Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

De vorbă cu primarul Radu Ţăran despre Gălăuţaş (I)În ultimii 7 ani, în comuna de pe Mureş s-au asfaltat aproximativ 15 km de drumuri, cele mai recente fiind finalizate în această vară | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate »
De vorbă cu primarul Radu Ţăran despre Gălăuţaş (I)
În ultimii 7 ani, în comuna de pe Mureş s-au asfaltat aproximativ 15 km de drumuri, cele mai recente fiind finalizate în această vară
<h5><i>De vorbă cu primarul Radu Ţăran despre Gălăuţaş (I)</i></h5>În ultimii 7 ani, în comuna de pe Mureş s-au asfaltat aproximativ 15 km de drumuri, cele mai recente fiind finalizate în această vară

De vorbă cu primarul Radu Ţăran despre Gălăuţaş (I)
În ultimii 7 ani, în comuna de pe Mureş s-au asfaltat aproximativ 15 km de drumuri, cele mai recente fiind finalizate în această vară

Dar, în afară de infrastructura rutieră, comuna a avut în vedere şi învăţământul, unde au fost făcute câteva investiţii importante

După închiderea Colemnului, comuna Gălăuţaş se alătura majorităţii localităţilor rurale: o activitate bazată aproape în totalitate pe agricultura de subzistenţă şi o îmbătrânire tot mai accentuată a populaţiei. Încet, însă, cu câteva investiţii finanţate ori cofinanţate şi de Guvernul României sau de Consiliul Judeţean, dar având în vecinătate şi municipiul Topliţa, comuna pare să intre într-un trend ascendent de dezvoltare. Iar exemplul cel mai concret este cumpărarea, de mai mulţi investitori, a întregii suprafeţe pe care se afla Colemn şi chiar deschiderea unei secţii de mobilă.

Despre cele mai importante investiţii realizate în Gălăuţaş, despre ceea ce se face acum, despre planurile de viitor, dar şi despre latura socială, am stat de vorbă cu Radu Ţăran, primarul comunei.

La începutul lunii septembrie se va face recepţia unui lot de 5 drumuri

Din 2012 de când conduce destinele comunei, spunea Radu Ţăran, în Gălăuţaş s-au asfaltat aproximativ 15 de km de drumuri. Ultimele reabilitate, cinci la număr, au intrat într-un lot care a cuprins porţiunea de la podul de peste Mureş până la trecerea peste calea ferată din centrul comunei (secţiune care completează reabilitarea podului făcută acum doi ani), legătura de la Primărie până la biserica ortodoxă şi cu DC 72 Pârâul Gălăuţaşului şi alte trei, numite de localnici Poligon, Dragomir-Ionel şi baza de agrement. Toate aceste drumuri, finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) şi bugetul local, au fost finalizate în această lună, iar în prima parte a lunii septembrie se doreşte realizarea recepţiei lucrărilor.

Tot în perioada imediat următoare se doreşte realizarea recepţiei unei lucrări care a vizat construirea unui teren de sport la şcoala din comună. Proiectul finanţat din bugetul local şi al Consiliului Judeţean, a cuprins realizarea unui teren cu gazon (pe care se va putea juca minifotbal), un teren pentru baschet, dar şi o pistă pentru săritura în lungime cu groapă de nisip. Şi, tot legat de învăţământ, anul trecut şcoala din comună a fost dotată cu 20 de calculatoare pentru că, afirma edilul, „simt că acesta e viitorul – IT-ul – şi elevii trebuie formaţi de mici”.

În afara acestui lot, prin PNDL s-a reuşit asfaltarea pe o distanţă de jumătate de kilometru a unui drum în satul Nuţeni. Lucrarea, spunea edilul, era foarte importantă pentru că în acel sat nu era asfalt deloc.

În urmă cu aproape doi ani, în decembrie 2017, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) a fost reabilitat drumul „Dealul Armanului” pe o lungime de 2 km. „Este drumul care face legătura cu Subcetate, şi pentru că face legătura cu satul Dealul Armanului noi îi zicem Transarmina – spunea Radu Ţăran. Este o zonă liniştită, valoarea terenurilor care sunt acolo creşte deja”.

Tot prin PNDR, amintea primarul comunei Gălăuţaş, a fost reabilitată şi grădiniţa, lucrarea fiind recepţionată în această lună. A fost lucrare importantă, care a presupus o modernizare amplă, inclusiv montarea unei centrale termice.

Două lucrări aflate în curs de finalizare…

Referindu-se la proiectele aflate în derulare, Radu Ţăran amintea de reabilitarea şcolii primare din satul Gălăuţaş-Pîrâu, lucrare care se doreşte a fi finalizată până la începerea anului şcolar, astfel încât cei mici să găsească condiţii bune pentru a învăţa.

În prezent se lucrează şi la extinderea reţelei de canalizare în zona Bazin şi Colonia 3, sperându-se ca investiţia, finanţată din bugetul local şi al Consiliului Judeţean, să se finalizeze până la sfârşitul acestui an.

…şi alte trei pentru care se organizează licitaţiile de atribuire

„În momentul de faţă – continua primarul comunei Gălăuţaş – suntem la a doua licitaţie pentru modernizarea staţiei de epurare. Acolo, fiind nişte probleme cu calitatea apei care se deversează în emisar, am reuşit ca, tot prin Guvernul României, prin PNDL, să primim fonduri pentru modernizare spre a intra în parametrii normali cu calitatea apei”.

Tot în faza de licitaţie şi în prag de începere a lucrării se află şi reabilitarea drumului din zona dispensarului şi a Căminului de zi „Prichindel”. Se va pune asfalt pe aproximativ 500 de metri, lucrarea fiind foarte importantă pentru că în zona acestor instituţii drumul nu este asfaltat şi nu sunt amenajate nici parcări. Dacă licitaţia va decurge fără surprize, atunci în această toamnă drumul ar trebui finalizat.

„Tot în faza de licitaţie suntem la un drum de aproximativ 5 km, legătura între centrul nostru cu satul Preluca. În zona respectivă mai sunt vreo 3-4 familii care mai locuiesc, dar drumul respectiv face şi legătura cu păşunea comunei Gălăuţaş”, spunea Radu Ţăran. Astfel, după ce se va reuşi asfaltarea acestuia, maşina de colectare va putea merge direct la cele 4 stâne din zonă să preia laptele – în prezent, oamenii aduc laptele cu butoaie, cu bidoane în căruţe, până în satul Pârâul-Gălăuţaş, de unde este preluat de maşină.

Necesitatea asfaltării acestui drum derivă şi din faptul că, în zonă, aproximativ o mie de persoane au terenuri acolo pe care le cosesc sau le cultivă, astfel că accesul se poate face doar cu tractoarele ori căruţele. De asemenea, masa lemnoasă exploatată din zonă este transportată tot pe acolo, astfel că anual comuna trebuie să cheltuiască sume de bani pentru întreţinerea acestuia.

În ceea ce priveşte finanţarea acestui drum, afirma primarul, pentru că face legătura cu păşunea Gălăuţaşului, dacă nu se vor găsi surse externe, atunci se va putea apela la extrabuget, prin vânzarea masei lemnoase. „Acesta ar fi ultimul pas, deşi sper să găsesc alte surse de finanţare, chiar şi din partea CJ, care a fost alături de noi şi ne-a ajutat şi în co-finanţările la proiectele prin PNDL şi chiar le mulţumesc pe această cale”.

În următoarea parte vom vedea care sunt planurile pentru viitorul apropiat, dar vom arunca o privire şi asupra părţii sociale din comună.

LIVIU CÂMPEAN

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.