Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În ultimii ani: Creştere semnificativă a bugetului alocat pentru programele naţionale de sănătate | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Sănătate »
În ultimii ani:
Creştere semnificativă a bugetului alocat pentru programele naţionale de sănătate
<h5><i>În ultimii ani:</i></h5> Creştere semnificativă a bugetului alocat pentru programele naţionale de sănătate

În ultimii ani:
Creştere semnificativă a bugetului alocat pentru programele naţionale de sănătate

  • Pentru Programul Naţional de Oncologie, creditele de angajament au crescut în ultimii 5 ani de la 7 milioane de lei la peste 23,7 milioane de lei

Potrivit raportului de activitate pe anul 2020 al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita, la nivelul judeţului nostru, creditele de angajament alocate pentru medicamentele şi materialele sanitare necesare în cadrul programelor naţionale de sănătate au crescut de la peste 34 de milioane de lei, în 2016, la 66,5 milioane, anul trecut. Iar faţă de 2019, bugetul alocat pentru asigurarea medicamentelor şi a materialelor sanitare specifice, precum şi a serviciilor medicale paraclinice pentru boli cronice, a fost cu aproximativ 11,5 milioane de lei mai mare.

Ca o paranteză, creditele de angajament sunt acele valori până la care CAS Harghita poate încheia contracte cu furnizorii de servicii medicale din judeţ.

În ceea ce priveşte repartizarea fondurilor pe programe, cele mai multe au fost direcţionate, prin credite de angajament, către programul de Oncologie (peste 23,7 milioane de lei) şi cel de Diabet (peste 22,7 milioane de lei). Credite de angajament au fost repartizate şi către programul de Hemofilie (două milioane de lei), Boli rare (aproape 500.000 de lei), Ortopedie (640.000 de lei), Post transplant (peste 300.000 de lei) şi Dializă (16 milioane de lei).

Comparativ cu anul 2019, creşteri ale creditelor de angajament s-au înregistrat la toate programele, excepţie făcând cel de Ortopedie (unde a fost o scădere de aproape 79.000 lei) şi la cel de Post transplant (o diferenţă de 32,2 mii lei). Cea mai mare creştere, de peste 7,4 milioane de lei, s-a înregistrat la Programul Naţional de Oncologie (Subprogramul de tratament al bolnavilor cu afecţiuni oncologice şi Oncologie Cost-volum).

„Sumele contractate de spitale pentru programele naţionale de sănătate, în anul 2020 faţă de 2019, au crescut la Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc (614.762,94 lei) şi Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc (2.337.911 lei), dar au rămas la acelaşi nivel la Spitalul Municipal Gheorgheni şi Spitalul Municipal Topliţa”, se arată în raportul CAS Harghita.

Creştere cu aproape 50% a consumului de medicamente şi materiale în programul de oncologie

O altă statistică interesantă este cea a consumului de medicamente şi materiale sanitare din cadrul programelor naţionale (PN). Aici, cea mai mare creştere în ultimii 5 ani a avut-o PN de Oncologie, unde de la un consum de aproape 6,7 milioane de lei, în 2016, s-a ajuns la 23,6 milioane de lei în 2020; iar comparativ cu anul 2019, creşterea a fost de aproape 50%, de la 14 milioane de lei.

De altfel, singura scădere s-a înregistrat la PN de Ortopedie, deoarece din cauza pandemiei de COVID-19, la cele două spitale nu au avut loc toate operaţiile programate.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.