REPLICA „MITINGIŞTILOR” la articolul „Comunitatea creştin-ortodoxă din Topliţa, anatemizată?” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 iulie 2024
Home » Religie » REPLICA „MITINGIŞTILOR” la articolul „Comunitatea creştin-ortodoxă din Topliţa, anatemizată?”
REPLICA „MITINGIŞTILOR” la articolul „Comunitatea creştin-ortodoxă din Topliţa, anatemizată?”

REPLICA „MITINGIŞTILOR” la articolul „Comunitatea creştin-ortodoxă din Topliţa, anatemizată?”

Care au fost riscurile convieţuirii între credincioşii şi slujitorii Bisericii, respectiv Episcopia Harghitei şi Covasnei în timpul păstoririi Preasfinţitului Ioan Selejan? Astfel începe un articol publicat în Informaţia Harghitei de către profesorul Ilie Şandru din data de 11.05.2016.

Datorită abordării cuviincioase şi cu mult tact a fostului episcop, în toată zona s-a desfăşurat o activitate religioasă de bun augur şi bună convieţuire între toate religiile. Drept urmare a bunelor rezultate, PS Ioan Selejan a fost ridicat la rang de Mitropolit al Banatului.

La fel de bucuroşi au fost credincioşii când în scaunul episcopal al Harghitei şi Covasnei a fost numit PS Andrei Moldovan. Păreau că lucrurile merg spre bine până când s-a trecut la dezmembrarea Parohiei nr. 1 din mun. Topliţa. Acest lucru s-a făcut în mare taină, oamenii fiind consideraţi adevărate piese de şah care se mută după placul cuiva şi astfel au început să se adune problemele până s-a umplut paharul.

Toate necazurile ce aveau să decurgă în continuare au fost atribuite Consiliului Parohial al bisericii şi preotului Berindei Iulius. Mulţimea enoriaşilor nu a fost manipulată de cei enumeraţi mai sus, ci asta a fost vrerea lor. Aşa au simţit că biserica în care s-au botezat, s-au cununat şi pe care au întreţinut-o materialiceşte le aparţine. Referitor la mutarea Protopopiatului din mun. Topliţa la Bilbor, nu condamnaţi mulţimea enoriaşilor pentru că existau locaţii în municipiul Topliţa, dar nu s-a vrut acest lucru pentru a da gravitate şi mai mare celor petrecute.

Problema cea mai gravă o reprezintă acuzaţiile aduse părintelui Berindei, respectiv de imoralitate, nerespectarea canoanelor bisericeşti şi fraude financiare.

Vă rugăm, domnule Şandru, să materializaţi prin exemple concrete aceste acuzaţii. De ce nu s-au adus părintelui Berindei astfel de acuzaţii atunci când şi-a dedicat în totalitate timpul pentru a da o nouă faţă bisericii, când a muncit cot la cot cu muncitorii şi nu şi-a permis cel puţin un concediu de odihnă? După părerea dvs., d-le Şandru, omul care sfinţeşte locul trebuie înlăturat?! Să punem odată capăt acestor grele acuzaţii şi propunem să se formeze o echipă de expertiză contabilă care să facă o analiză a datelor şi înscrisurilor contabile. Nu cred că topliţenii meritau să fie „anatemizaţi” pentru că şi-au apărat lăcaşul de închinăciune şi preotul care le-a fost întotdeauna aproape la bine şi la rău. De fapt, biserica suntem noi toţi. Suntem săraci, dar nu şi proşti. Rămânem în continuare uniţi şi nu vom ceda presiunilor, fie ele de orice natură.

Dacă tot am început acest articol într-un mod retoric, dorim să încheiem în acelaşi fel. Toată înţelepciunea pe care aţi acumulat-o până la această vârstă ar trebui să vă ghideze spre o judecată limpede, nepărtinitoare şi tolerantă. Cum vă simţiţi dvs. ştiind că printre mitingişti au fost şi membrii familiei dvs.?

Ştiindu-vă un om de cultură, probabil că vă sunt cunoscute versurile marelui poet: „Critici voi cu flori deşarte/Care roade n-aţi adus/E uşor a scrie versuri/Când nimic nu ai de spus”.

Cu respect şi consideraţie, enoriaşii Parohiei nr. 1 Topliţa

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.