Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cu un procent de 10,3‰, judeţul Harghita se află peste media naţională în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » Cu un procent de 10,3‰, judeţul Harghita se află peste media naţională în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă
Cu un procent de 10,3‰, judeţul Harghita se află peste media naţională în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă

Cu un procent de 10,3‰, judeţul Harghita se află peste media naţională în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă

  • În primele 9 luni ale acestui an, în judeţ s-au înregistrat 11 decese perinatale
  • România are cel mai mare procent din UE de mame cu vârsta între 10 şi 17 ani, rata mamelor adolescente fiind mai mare decât în Burundi sau Botswana

Împreună cu speranţa de viaţă, mortalitatea infantilă reflectă situaţia economico-socială şi de dezvoltare a comunităţilor umane, cei doi indicatori fiind cei mai des utilizaţi în această privinţă. Mortalitatea infantilă reprezintă numărul de decese de nou-născuţi cu vârsta de până într-un an, raportate la 1.000 de născuţi vii.

Vorbind despre mortalitatea infantilă din România, în mod general, directoarea Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, dr. Tar Gyöngyi, preciza faptul că o parte din aceste decese pot fi imputate sistemului de sănătate, însă de cele mai multe ori aceste cifre nu se pot modifica dacă nu se iau în calcul şi alte riscuri. Şi arăta faptul că numai în 15% din cazuri de vină ar fi sistemul sanitar, în timp ce cauzele sociale, economice sau educaţia părinţilor ar reprezenta spre 80% din mortalitatea infantilă.

La nivelul Uniunii Europene, din păcate, România se află pe primul loc în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă. Procentul înregistrat la noi este în jur de 7,6‰, în timp ce media Uniunii Europene este de 3,6 la o mie de născuţi vii. De altfel, România are cel mai mare procent din UE de mame cu vârsta între 10 şi 17 ani, rata mamelor adolescente fiind mai mare decât în Burundi sau Botswana – se precizează într-un raport întocmit de DSP Harghita.

În acelaşi raport se mai arată că principala cauză a deceselor o reprezintă afecţiunile perinatale, adică cele care au loc în perioada naşterii, iar o parte dintre acestea (malformaţii, afecţiuni respiratorii sau anomalii cromozomiale) ar putea fi depistate în perioada sarcinii. Însă, în cazul mamelor care provin din zone sărace şi greu accesibile, acest lucru nu se întâmplă pentru că ele nu merg în mod regulat la medic în timpul sarcinii.

În Harghita: 18 decese perinatale, 8 decese ale copiilor sub 1 an şi 4 decese ale copiilor cu vârsta între 1 şi 4 ani

Referindu-se la judeţul Harghita, dr. Tar Gyöngyi preciza că rata mortalităţii infantile a fost de 10,3‰ în anul 2016, cifrele pe acest an nefiind încă accesibile. Acest procent situează judeţul peste media de ţară (7,6‰), dar numărul variază de la an la an. Astfel, spunea şefa DSP Harghita, tendinţa a fost una bună în ultimii ani, dar 2016 a fost unul prost, iar acum se aşteaptă cifrele pentru anul în curs.

Referindu-se la decesele perinatale (indicele mortalităţii perinatale include numărul de născuţi morţi şi decesele înregistrate în primele 6 zile de la naştere) înregistrate în judeţ, dr. Tar Gyöngyi amintea că anul trecut au fost înregistrate 18 asemenea cazuri: 11 în mediul rural şi 7 în cel urban. De asemenea, mai mult de jumătate din cazuri s-au înregistrate acolo unde mama nou-născutului era mai puţin educată: din cele 18 mame, 12 absolviseră cel mult 8 clase sau şcoala profesională (3 erau analfabete, 4 absolviseră şcoala primară şi 5 şcoala generală sau şcoala profesională). Astfel, o primă concluzie ar fi că unul dintre principalele motive ale mortalităţii infantile ar fi lipsa de educaţie a mamei sau a situaţiei materiale precare, ceea ce se reflectă într-o mai mică spre deloc atenţie acordată pe timpul sarcinii: nu se prezintă din timp la medic, iar altele ajung doar când nasc.

Dacă se are în vedere vârsta mamei în cele 18 cazuri, atunci se poate spune că extremele (peste 30 de ani şi 18 ani) nu sunt cazuri izolate. În 8 situaţii în care a survenit decesul perinatal al copilului, mama avea peste 30 de ani, iar în 2 cazuri, sub 18 ani (în total 10 cazuri, adică peste jumătate).

În afara celor 18 decese perinatale, în judeţ au mai fost înregistrate şi alte 8 decese ale unor copii cu vârsta de sub un an datorate bolilor aparatului respirator sau ale unor malformaţii congenitale. Majoritatea celor 8 decese au avut loc la domiciliul copilului sau la spital, dar în ziua internării, pentru că bebeluşii au fost duşi într-o stare avansată a bolii. Tot legat de acest aspect se mai arată că mulţi copii decedaţi nu erau luaţi în evidenţă de către medicul de familie pentru că părinţii nu se adresaseră cabinetelor din zonă după externarea din maternitate.

O altă statistică arată că anul trecut, în judeţul nostru, s-au înregistrat şi 4 cazuri de deces în rândul copiilor ce aveau vârste între 1 an şi 4 ani. Trei dintre acestea au fost violente, survenite în urma unor accidente rutiere sau prin înec. În toate cele trei cazuri, cei mici proveneau din familii dezorganizate, în raportul prezentat de DSP Harghita precizându-se că vinovaţi sunt părinţii care i-au lăsat nesupravegheaţi.

Comparând pe zone mortalitatea infantilă din Harghita, în 2016, se poate spune că cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Ciuc. Numărul deceselor perinatale din zona Gheorgheni este la valoarea zonei Odorheiu Secuiesc, deşi numărul populaţiei din Gheorgheni este mult inferior.

În primele nouă luni ale acestui an

Pentru acest an, DSP Harghita a făcut publice doar cifrele pentru primele 9 luni. Conform acestora, în zona Ciuc au fost înregistrate 11 decese perinatale. Cele mai multe au fost înregistrate tot în zona Ciuc – 4; trei cazuri au fost înregistrate în zona Odorhei, două în Topliţa, iar câte unul în Gheorgheni şi Vlăhiţa.

Consemnare de LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.