Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Direcţia Silvică a vândut aproximativ 80% din cantitatea de masă lemnoasă aprobată pentru 2015 | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 8 mai 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Direcţia Silvică a vândut aproximativ 80% din cantitatea de masă lemnoasă aprobată pentru 2015
Direcţia Silvică a vândut aproximativ 80% din cantitatea de masă lemnoasă aprobată pentru 2015

Direcţia Silvică a vândut aproximativ 80% din cantitatea de masă lemnoasă aprobată pentru 2015

O cantitate de aproximativ 46.000 de metri cubi a fost vândută de Direcţia Silvică (DS) Harghita, în urma unor licitaţii organizate săptămâna trecută. Această cantitate reprezintă aproximativ 80% din întreaga masă lemnoasă aprobată spre vânzare în anul 2015. Preţul mediu obţinut a fost de 225 lei pentru un metru cub de masă lemnoasă.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a explicat că masa lemnoasă din proprietatea publică a statului aprobată pentru anul viitor se vinde, în cea mai mare parte, în anul calendaristic anterior, „pentru a se crea condiţii corespunzătoare de exploatare şi transport a lemnului exploatat”. Acesta a spus că cea mai mare parte a exploatărilor se execută pe strat de zăpadă, pentru a nu se crea prejudicii solului şi fondului forestier. Şi din acest motiv este bine ca în ianuarie să fie destul de multă masă lemnoasă vândută. Regula este ca până la 80% din lemnul ce se intenţionează a se vinde anul viitor să fie comercializat în anul precedent. Direcţia Silvică a organizat licitaţii în luna decembrie pentru masa lemnoasă ce se va vinde în 2015. În urma licitaţiilor de săptămâna trecută s-au vândut aproape toate loturile de partizi. Preţurile obţinute au fost corespunzătoare cu cele practicate în momentul de faţă pe piaţa lemnului, a spus directorul DS. Preţul mediu înseamnă că materialul lemnos mai de calitate s-a vândut la un preţ mai mare. Iar materialul lemnos cu o calitate mai mică s-a vândut la un preţ mai mic.

Ing. Cătălin Mutică a mai declarat că masa lemnoasă comercializată de DS în 2015 mai poate fi influenţată doar dacă vor fi fenomene meteorologice extreme. Astfel, cantitatea de lemn vândută mai poate fi influenţată de doborâturi de vânt, rupturi de zăpadă etc., „ceea ce ar duce la creşterea masei lemnoase care va trebui să fie supusă exploatării”. „Am trecut prin aşa ceva în anii 2000 şi nu este uşor să gestionezi o astfel de situaţie. Ne-am dori să avem o activitate continuă, liniară şi contractele pe care le vom încheia pentru masa lemnoasă ce am vândut-o în decembrie să fie duse la bun sfârşit atât în ceea ce priveşte exploatarea şi protejarea fondului forestier, cât şi din punct de vedere economic”.

În judeţul Harghita, în urma retrocedărilor, statul mai este proprietar pe o suprafaţă de aproximativ 23.500 de hectare. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.