Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Departe de un echilibru fragil în judeţ – aproape 72.000 de pensionari versus 77.000 de salariaţi | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 18 mai 2024
Home » Societate » Departe de un echilibru fragil în judeţ – aproape 72.000 de pensionari versus 77.000 de salariaţi
Departe de un echilibru fragil în judeţ – aproape 72.000 de pensionari versus 77.000 de salariaţi

Departe de un echilibru fragil în judeţ – aproape 72.000 de pensionari versus 77.000 de salariaţi

Numărul pensionarilor a scăzut semnificativ în judeţ, în ultimii cinci ani, dar este în continuare unul ridicat în raport cu cel al salariaţilor. Potrivit unui material informativ făcut public de Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Harghita, la sfârşitul anului 2018, în judeţ erau 74.498 de pensionari, iar până în 2022 numărul acestora a scăzut la 71.839. La sfârşitul anului trecut, în Harghita erau 77.060 de salariaţi, diferenţa dintre numărul acestora şi cel al pensionarilor fiind de doar 5.221 de persoane.

„Raportul dintre numărul pensionarilor de asigurări sociale de stat şi numărul salariaţilor exprimă gradul de dependenţă economică între două segmente principale ale populaţiei, respectiv între numărul de persoane inactive din categoria pensionarilor şi cel al persoanelor ocupate care desfăşoară activitate salarială. Analizând numărul pensionarilor versus angajaţi se poate observa şi concluziona că bugetul asigurărilor de stat este mult prea deficitar. Numărul angajaţilor ar trebui să fie cel puţin dublul numărului pensionarilor, ca să existe un echilibru fragil”, au precizat reprezentanţii CJP Harghita.

Din totalul pensionarilor aflaţi în evidenţe la sfârşitul anului trecut, 56.372 beneficiau de pensie pentru limita de vârstă, 187 de pensie anticipată, 2.257 de pensie anticipată parţială, 6.338 de pensie de invaliditate şi 6.685 de pensie de urmaş. Reprezentanţii CJP Harghita au informat că, în perioada 2018-2022, a scăzut semnificativ numărul pensionarilor, dar pensionările cu atingerea limitei de vârstă s-au menţinut la aproape aceleaşi valori. Pe parcursul celor cinci ani a scăzut treptat numărul pensiilor anticipate (de la 735 în 2018 la 187 în 2022), iar cele de invaliditate au urmat de asemenea un trend descendent (de la 8.885 la 6.338).

Cei mai mulţi dintre beneficiarii de pensie de invaliditate aflaţi în evidenţe la sfârşitul anului trecut, respectiv 4.296, erau încadraţi în gradul III de infirmitate, care este caracterizat prin pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă. Aceste persoane pot să presteze o activitate profesională corespunzătoare cu cel mult jumătate din programul normal de muncă. De pensie acordată pentru invaliditate de gradul I, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă şi de autoîngrijire, beneficiau în 2022 doar 400 de persoane din judeţ.

În materialul informativ al CJP Harghita se mai arată că numărul femeilor care au ieşit la pensie este mai ridicat decât cel al bărbaţilor în cazul majorităţii categoriilor de pensii de asigurări sociale de stat. Singura categorie unde bărbaţii deţin ponderi mai mari decât femeile este cea a pensiei de invaliditate. În schimb, nivelul pensiei care revine femeilor se situează sub cel al pensiei acordate bărbaţilor la toate categoriile, acest lucru datorându-se diferenţei dintre stagiile complete de cotizare şi dintre stagiile de cotizare efectiv realizate, au mai informat reprezentanţii CJP Harghita.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.