră fiind un proces care necesită mai mulţi ani şi cu cât mai mică este vârsta elevului de la care se începe, cu atât mai benefic este triunghiul cadru didactic-părinte-elev. În clasa a VIII-a nu mai vorbim neapărat despre o decizie de alegere a carierei, ci despre o decizie de alegerea şcolii, în acest caz fiind foarte importante informaţiile transmise atât din partea inspectoratului şcolar prin directorii de şcoli către părinţi, cât şi cele venite din partea Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă şi a Agenţiei de Dezvoltare, a spus directoarea CJRAE Harghita.

Directoarea Szabó Irén a afirmat că pe parcursul anului şcolar, la solicitarea diriginţilor, specialiştii CJRAE participă la orele de dirigenţie tematice, organizează activităţi de grup pentru elevi, oferind şi consiliere de specialitate individuală, dar şi familiei.

Evenimente mari care ţin de orientarea în carieră sunt: Bursa Şcolilor şi Bursa Profesiilor, care în acest an au fost organizate în patru localităţi – la Subcetate, Topliţa, Corbu şi în Miercurea-Ciuc.

„Cum pot ajuta părinţii elevii din clasa a VIII-a? Susţinerea este cea mai importantă. (…) Notele din catalog nu previzionează întotdeauna succesul în viaţă. Să aibă încredere, dar este foarte important că şcoala aleasă să fie în concordanţă cu performanţele elevului: cei cărora le place să înveţe, să meargă la un liceu teoretic, iar cei mai pricepuţi să îşi aleagă o meserie de viitor”, a detaliat Szabó Irén.

În context, Janó Edit – reprezentanta Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita, a prezentat informaţii actuale cu privire la piaţa muncii, care pot sta la baza înscrierii la liceu sau pentru cei din clasele a XII-a – la o anumită facultate sau chiar pe piaţa muncii.

„Consider că mai ales în clasa a VIII-a această decizie trebuie să fie una deliberată şi bine documentată. De aceea, toate informaţiile care sunt utile în alegerea unei profesii sau a unei educaţii sunt bine-venite”, a apreciat Janó Edit.

Potrivit acesteia, peste 70% dintre şomerii din Harghita au maximum opt clase. Cei mai puţini şomeri sunt cei cu studii superioare şi cei care au o calificare.

„Analizele anuale ale pieţei muncii, precum şi previziunilor de angajare ale angajatorilor arată că cele mai multe locuri de muncă vacante şi deficit de forţă de muncă în judeţul Harghita sunt în următoarele activităţi economice: industria prelucrătoare, comerţ, industria alimentară, construcţii, administraţie, transport şi agricultură. Toate acestea se traduc în câteva ocupaţii foarte căutate pe piaţa muncii, cum ar fi cele de: tâmplar, vânzător, muncitor calificat în industria de prelucrare a cărnii sau în industria de panificaţie şi patiserie, ocupaţiile de ospătar, bucătar, barman, dulgher, mecanic auto, şofer, agent de securitate şi se caută foarte mult sau se angajează în administraţie, în sănătate şi profesori. (…) Chiar dacă acum este la modă inteligenţa artificială şi chiar dacă ea ne va înlocui anumite profesii pe care le vor face roboţii, consider că în următorii zece ani încă trebuie să ne pregătim şi să fim persoane calificate, care să ocupe un loc pe piaţa muncii”, a concluzionat reprezentanta AJOFM Harghita.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.