Tánczos Barna: România are nevoie de o Strategie Forestieră Naţională care să fie urmată de toţi actorii din sector | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 noiembrie 2021
Home » Agricultură/Ecologie » Tánczos Barna: România are nevoie de o Strategie Forestieră Naţională care să fie urmată de toţi actorii din sector

Tánczos Barna: România are nevoie de o Strategie Forestieră Naţională care să fie urmată de toţi actorii din sector

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, a declarat că este finalizat documentul actualizat cu privire la politica forestieră din următorii 10 ani şi următorul pas este elaborarea Strategiei Forestiere Naţionale. Declaraţia a fost făcută vinerea trecută în cadrul unei discuţii despre abordarea strategică pe termen lung a pădurilor din România, ce a avut loc la Universitatea Transilvania din Braşov. Anterior, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a solicitat implicarea mediului academic şi ştiinţific, societăţii civile şi actorilor din sector în procesul consultativ pentru elaborarea opţiunilor strategice pentru politica forestieră din următorii 10 ani.

Tánczos Barna a subliniat că viitoarea strategie trebuie să atingă obiective clare în ceea ce priveşte conservarea pădurilor, creşterea suprafeţelor împădurite, stoparea fenomenelor ilegale din pădurile ţării sau conservarea biodiversităţii.

„Avem gata cel mai actualizat document cu privire la politica forestieră din următoarea decadă, document pe care ne putem baza viitoarele decizii în acest sector. Cu acest document în mână, pasul următor este elaborarea Strategiei Forestiere Naţionale.

România are nevoie de această strategie care să fie urmată de toţi actorii din sector. Ne dorim o strategie care să atingă nişte obiective clare: de la conservarea pădurilor şi reducerea presiunii din aceasta, până la creşterea suprafeţelor împădurite, stoparea fenomenelor ilegale din pădurile ţării, exploatarea durabilă şi legală, dar şi conservarea biodiversităţii. În acelaşi timp, Strategia poate veni cu noi viziuni pentru susţinerea industriei şi a locurilor de muncă în acest sector şi identificarea de surse de finanţare echitabilă a societăţilor comerciale de profil pentru a alinia preţurile masei lemnoase din România la cele din UE şi a limita astfel importurile masive pe care le înregistrăm astăzi.

Totodată, cred că viitoarea Strategie poate răspunde la provocări precum rezilienţa pădurilor României în faţa schimbărilor climatice, intervenţiile rapide în pădure în caz de pericole, dar şi reducerea dependenţei populaţiei României de lemnul de foc. Viitoarea Strategie va trebui fundamentată ştiinţific. În acest sens, le mulţumesc celor două Universităţi, Universitatea Transilvania din Braşov şi Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava, pentru că ne-au fost o sursă de argumente obiective şi ştiinţifice în procesul consultativ care s-a încheiat şi care reprezintă o bază solidă pentru viitoarea Strategie Forestieră Naţională”, a declarat ministrul Mediului, Tánczos Barna, citat într-un comunicat al ministerului de resort.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.