Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Conflictul om-urs în atenţia apropiatei reuniuni a Comisiei ENVE a CoR | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Conflictul om-urs în atenţia apropiatei reuniuni a Comisiei ENVE a CoR
Conflictul om-urs în atenţia apropiatei reuniuni a Comisiei ENVE a CoR

Conflictul om-urs în atenţia apropiatei reuniuni a Comisiei ENVE a CoR

  • Borboly Csaba, raportor în cadrul Comitetului European al Regiunilor (CoR): „Statele membre, în speţă România, care au o capacitate redusă de a gestiona eficient conflictele apărute între om şi carnivorele mari, au nevoie de sprijin din partea UE”

Într-o scrisoare adresată preşedintei Comisiei pentru Mediu, Schimbări climatice şi Energie – ENVE (Environment, Climate Change and Energy – n.a.) a Comitetului European al Regiunilor (CoR), Kata Tüttő, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba solicită sprijinul Uniunii Europene, în vederea îmbunătăţirii managementului populaţiei de urs şi reducerii conflictelor între specii.

„Statele membre, în speţă România, care au o capacitate redusă de a gestiona eficient conflictele apărute între om şi carnivorele mari, au nevoie de sprijin din partea UE pentru îmbunătăţirea managementul populaţiei de urs, în vederea reducerii conflictelor între specii”, a arătat Borboly Csaba.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita apreciază că dezbaterea acestui subiect se impune după recentul Proiect de rezoluţie al Parlamentului European privind protecţia riguroasă a speciilor de animale de interes comunitar în temeiul Directivei Habitate.

În opinia şefului administraţiei publice judeţene este important ca la proxima întâlnire a Comisiei ENVE, care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni să se discute despre rolul instituţiilor UE, al autorităţilor locale şi regionale precum şi despre cel al organizaţiilor/asociaţiilor de vânătoare, în vederea colaborării şi cooperării „pe dimensiunea socială a convieţuirii”, conştientizării şi educării populaţiei în spiritul convieţuirii cu urşii bruni, dar şi asupra rolului cheie al presei naţionale şi locale.

„Cred că trebuie să depăşim impasul în care ne aflăm şi să identificăm soluţii concrete pentru comunităţile rurale. Coexistenţa cu carnivorele mari şi nivelul ridicat al pagubelor provocate de urşii bruni în România este un subiect relevant, mai ales în contextul obiectivelor Proiectului de rezoluţie al PE privind protecţia riguroasă a speciilor de animale de interes comunitar în temeiul Directivei Habitate”, a consemnat Borboly Csaba.

În context, el a amintit că nu demult asociaţiile de vânătoare şi de conservare ale UE au elaborat documentul „Uciderea ilegală a carnivorelor mari şi beneficiile potenţiale ale vânătorii de carnivore mari” şi că în data de 23 februarie, la Miercurea-Ciuc a avut loc un Workshop pe tema Proiectului de Ordin pentru aprobarea nivelului de intervenţie şi de prevenţie în cazul speciei urs brun.

În afara topicului, preşedintele CJ Harghita a propus spre dezbatere şi un alt subiect, legat de protecţia şi conservarea mediului şi a biodiversităţii.

„Cele două au o importanţă majoră pentru dezvoltarea şi viitorul nostru. Susţin şi aplaud pe deplin toate eforturile în această problemă, având în vedere că reprezint un judeţ în care capitalul natural este extrem de bogat. El joacă un rol cheie în economia noastră. Prin urmare, consider că este necesar să identificăm problemele comune, provocările precum şi oportunităţile în acest sens. (…) În calitate de membru al comisiei ENVE, voi face tot ceea ce-mi stă în putere pentru a contribui la demersurile CoR în acest domeniu şi sper să îmi aduc contribuţia la sprijinirea politicilor de neutralitate climatică, a problemele de mediu, precum şi pentru integrarea măsurilor şi strategiilor în planurile de acţiune locale”, a subliniat Borboly Csaba în finalul scrisorii adresate preşedintei Comisiei ENVE a Comitetului European al Regiunilor.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.