Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Clădire nouă pentru UPU | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Societate » Clădire nouă pentru UPU
Clădire nouă pentru UPU

Clădire nouă pentru UPU

  • Modernizarea Unităţii de Primiri Urgenţe, susţinerea navetei elevilor şi asigurarea continuităţii activităţii societăţii de drumuri a Consiliului Judeţean au fost principalele puncte ale şedinţei extraordinare convocată marţi

Proiectul de construire a noului corp de clădire pentru Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean din Miercurea Ciuc a fost pus pe lista de investiţii şi la sfârşitul săptămânii va intra în Comisia Tehnică Economică şi în Comisia Ministerială, pentru aprobare.

Acesta este doar unul dintre motivele urgenţei convocării forului decizional al Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, marţi, în şedinţă extraordinară.

Drept urmare, consilierii au aprobat indicatorii tehnici ai investiţiei şi predarea terenului pe care se va ridica noua construcţie, pe bază de protocol, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin Compania Naţională de Investiţii, care va finanţa această lucrare în proporţie de aproape 95%.

În prezent, UPU dispune de 14 paturi şi îşi desfăşoară activitatea medicală pe o suprafaţă redusă, de 668 de metri pătraţi, într-o clădire veche de tip vagon, cu încăperi mici, care nu corespund noilor standarde de performanţă, în condiţiile în care numărul pacienţilor creşte anual cu cinci până la zece mii. Nu dispune de ventilaţie şi de aer condiţionat, sistemul de încălzire este vechi, iar sistemele de închidere sunt uzate.

Delimitarea accesului separat pentru adulţi şi copii nu este conformă cerinţelor legale, lipsesc spaţiile de depozitare atât pentru accesoriile şi echipamente auxiliare medicale, cât şi pentru medicamente şi deşeuri medicale, neexistând spaţiul necesar arhivării documentelor medicale.

Noul corp de clădire este prevăzut cu subsolul pe două niveluri – unul va avea rolul de adăpost pentru bolnavi şi personalul medical în situaţii de urgenţă, iar celălalt va asigura spaţiul pentru centrala termică, depozite, arhivă, Radiologie şi Imagistică. Parterul va fi alocat exclusiv Unităţii de Primiri Urgenţe, care va avea o suprafaţă de 1.955 de metri pătraţi, de trei ori mai mare decât cea actuală, urmând să fie prevăzută cu compartimente separate pentru adulţi, pentru copii şi persoane cu infecţii. La cele două etaje vor funcţiona spaţiile administrative, birourile, sălile de şedinţe şi biblioteca spitalului.

Valoarea totală a investiţiei depăşeşte 68,5 de milioane de lei, din care Compania Naţională de Investiţii va finanţa 95% (aproape 65 de milioane de lei), contribuţia Consiliului Judeţean Harghita fiind de aproape 3,73 milioane de lei.

„Sunt mândru că parlamentarii UDMR au reuşit atât de repede să materializeze acest proiect la CNI şi sperăm să se întâmple la fel şi în cazul altor două proiecte care sunt la CNI şi care vizează reabilitarea Ambulatoriului şi construirea unui nou corp de clădire pentru secţia Boli Infecţioase şi Pneumologie. Cât de curând vor fi semnate şi documentaţiile acestora, iar CNI poate să înceapă licitaţia pentru construirea lor”, a declarat presei preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, la finalul şedinţei extraordinare.

Naveta elevilor va fi susţinută în continuare, au decis consilierii judeţeni. Contribuţia CJ va fi de 50%, cealaltă jumătate urmând să fie acoperită, ca şi până acum, de Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita.

„Considerăm că elevii trebuie să participe cu şanse egale la actul educaţional. Într-un judeţ preponderent rural, majoritatea copiilor, în special cei de la liceu şi de la şcolile profesionale, trebuie să facă naveta. De foarte multe ori şi mai ales în perioada pandemiei, când internatele nu funcţionează, trebuie să parcurgă kilometri până la şcoală, se trezesc la 05:00-05:30 şi ajung acasă seara, spre deosebire de elevii din oraşe, care au şcoala aproape şi au timp să înveţe, să se odihnească şi vreme şi pentru activităţi libere. CJ va contribui la susţinerea navetei elevilor în cuantum de 50%”, a precizat şeful administraţiei publice judeţene.

Societatea „Întreţinere drumuri Harghita” a Consiliului Judeţean Harghita are un nou administrator, în persoana lui Bidermann András. Potrivit acestuia, conducerea societăţii intenţionează să îşi diversifice gama de servicii, prin deschiderea unei staţii de asfaltare şi beton. În prezent este specializată pe lucrări de întreţinere şi intervenţie, în special în zone greu accesibile.

Consilierul judeţean Teodor Dobrean reclama calitatea produselor primite de elevii din Gheorgheni la micul dejun guvernamental. El a semnalat că elevii primesc produse vechi, cu gramaj înjumătăţit faţă de cel prevăzut în caietul de sarcini, la licitaţie. Furnizorul este o firmă din Turda, care va fi reclamată la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.