Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Elevi din Topliţa şi alte patru ţări europene, participanţi la o acţiune de împădurire | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Elevi din Topliţa şi alte patru ţări europene, participanţi la o acţiune de împădurire
Elevi din Topliţa şi alte patru ţări europene, participanţi la o acţiune de împădurire

Elevi din Topliţa şi alte patru ţări europene, participanţi la o acţiune de împădurire

Acţiune de conştientizare privind importanţa pădurii

 

Peste 50 de elevi şi cadre didactice din România, Estonia, Turcia, Italia şi Polonia au participat, miercuri, la o acţiune de împădurire în zona Topliţei, scopul fiind conştientizarea copiilor şi nu numai în legătură cu rolul pe care îl au pădurile în protejarea mediului. Acţiunea a fost organizată de Direcţia Silvică Harghita, prin Ocolul Silvic Topliţa, şi Şcoala Gimnazială „Miron Cristea” din Topliţa. Elevii străini, alături de cei din Topliţa, participă la proiectul european Erasmus+ „Sustainable consumption and production in social life”, acţiunea de plantare a puieţilor fiind una dintre activităţi.

Ajunşi la faţa locului, înainte de a planta efectiv puieţi sub îndrumarea pădurarilor, şeful Ocolului Silvic (OS) Topliţa, Codruţ Ioan Duşa, le-a vorbit elevilor despre importanţa pădurii, dar şi despre cauzele care au dus la tăierea arborilor în zona ce urma să fie împădurită. Astfel, acesta a explicat că „acţiunea de astăzi se referă la un şantier de împăduriri care provine în urma unor tăieri de arbori care au fost afectaţi de factori biotici, respectiv insecte de scoarţă”. „Din păcate, aceste fenomene se produc destul de des în ultima vreme. Trebuie să acţionăm în timp şi foarte prompt, deoarece o acţiune care nu este făcută la timp poate să degenereze în uscări în masă şi de aici nişte catastrofe naturale”, a spus şeful OS Topliţa, precizând că pentru a lupta împotriva acestor dăunători sunt amplasate în teren curse pentru a captura cât mai mulţi gândaci, astfel încât acţiunea lor asupra arborilor să fie redusă.

Coordonatoarea proiectului Erasmus+, prof. Alexandra Urban, a spus că cei 52 de elevi şi cadre didactice din România, Estonia, Turcia, Italia şi Polonia, participă la proiectul european Erasmus+ „Sustainable consumption and production in social life”, „proiect pe care l-am câştigat în septembrie şi pe care îl implementăm în Şcoala Gimnazială Miron Cristea din Topliţa”. În legătură cu activitatea de miercuri, prof. Alexandra Urban a declarat că elevii s-au arătat încântaţi de ideea de a participa la plantări de puieţi. „Tema întâlnirii noastre este Employment and economy. Dar pentru că tema mare a proiectului este pe mediu, am zis că ar fi binevenită o acţiune de plantare de copaci, pentru că trebuie să fim responsabili şi trebuie să creştem copiii noştri responsabil. (…) Copiii sunt foarte încântaţi, nu au mai participat la aşa ceva şi cred că este o aventură destul de mare pentru ei şi să urce pe un deal ca al nostru, pentru că sunt din oraşe şi probabil că nici nu au mai fost pe munte. După cum se vede, sunt foarte încântaţi, sunt cu sapa în mână şi plantează. Aşa cred că are succes activitatea. Şi sigur că o să înveţe şi o să plece acasă cu noi cunoştinţe. De altfel, şi eu învăţ, pentru că nici eu nu am mai participat la o astfel de activitate înainte”, a spus prof. Alexandra Urban. Aceasta a precizat că elevii străini sunt cazaţi la familiile copiilor din Topliţa şi „mămicile noastre îi ţin în braţe şi le zic poveşti seara înainte de culcare. E destul de dificil cu limba, dar se înţeleg, la nivel conversaţional se derulează bine”.

„Activitatea de replantare de astăzi a avut un amplu efect atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice, deoarece a oferit fiecăruia posibilitatea de a manifesta o atitudine personală, responsabilă faţă de natură. Toţi participanţii la activitate au plecat convinşi că peste ani aceste plăntuţe vor oferi comunităţii un aer proaspăt cu aromă poloneză, turcească, estoniană, italiană şi românească”, a declarat, la rândul ei, prof. Maria Ţifrea, membră în echipa de proiect.

Paula Zori, elevă în clasa a VII-a a şcolii din Topliţa, a spus că e pentru prima dată când plantează puieţi şi s-a arătat încântată de acţiune. „Natura este foarte importantă, fiind un fel de oglindă a noastră şi trebuie să o protejăm cum ştim noi mai bine pentru ca generaţia următoare să aibă parte şi ea de această frumuseţe”, a spus eleva.

O profesoară din Polonia a declarat că se află pentru prima dată la o acţiune de împădurire, însă a precizat că „la noi, în Polonia, se organizează diferite excursii şcolare pentru a-i face pe copii conştienţi de pericolele defrişării”.

Prezent la acţiune, directorul Direcţiei Silvice Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că participanţii la proiectul Erasmus+, ce se desfăşoară în această perioadă la Şcoala Gimnazială „Miron Cristea” din Topliţa, „au răspuns pozitiv chemării noastre de a participa într-o zi la o acţiune de plantare, ca să vadă şi cei din alte ţări, din alte zone climatice, cum cresc la noi pădurile, cum se regenerează şi cum încercăm să dezvoltăm conştiinţa forestieră încă de la vârste fragede la copii. Acţiunea cred că e de un real succes, văzând pofta cu care copiii se bucură de fiecare brăduţ plantat”.

Ing. Cătălin Mutică a declarat că pe parcursul campaniei de împăduriri de primăvară, fiecare ocol silvic din cadrul DS Harghita a derulat mai multe acţiuni de plantare, în special cu unităţile de învăţământ. „Şi observăm de la an la an că avem un succes foarte mare în derularea acestor acţiuni, pentru că şcolile – şi copiii, în special – vin cu inima deschisă şi cu zâmbetul pe buze la aceste activităţi. (…) Direcţia Silvică Harghita pune un accent foarte mare pe aceste acţiuni de conştientizare, pentru că această conştiinţă forestieră nu poţi să o dezvolţi după o anumită vârstă. Ea trebuie să plece de la vârste mici şi atunci mult mai uşor o să se instituie obiceiurile de a proteja natura, de a aproba culoarea verde, că asta e la modă acum, totul să fie plin de viaţă, ecologic şi natural”, a spus şeful DS Harghita.

În acest an, o acţiune de amploare, la care au participat zeci de elevi, a fost organizată la nivelul DS Harghita în 24 martie, când a fost împădurită o suprafaţă de patru hectare cu peste 15 mii de puieţi.

Şi şeful OS Topliţa, Codruţ Ioan Duşa, a afirmat că acţiunea de miercuri face parte dintr-un proiect mai larg dintre ocolul silvic şi Şcoala Gimnazială „Miron Cristea” din Topliţa. „În afară de această zi, noi în fiecare vineri organizăm cu clase ale Şcolii Gimnaziale Miron Cristea, dar şi cu alte clase de la alte unităţi de învăţământ din Topliţa, prezentări, avem discuţii deschise despre activitatea silviculturală şi, de ce nu, şi despre problema faunei sălbatice din zonă şi prevenirea unor accidente care se pot întâmpla datorită faptului că de multe ori copii nu cunosc la ce pericole se expun când văd un pui de animal sălbatic. De cele mai multe ori de aici vin accidentele. Şi având în vedere că suntem o zonă puternic populată, în general cu specia urs, e foarte important să le aducem la cunoştinţă pericolul la care se expun când văd un astfel de animal. E foarte important să se ferească şi modul în care să se ferească”, a declarat şeful OS Topliţa.

În total, în această primăvară, la OS Topliţa se plantează puieţi pe o suprafaţă de 46 hectare

Revenind la campania de împădurire din această primăvară, Codruţ Ioan Duşa a spus că în 2017, la OS Topliţa s-au plantat puieţi pe o suprafaţă de 46 de hectare, din care 4,6 hectare fond forestier de stat, iar diferenţa la diferiţi proprietari cu care Ocolul Silvic are contract atât de administrare, cât şi de servicii silvice. De asemenea, pe 10 hectare au fost efectuate completări curente la plantaţiile din anii anteriori, „motiv pentru care noi sperăm ca acele plantaţii să aibă o reuşită bună şi viitoarele arborete să fie de o calitate deosebită, în aşa fel încât din punct de vedere economic, cât şi ecologic natura să se refacă şi fondul forestier să nu aibă de suferit”. „Campania de împăduriri se va finaliza în această săptămână, iar ulterior să ne vedem de calendarul de lucrări, respectiv lucrările de îngrijire care urmează să fie începute, apoi întreţinerea culturilor, lucrările din pepinieră şi acţiunea de igienizare şi de efectuare a lucrărilor de punere în valoare, care urmează a se face în perioada următoare”, a spus şeful OS Topliţa.

OS Topliţa administrează 18.600 ha fond forestier naţional, din care 4.200 de hectare fond forestier de stat, iar diferenţa pe baza contractelor de administrare sau de servicii silvice cu diferiţi proprietari, de la proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale, până la proprietatea privată a formelor asociative sau a persoanelor silvice.

xxx

La rândul său, directorul DS Harghita , ing. Cătălin Mutică, a declarat că se speră ca în această săptămână să se finalizeze împăduririle artificiale în toate ocoalele silvice. Totuşi, din cauza condiţiilor meteo din ultima perioadă, în zonele înalte încă mai există zăpadă, astfel că în Munţii Călimani şi Hăşmaş plantările de puieţi vor continua şi săptămâna viitoare. „Dar una peste alta pot să previzionez că am terminat cu brio încă o campanie de împăduriri”.

La cele cinci ocoale silvice din cadrul DS Harghita, în cadrul campaniei din această primăvară, este împădurită o suprafaţă de 508 hectare, atât prin regenerări naturale, cât şi artificiale, pe terenurile administrate de instituţie fiind plantaţi un număr de 1.281.000 de puieţi pe suprafeţele administrate. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.