Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Concursul „Tineri bucătari” – ediţia 2023 şi-a desemnat câştigătorii | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Învățământ » Concursul „Tineri bucătari” – ediţia 2023 şi-a desemnat câştigătorii
Concursul „Tineri bucătari” – ediţia 2023 şi-a desemnat câştigătorii

Concursul „Tineri bucătari” – ediţia 2023 şi-a desemnat câştigătorii

  • Între ei se află şi reprezentantul judeţului Harghita, Fülӧp Ferenc-Róbert, elev în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic „Batthyány Ignác” din Gheorgheni

Prima probă din finala concursului „Tineri bucătari”, desfăşurată marţi, a fost cea pe echipe mixte de elevi de naţionalitate română şi maghiară din judeţele participante la concurs: Alba, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mureş, Sălaj, Timiş şi municipiul Bucureşti.

„Echipele s-au format prin tragere la sorţi”, ne spune Verzár Lóránt Csongor, directorul executiv al SEPTIMIA HOTELS & SPA RESORT din Odorheiu Secuiesc şi unul dintre organizatorii competiţiei culinare „Tineri bucătari”.

Luni, în cadrul primei probe a finalei competiţiei, echipele au fost provocate să pregătească compoziţii culinare pe bază de carne de pasăre, cu o garnitură realizată dintr-o multitudine de produse locale puse la dispoziţie de sponsorii evenimentului, pentru prepararea acestora şi a sosurilor. În plus, fiecare echipă a avut posibilitatea să solicite şi să aleagă câte un ingredient „secret”. Echipele de tineri bucătari au avut la dispoziţie o jumătate de oră să pregătească şi să îşi prezinte preparatele culinare.

Ziua a doua a continuat cu concursul individual, provocarea exprimată prin cerinţa juriului fiind ca tinerii bucătari să gătească un preparat fin şi delicios din categoria deserturilor: lapte de pasăre.

„Copiii au primit informaţia marţi seara şi a fost o surpriză pentru ei – unii ne-au spus că nu au gustat lapte de pasăre în viaţa lor. Dar au avut timp să caute reţeta şi să se documenteze. Dimineaţă s-a dat startul competiţiei zilei, fiecare a trebuit să se descurce singur pe durata procesului de preparare, putea alege aromele şi să aibă propria viziune în privinţa preparării, gustului şi prezentării. La final, juriul a spus că fiecare produs a fost foarte gustos, existând mici diferenţe în privinţa calităţii, a prezentării, care au contat la departajare”, a relatat directorul executiv al Resortului SEPTIMIA, precizând că produsele folosite de elevi au fost asigurate de partenerii evenimentului: firma Keresztúri – sponsor principal al concursului şi de producătorul local Kelemen Róbert.

În urma celor două probe desfăşurate în prima şi în cea de-a doua zi a finalei concursului, juriul a desemnat, în baza punctajelor întrunite, patru calificaţi pentru  ultima probă a competiţiei, desfăşurată joi: doi elevi din şcoli româneşti şi doi de la şcoli maghiare – Mateiu Lavinia Garetica, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic „Maria Baiulescu” din Braşov, Prisneac-Roventa Bianca, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Economic „Francesco Saverio Nitti” din Timişoara, harghiteanul Fülӧp Ferenc-Róbert, elev în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic „Batthyány Ignác” din Gheorgheni şi Simon Csenge-Alexandra, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Bolyai Farcas” din Târgu Mureş.

În ultima zi a concursului, cei patru finalişti au fost invitaţi să pregătească meniul judeţului Harghita, desemnat anul trecut în urma unei competiţii profesioniste:  „Viţel ameţit şi păcălit”, care adună laolaltă gusturile tradiţionale şi rafinate ale viţelului de Chibed înăbuşit, aşezat pe un pat de prune de Dealu şi scăldat în sos cremos condimentat, plin de arome provocatoare, căruia i se alătură un ştrudel cu varză de Lăzarea şi legume din grădină crocante şi pline de savoare.

Pentru stabilirea ierarhiei câştigătorilor, membrii juriului au ţinut cont nu numai de  gustul produsului final, la fel de importante fiind consistenţa, textura, armonia aromelor, tehnica de preparare, aspectul acestuia şi creativitatea tinerilor bucătari.

Şi a decis: câştigătoarele locului întâi ale ediţiei 2023 a concursului „Tineri bucătari” sunt: Prisneac-Roventa Bianca din judeţul Timiş la secţia română şi Simon Csenge-Alexandra din judeţul Mureş la secţia maghiară, locul al doilea revenindu-le concurenţilor Mateiu Lavinia Garetica din Braşov şi reprezentantului judeţului Harghita, Fülӧp Ferenc-Róbert din Gheorgheni.

Câştigătoarele premiului întâi vor beneficia de un curs de perfecţionare în domeniul Cofetăriei sau Gastronomiei la Academia de Cursuri PanGastRo din Odorheiu Secuiesc, instruindu-se sub îndrumarea unor specialişti în Panificaţie şi Gastronomie, curs oferit de Boro Info Group.

La rândul ei, conducerea SEPTIMIA HOTELS & SPA RESORT asigură ocupantelor primului loc un sejur de cinci nopţi în resort, iar celor care s-au clasat pe locul al II-lea câte un sejur de două nopţi.

Fiecare participant la concurs a primit câte un echipament de bucătar din partea organizatorilor, căni de ceai inscripţionate, diplome de participare, câte un pachet cu materiale informative despre zona Odorhei şi atracţiile sale, iar din partea staff-ului Parcului Mini Transilvania câte un DVD cu ultimul desen animat produs în studioul Legendarium din Odorheiu Secuiesc.      

Niciunul dintre concurenţi nu a plecat fără un premiu şi mai bogat din punct de vedere al cunoştinţelor şi experienţei acumulate.

Mai trebuie spus că organizatorii evenimentului s-au îngrijit ca participanţii să se bucure şi de timp liber de calitate între probe, asigurându-le zilnic câte o excursie sau altceva pe măsură. Astfel, în prima zi a competiţiei, după masa de prânz au pornit într-un tur al municipiului Odorheiu Secuiesc, unde au vizitat mai multe locaţii şi obiective de interes turistic. Apoi au avut parte de surprize dulci la Ciocolateria GALFFIS, unde au asistat la pregătirea diverselor produse din ciocolată, pe care, fireşte, le-au şi degustat.

După-amiaza zilei de miercuri a fost alocată vizitării Parcului Mini Transilvania – singurul parc tematic multicultural cu machete ale unor clădiri istorice din România, iar joi, după încheierea ultimei probe a concursului culinar, „tinerii bucătari” s-au relaxat la piscină şi la SPA-ul Resortului SEPTIMIA.

„În afară de acest concurs, care le-a oferit o mulţime de cunoştinţe de specialitate şi de experienţe, am dorit ca elevii să afle şi să dea de veste celor de acasă că în Odorheiu Secuiesc se poate petrece un sejur frumos”, a explicat Verzár Lóránt Csongor.

Susţinerea interesului tinerilor pentru gastronomie şi pentru un stil de viaţă sănătos, prezentarea profesiilor din turism şi promovarea artei culinare specifice judeţului Harghita la nivel naţional nu sunt singurele obiective ale acestei competiţii. În opinia organizatorilor, depăşirea dificultăţilor de comunicare „prin consolidarea relaţiei interetnice, prin întărirea importanţei învăţării şi folosirii limbii române, pe lângă limba maternă”, este deosebit de importantă.

„Astfel de evenimente reprezintă un bun prilej pentru noi şi pentru copiii noştri să înveţe şi să se familiarizeze cu limba română. Îmi amintesc că eu, ca adolescent şi apoi ca student, nu puteam deloc să vorbesc limba română; stăteam pe holurile facultăţii şi nu ştiam ce să fac. Prin aceleaşi senzaţii am trecut cu copiii mei. Noi, acasă vorbim în limba maghiară, la şcoală tot aşa, iar pe stradă conversaţia cu prietenii şi cunoştinţele se desfăşoară tot în ungureşte. Practic, copiii noştri nu sunt pregătiţi ca la terminarea şcolii să se descurce în alte zone ale ţării. Cunosc o grămadă de cazuri şi de situaţii în care, atunci când s-a pus problema ca ei să vorbească în limba română şi dacă o înţeleg, tinerii noştri au spus că preferă să plece în străinătate, că nu contează ce fac acolo, că mai bine merg la cules de fructe sau unde este nevoie, doar să nu trebuiască să vorbească în limba română. Şi atunci mi-am zis că un astfel de eveniment îi poate ajuta: fiind împreună cu copiii de vârsta lor cu aceleaşi preocupări, care vorbesc diferite limbi, se vor obişnui mai uşor cu această situaţie. În al doilea rând, folosind în practică limba română, o vor învăţa mult mai uşor. Aceasta a fost ideea pentru care am dorit să fiu părtaş la iniţierea şi organizarea acestui eveniment, ca adolescenţii maghiari şi cei aparţinând altor minorităţi să se familiarizeze şi să se obişnuiască să folosească limba română. În plus, după ce îşi vor termina studiile, vor avea şansa să îşi găsească locuri de muncă pe placul lor rămânând în ţară, fără să fie nevoiţi să plece”, ne-a explicat Verzár Lóránt Csongor, directorul executiv al Resortului SEPTIMIA din Odorheiu Secuiesc.

De altfel, conducerea resortului din Odorheiu Secuiesc susţine de mai mulţi ani manifestările care au menirea de a-i încuraja pe elevii din zonă să înveţe limba română, premiind astfel de iniţiative.

La concursul „Tineri bucătari” s-au înscris în jur de 140 de elevi din 26 de judeţe ale României, care au avut de ales câte o reţetă tradiţională din zona de provenienţă, pe care să o descrie succint, să o pregătească şi să o prezinte juriului în cadrul unei înregistrări video. Criteriile care au stat la baza selecţiei au fost, între altele, complexitatea preparatului, creativitatea concurenţilor, tehnica de gătire, aspectul şi culoarea preparatului.

În urma preselecţiei din luna ianuarie, juriul concursului, format din cinci persoane, a selectat 19 tineri din 13 judeţe, care au ajuns în faza finală a competiţiei „Tineri bucătari”, concurs care promovează inter şi multiculturalitatea, precum şi cunoaşterea reciprocă, organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean  Harghita şi de SEPTIMIA HOTELS & SPA RESORT din Odorheiu Secuiesc, în parteneriat cu Visit Harghita, Primăria municipiului Odorheiu Secuiesc, cărora li s-au alăturat mai multe firme locale.

De la o ediţie la alta, numărul participanţilor este tot mai mare, confirmând că această competiţie se bucură de succes.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.