Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

DSP Harghita depune eforturi susţinute în vederea creşterii numărului persoanelor vaccinate împotriva rujeolei | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 6 mai 2024
Home » Sănătate » DSP Harghita depune eforturi susţinute în vederea creşterii numărului persoanelor vaccinate împotriva rujeolei
DSP Harghita depune eforturi susţinute în vederea creşterii numărului persoanelor vaccinate împotriva rujeolei

DSP Harghita depune eforturi susţinute în vederea creşterii numărului persoanelor vaccinate împotriva rujeolei

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita depun eforturi susţinute în interesul creşterii numărului persoanelor vaccinate împotriva rujeolei, în contextul în care s-au înregistrat mai multe îmbolnăviri în ultima perioadă, în principal în comunităţi de romi din judeţ. Directoarea DSP Harghita, dr. Tar Gyöngyi, a declarat în şedinţa de luni a colegiului prefectural că de la declararea, în luna decembrie a anului trecut, a epidemiei de rujeolă la nivel naţional, în judeţ au fost înregistrate peste 30 de cazuri de îmbolnăvire, în special în comunităţile de romi, unde copiii nu sunt vaccinaţi.

„Aceste cazuri au fost în comunităţi relativ închise sau compacte de romi, la Ciucsângeorgiu în special, dar şi în alte zone au fost câteva cazuri, la copiii care nu sunt vaccinaţi. La noi nu este caracteristic fenomenul de antivaccinism spre deosebire de alte judeţe unde, de exemplu, există şi motive religioase. (…) La noi, majoritatea populaţiei nevaccinate face parte din comunitatea romă. Acum suntem în reevaluare. Încercăm, de când s-a declarat epidemia, să recuperăm aceşti copii, deci să mergem după ei. E foarte greu. În judeţul Covasna a fost şi un caz în care epidemiologii au fost ameninţaţi şi goniţi din localitatea respectivă. Noi cerem, dacă trebuie ajutorul, în primul rând, dacă există poliţiei locale, dacă nu atunci poliţiei, în cazul în care întâmpinăm probleme. Problema mai mare la noi nu este ameninţarea, ci că pur şi simplu faptul nu se prezintă sau nu îşi aduc copiii la vaccinare sau îi ascund. Deci, cam toţi copiii nevaccinaţi au această problemă, mai mult socială”, a afirmat dr. Tar Gyöngyi. Aceasta a adăugat că DSP Harghita face în continuare eforturi pentru a ajunge cu măsurile de prevenire, cu educaţia sanitară şi efectiv cu vaccinarea în toate comunităţile unde se consideră că există un risc ridicat de a se forma un focar epidemiologic.

Potrivit afirmaţiilor sale, în prezent se încearcă o actualizare a listei cu cei care nu au primit încă vaccinul împotriva rujeolei, cu sprijinul reprezentanţilor romilor şi mediatorilor sanitari, şi se estimează că ar putea fi vorba despre aproximativ 700 de persoane.

„Deci şi pe ei îi implicăm, mediatorii sanitari ne ajută foarte mult, asistenţii comunitari, unde nu există mediatori sanitari, la fel ne ajută foarte mult, dar influenţa decisivă o au liderii lor din comunitate. Pe ei încercăm să îi implicăm cu mai mult sau mai puţin succes. Eu şi la şedinţele de la Ministerul Sănătăţii pe această problemă am rugat ca, aceste emisiuni care s-au făcut şi ne-au fost prezentate cât de frumoase sunt şi cât de convingătoare sunt să îţi vaccinezi copilul, să nu fie difuzate numai pe canale de televiziune de stat care au majoritatea emisiuni de ştiri. E adevărat, orele de program foarte solicitate sunt înainte de ştiri, dar nu se uită membrii comunităţilor respective la aceste canale. Trebuie văzut ce urmăresc aceştia. De pildă, acele seriale televizate, acolo trebuie date acestea, atunci au efect, dacă sunt vizionate de ei, de mamele care nu îşi aduc copiii la vaccinare. Deci la noi nu e antivaccinismul clasic, dar totuşi există în aceste comunităţi o repulsie, care din păcate este amplificată şi de lipsa de educaţie pentru sănătate, care ne caracterizează în general în ţară, nu numai la noi în judeţ, pentru că nu există în şcoală, în grădiniţă, decât acele activităţi pentru care noi încercăm să le desfăşurăm din resursele foarte-foarte limitate pe care le avem. Încercăm să ne descurcăm, să pătrundem în aceste comunităţi, să ajungem la nivelul lor de comunicare şi să fim acceptaţi, căci aici sunt pericolele, pentru că de multe ori ideea de a primi o injecţie, nu neapărat numai vaccinul acesta, este respinsă de aceste comunităţi, mai ales de copiii lor care au şi frica înnăscută de medic şi de actul medical”, a declarat presei dr. Tar Gyöngyi, după şedinţa colegiului prefectural.

EMIL G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.