Din 100 de evenimente înregistrate în 2017, zece au fost mortale | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Societate » Din 100 de evenimente înregistrate în 2017, zece au fost mortale
Din 100 de evenimente înregistrate în 2017, zece au fost mortale

Din 100 de evenimente înregistrate în 2017, zece au fost mortale

În cele ce urmează vom vorbi despre accidentele de muncă înregistrate în judeţul Harghita în decursul unui an întreg. Datele statistice pe care le vom prezenta ne-au fost puse la dispoziţie de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Harghita.

Din 100 de evenimente

În anul 2017 au fost înregistrate 100 de evenimente, dintre acestea, 10 au fost accidente mortale, 3 au fost incidente periculoase, 5 au fost accidente colective şi 82 au fost accidente urmate de incapacitate temporară de muncă.

Pe sectoare

Sectoarele economiei naţionale în care au fost înregistrate cele mai multe accidente de muncă sunt cele din construcţii, apoi cele din exploatările forestiere – numărul accidentelor de muncă din acest sector au clasat, de altfel, judeţul Harghita pe locul întâi pe ţară – sectoare urmate de prelucrarea lemnului-fabricarea mobilei, transport, activităţi de asistenţă medicală, activităţi din comerţ şi administraţia publică.

Vârsta şi vechimea accidentaţilor

Din punctul de vedere al vârstei persoanelor accidentate, analiza accidentelor de muncă realizată de ITM Harghita evidenţiază faptul că persoanele cu vârsta peste 39 de ani deţin ponderea cea mai mare, de 54,1 la sută din numărul total al accidentaţilor.

Lucrătorii cu o vechime în ocupaţie de până la 5 ani sunt cei mai expuşi riscului de accidentare, reprezentând 27,1 la sută din totalul accidentaţilor, în timp ce lucrătorii cu o vechime în ocupaţie de peste 20 de ani reprezintă 16,2 la sută, iar cei cu o vechime în ocupaţie de 5-10 ani reprezintă 56,7 la sută din totalul accidentaţilor.

Din analiza accidentelor din punctul de vedere al vechimii la locul de muncă rezultă faptul că 75,7 la sută, adică 28 persoane din totalul accidentaţilor, sunt lucrători cu vechime de până la 5 ani, iar cei din grupele de vechime de peste 5 ani reprezintă 24,3 la sută.

Din punctul de vedere al ocupaţiei

Ocupaţiile cel mai frecvent întâlnite în rândul persoanelor accidentate în muncă – după cum relevă datele statistice – sunt: ocupaţia de conducător auto, operator în prelucrarea lemnului, lucrător forestier, lucrător în construcţii şi operator în industria alimentară.

Aspecte generale ale morbidităţii profesionale

Se impune precizat faptul că structurile de medicina muncii din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică Judeţene raportează cu periodicitate anuală Centrului Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar (CNMRMC), situaţia absenteismului medical ca urmare a bolilor profesionale din anul respectiv. De asemenea, trebuie spus şi faptul că supravegherea sănătăţii lucrătorilor presupune asigurarea unor servicii medicale profilactice: examene medicale la angajarea în muncă, de adaptare, periodic, la reluarea activităţii, supraveghere specială şi promovarea sănătăţii la locul de muncă. Aceste examene medicale constituie un mijloc de depistare incipientă a bolilor, de evitare a apariţiei formelor grave de îmbolnăvire, de cele mai multe ori ireversibile, altfel spus de prevenire a îmbolnăvirilor profesionale.

Din analiza CNMRMC în Harghita, în 2017 s-au declarat 5 cazuri noi de boli profesionale, astfel: un caz a apărut în industria prelucrătoare şi 4 cazuri în industria extractivă. Aceste 5 cazuri noi de boli profesionale înseamnă silicoză.

Avem şi informaţia conform căreia în judeţul Harghita, începând din anul 2009 şi până în 2016 erau repartizaţi 5 medici de medicina muncii, însă din 2017, Harghita are repartizaţi 6 medici de medicina muncii.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.