Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru se implică în soluţionarea problemelor generate de urşi | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru se implică în soluţionarea problemelor generate de urşi
Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru se implică în soluţionarea problemelor generate de urşi

Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru se implică în soluţionarea problemelor generate de urşi

În cadrul unei şedinţe organizate la Poiana Braşov, Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru (CDR) a luat în dezbatere şi a adoptat o poziţie comună, pentru a asigura condiţii optime de protejare a vieţii umane şi a proprietăţilor în regiunile din România unde acestea sunt ameninţate de populaţiile mari de urs brun. Prin această luare de poziţie – se precizează într-un comunicat de presă emis de Agenţia de Dezvoltare Centru – reprezentanţii Regiunii Centru se adresează Guvernului României pentru a face toate demersurile necesare „să prevină factorii care reprezintă o ameninţare la viaţa şi integritatea corporală a populaţiei, culturile agricole şi asupra şeptelului în regiunile afectate”.

Decizia vine după ce au fost semnalate probleme cauzate de populaţiile de urşi în toate cele 6 judeţe care alcătuiesc regiunea, în acest an 7 persoane pierzându-şi viaţa, doar în judeţele Harghita, Covasna şi Mureş fiind semnalate peste o mie de incidente în care au fost raportate pagube.

„Reprezentanţii administraţiei publice locale din Regiunea Centru au subliniat că este nevoie de mai multe măsuri preventive, dar şi de conştientizare a populaţiei, precum şi măsuri corective şi reparatorii, în urma studierii în detaliu a zonelor unde animalele au intrat în conflict cu cetăţenii. La nivelul Regiunii Centru a fost pregătit chiar un document de informare, pe baza datelor obţinute de-a lungul timpului de la reprezentanţii autorităţilor publice locale, de la reprezentanţii fermierilor, ai composesoratelor, de la structurile silvice private, dar şi de la cetăţenii afectaţi”, se mai arată în luarea de poziţie a acestui organism.

La discuţiile din cadrul şedinţei CDR Centru care a avut loc la Braşov s-a specificat că populaţiile de urs brun sunt în creştere, calculele specialiştilor indicând faptul că, în următoarele trei luni, ar putea apărea, pe cale naturală, încă 1.500 de exemplare de urşi, pe lângă cele deja existente. Concret, mamiferele mari generează cazuri în care atacă oamenii şi distrug proprietăţile, dar şi situaţii în care ele însele cad victime sau produc accidente rutiere grave. Se consideră şi că, datorită condiţiilor specifice din România, soluţiile implementate în alte state, europene sau nu, ar putea să nu aibă aceleaşi rezultate, deoarece habitatele populaţiilor mari de urşi bruni tind tot mai mult să se apropie de zonele locuite de oameni.

CDR Centru a luat decizia de a informa Guvernul României şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor despre aceste probleme, iar domnul Adrian Veştea, preşedintele CDR Centru şi al CJ Braşov, a spus: „Chiar şi experţii străini susţin că ursul matur care ajunge la container nu mai poate fi întors în habitat. Problema este că în fiecare săptămână avem evenimente în judeţele noastre. Am făcut dezbateri multe, dar situaţia este departe de a fi rezolvată, de aceea semnalăm cu insistenţă aceste aspecte. Ne dorim o implicare legislativă, dar şi civică, pentru că trebuie să pregătim un concept de administrare a mamiferelor mari în regiunea noastră”.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.