Casa de Asigurări de Sănătate Harghita:Noutăţi din noul Contract-cadru care va intra în vigoare de luna viitoare | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 3 octombrie 2023
Home » Sănătate »
Casa de Asigurări de Sănătate Harghita:
Noutăţi din noul Contract-cadru care va intra în vigoare de luna viitoare
<h5><i>Casa de Asigurări de Sănătate Harghita:</i></h5>Noutăţi din noul Contract-cadru care va intra în vigoare de luna viitoare

Casa de Asigurări de Sănătate Harghita:
Noutăţi din noul Contract-cadru care va intra în vigoare de luna viitoare

Medicii de familie care vor dori să lucreze în sate pot primi un spor de până la 100% * În cazul persoanelor de peste 40 de ani, laboratoarele vor putea deconta analize peste valoarea contractată cu CAS * Se introduc noi dispozitive destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale

La sfârşitul lunii mai a fost aprobat, în cadrul unei şedinţe de Guvern, noul Contract-cadru care va reglementa multianual condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări de sănătate.

Cu această ocazie, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita a emis un comunicat de presă în care sunt prezentate principalele noutăţi incluse în acest contract-cadru, care urmează să intre în vigoare cu data de 1 iulie.

Astfel, în asistenţa medicală primară se creează cadrul legal care permite depistarea precoce a bolilor cu impact major asupra sănătăţii populaţiei şi se introduc noi instrumente în vederea realizării consultaţiilor preventive pentru persoanele cu vârsta între 40 şi 60 de ani (riscograme pentru depistarea precoce a posibilităţii dezvoltării de boli cardio-vasculare, cerebro-vasculare, oncologice, a diabetului, a bolii cronice de rinichi, precum şi pentru evaluarea sănătăţii mintale şi reproductive) şi pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani (evaluarea comportamentelor cu impact global asupra sănătăţii, a riscului fatal cardiovascular, oncologic, al osteoporozei, de incontinenţă urinară, evaluarea sănătăţii mintale, a riscului de demenţă şi depresie).

Persoanele cu vârsta între 18 şi 39 de ani vor beneficia anual de consultaţii de prevenţie. Tot în scopul consolidării prevenţiei, medicii de familie vor recomanda o paletă mai largă de investigaţii paraclinice de care pot beneficia gratuit asiguraţii.

De asemenea, mecanismul de finanţare în asistenţa medicală primară a fost modificat astfel încât prin schimbarea ponderii plăţii per capita şi pe servicii, de la 50-50% la 35-65%, s-a creat posibilitatea introducerii de noi servicii de prevenţie de care vor beneficia mai mulţi asiguraţi din grupe de vârstă mai numeroase decât în prezent.

Prin acest nou contract-cadru, pentru prima dată, se reglementează plata în funcţie de performanţă, medicina de familie fiind primul segment de asistenţă medicală pentru care se alocă o sumă din bugetul FNUASS (fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate) în acest scop.

În dorinţa de reducere a disparităţilor dintre mediul rural şi cel urban, se introduc stimulente care au ca scop atragerea medicilor de familie în zonele rurale slab acoperite sau neacoperite cu asistenţă medicală primară. Astfel, medicul care va alege să-şi desfăşoare activitatea într-o localitate din mediul rural va avea o bonificaţie de 50% faţă de veniturile pe care ar putea să le obţină în mod similar într-un oraş, sau chiar de 100% dacă în localitate nu există un alt medic de familie.

În asistenţa medicală ambulatorie clinică de specialitate se extind pachetele de servicii diagnostice şi terapeutice prin introducerea de noi servicii. Va creşte accesul asiguraţilor la servicii de medicină fizică şi de reabilitare în ambulatoriu, fiecare furnizor având obligaţia de a asigura un program de activitate de 7 ore/zi, respectiv 35 de ore/săptămână.

Se extinde semnificativ pachetul de analize şi de investigaţii în asistenţa medicală paraclinică din ambulatoriu, fiind introdusă şi posibilitatea ca furnizorii să încheie un contract cu CAS pentru punctele de recoltare mobile.

Se reglementează posibilitatea decontării peste valoarea contractată de laboratoare cu CAS atât a analizelor recomandate de medicii de familie, ca urmare a consultaţiilor preventive acordate persoanelor asigurate cu vârsta de peste 40 de ani, cât şi a celor pentru monitorizarea evoluţiei sarcinii. De asemenea, pacienţii nu vor fi obligaţi să se deplaseze înapoi la laborator pentru a ridica rezultatele analizelor şi a investigaţiilor paraclinice, acestea putând fi trimise prin intermediul poştei electronice (e-mail).

Lista serviciilor medicale se extinde şi în asistenţa medicală spitalicească. Mai exact cu peste 100 de servicii, totodată fiind introdusă şi condiţia ca unităţile să asigure un program în spitalizare de zi de minimum 5 zile/săptămână şi de 7 ore/zi acoperit de prezenţa a cel puţin unui medic de specialitate.

Pentru îngrijirile medicale şi paliative la domiciliu se reglementează posibilitatea acordării acestora la locaţia declarată de persoana asigurată, indiferent de casa de asigurări de sănătate la care aceasta este luată în evidenţă.

De asemenea, se introduc servicii noi şi creşte de la 90 la 180 de zile perioada pentru care asiguraţii cu vârsta sub 18 ani pot beneficia de îngrijiri medicale şi paliative la domiciliu.

Pentru medicamentele compensate se introduc noi reglementări privind prescrierea biosimilarelor, atât la iniţierea tratamentului, cât şi la continuarea acestuia.

Nu în ultimul rând, în pachetul de bază se introduc noi dispozitive medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale în ambulatoriu, dintre care se amintesc: manşoane compresive pentru asiguratele care au suferit intervenţii chirurgicale oncologice, fotoliu rulant activ, dispozitiv de asistare a tusei, orteză craniană. (L.C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.