Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cunoscând cinci dintre ele, vă va fi mai bine… | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Cunoscând cinci dintre ele, vă va fi mai bine…
Cunoscând cinci dintre ele, vă va fi mai bine…

Cunoscând cinci dintre ele, vă va fi mai bine…

După cum deja v-am informat, în judeţul Harghita au primit cardul naţional de sănătate 197.419 persoane din cele 203.669 câte aveau acest drept la data în care se finalizase lista centralizatoare, diferenţa dintre cele două cifre reprezentând numărul cardurilor returnate Casei de către operatorul de servicii poştale din teritoriu.

Până când se va decide modul în care aceste carduri vor ajunge la destinatari, exceptându-le firesc pe cele ale persoanelor decedate, în interesul asiguraţilor care au intrat deja în posesia lor, voi reţine aici, în urma discuţiei pe care am avut-o recent cu d-l Duda Tihamér Attila, preşedintele-director general al CAS Harghita, ceea ce ei ar trebui să ştie despre drepturile pe care le au vizavi de informaţiile stocate în aceste carduri. Asta, aş spune eu, citând un coleg de breaslă, „să fie bine ca să nu fie rău!”, ştiut fiind că informaţiile despre care vorbesc sunt date cu caracter personal care, potrivit art. 7 şi 9 din Legea 677/2001, fac parte dintr-o categorie specială având în vedere că se referă la starea de sănătate a unei persoane.

Rugat să facă referire concretă la aceste drepturi, d-l Duda a punctat în felul următor: „Oricare dintre deţinătorii cardului naţional de sănătate are dreptul de a fi informat, dreptul de a avea acces la date, dreptul de a solicita ştergerea, actualizarea sau rectificarea lor, dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale luate în urma prelucrării automate a datelor şi dreptul de a se adresa justiţiei dacă utilizarea informaţiilor sale personale încalcă prevederile legale”. Scurt şi cuprinzător, soluţie la care voi recurge şi eu în cele ce urmează, pentru a vă pune în temă cu ceea ce la o adică v-ar putea fi de folos.

În această idee consemnez aici că asiguratul are, înainte de toate, dreptul de a fi informat în legătură cu modul în care sunt folosite datele privitoare la starea sa de sănătate, ce informaţii au fost stocate în card şi cine are acces la ele, lucru care, din câte am înţeles, ar fi putut fi prezentat, măcar succint, şi în scrisoarea ataşată cardului, care le-a fost trimisă asiguraţilor acasă. Dar n-a fost să fie…

Legat de dreptul de a avea acces la propriile informaţii şi la modalitatea de a obţine o copie a lor, menţionez că, în mod gratuit, acest demers este posibil adresând CNAS o solicitare/an, mai multe astfel de solicitări implicând nişte costuri, mai mari sau mai mici, percepute de către emitent.

Important de ştiut e şi faptul că, pentru a vă fi eliberată o asemenea ţidulă, e necesar să redactaţi o cerere, datată şi semnată, în care să indicaţi adresa, inclusiv adresa de e-mail dacă este cazul, la care doriţi să primiţi răspunsul, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) având la dispoziţie, conform Legii 677/2001, art. 13, alin. (3), 15 zile pentru a-l formula.

Şi pentru că am readus în discuţie legea care asigură protecţia datelor personale, vă mai spun aici că puteţi solicita rectificarea, actualizarea şi ştergerea informaţiilor legate de sănătatea dumneavoastră, stocate în card, dacă prelucrarea lor nu s-a făcut aşa cum prevede actul normativ în vigoare, mai ales în cazul în care informaţiile sunt incomplete sau inexacte. Şi am în vedere acum cel de-al treilea drept, din totalul celor cinci enunţate de şeful CAS Harghita, întrucât sunt convinsă că dacă dumneavoastră, asiguraţii din sistemul public de sănătate, posesori de carduri, le veţi cunoaşte vă va fi mai bine dacă aţi ajunge într-o situaţie ce se impune a fi corectată sau aşezată pe un fundament real. Una, cum ar fi de pildă o decizie adoptată exclusiv pe baza informaţiilor stocate în card, care poate produce efecte juridice asupra asiguratului, sau una în care drepturile garantate prin legea protecţiei datelor personale v-au fost încălcate.

Cu sublinierea că ultimele două exemple ţin de dreptul dumneavoastră de a nu fi supus unei decizii individuale luate în urma prelucrării automate a informaţiilor, respectiv de dreptul de a vă adresa justiţiei, eu închei aceste rânduri amintindu-vă faptul că protecţia datelor personale este un drept fundamental recunoscut de Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene, care trebuie luată în considerare mai ales de către autorităţile publice…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.