Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Consiliul Naţional Secuiesc se solidarizează cu europarlamentarii catalani secesionişti | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » (Inter)Național » Consiliul Naţional Secuiesc se solidarizează cu europarlamentarii catalani secesionişti
Consiliul Naţional Secuiesc se solidarizează cu europarlamentarii catalani secesionişti

Consiliul Naţional Secuiesc se solidarizează cu europarlamentarii catalani secesionişti

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), o organizaţie care promovează autonomia pe criterii etnice în România, şi-a exprimat „solidaritatea” cu cei trei europarlamentari catalani secesionişti ameninţaţi cu ridicarea imunităţii parlamentare în martie, printre care fostul preşedinte al guvernului regional al Cataloniei, Carles Puigdemont, transmite agenţia MTI.

CNS consideră „şocant şi revoltător” faptul că europarlamentarii vor decide ca politicienii catalani să fie arestaţi preventiv din ceea ce consideră a fi „motive politice”.

Reamintim că ridicarea imunităţii celor trei europarlamentari catalani a fost votată săptămâna trecută de Comisia Afaceri Juridice din Parlamentul European, iar votul final în plen va fi dat pe 8 martie.

Aleşi în Parlamentul European în mai 2019, Puigdemont, Comin şi Ponsati sunt urmăriţi în justiţie în Spania pentru organizarea în 2017 a unui referendum asupra independenţei, interzis de guvern şi sancţionat de justiţie pentru încălcarea Constituţiei Spaniei.

Vizat de un mandat de arestare emis de Spania, pentru „rebeliune” şi „deturnare de fonduri publice”, Carles Puigdemont, preşedintele partidului secesionist Împreună pentru Catalonia (Junts), s-a refugiat în Belgia pentru a se sustrage justiţiei spaniole.

Procedura de ridicare a imunităţii celor trei europarlamentari catalani a fost lansată în ianuarie 2020. În cazul ridicării imunităţii, autorităţile ţării de origine a eurodeputatului sunt cele care decid dacă îi retrag sau nu mandatul. Însă decizia de a-i extrăda spre Spania ar urma să fie luată de autorităţile ţării unde ei locuiesc în prezent: Belgia pentru Puigdemont şi Comin, Scoţia pentru Clara Ponsati.

Mai mulţi foşti lideri catalani rămaşi în ţara lor, precum Oriol Junqueras, vicepreşedintele guvernului lui Puigdemont şi membru al partidului secesionist de stânga Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), ispăşesc pedepse grele cu închisoarea în Spania pentru organizarea referendumului.

Consiliul Naţional Secuiesc a lansat o Iniţiativă cetăţenească europeană prin care promova tocmai acordarea a mai multă autonomie regiunilor din EU pe motive etnice, iar susţinerea liderului catalan Carles Puigdemont a adus un număr semnificativ de semnături în Spania.

Expl foto: Marş pentru autonomia Ţinutului Secuiesc în 2018 la Târgu Mureş

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. Mai exista in Romania autoritati care sa apere Constitutia, care sa ia atitudine?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.