Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

CJ Harghita insistă pentru reluarea cursurilor în format clasic în județele „verzi” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Învățământ » CJ Harghita insistă pentru reluarea cursurilor în format clasic în județele „verzi”
CJ Harghita insistă pentru reluarea cursurilor în format clasic în județele „verzi”

CJ Harghita insistă pentru reluarea cursurilor în format clasic în județele „verzi”

O nouă solicitare în acest sens va fi înaintată în cursul zilei de astăzi Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Harghita, ministrului Educației și Cercetării, Sorin Mihai Cîmpeanu, și ministrului Sănătății, Vlad Vasile Voiculescu.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că în opinia sa învăţământul exclusiv online nu este benefic elevilor și profesorilor din județul Harghita, unde rata de infectare cu noul coronavirus este foarte scăzută, înregistrându-se „foarte multe pierderi” în privinţa educaţie, defavorizați de acest sistem fiind copiii din familii cu probleme sociale, cu o situație materială precară.

„Nimeni nu susţine învățământul online, nu am primit nici din partea profesorilor, nici a părinților sau elevilor o propunere sau o argumentare potrivit căreia învăţământul 100% online ar fi benefic şi ar trebui să fie susţinut în continuare. Considerăm că învățământul online este potrivit doar în situații excepționale și nu pe termen lung, întrucât are o serie de dezavantaje evidente”, a afirmat președintele CJ Harghita Borboly Csaba.

Între  inconvenientele care generează inegalitate de șanse între elevi din punct de vedere educațional și nu numai, șeful administrației publice județene a amintit lipsa accesului la tehnologie IT, deficitul de dispozitive IT necesare desfășurării învățământului online, lipsa conexiunii performante, necesitatea instruirii cadrelor didactice în domeniul educaţiei digitale, existența multor gospodării fără curent electric în mediul rural și a spațiilor potrivite pentru învățare online în familiile numeroase, cu locuințe mici, caracteristice zonei rurale și, nu în ultimul rând, lipsa posibilității evaluării adecvate a elevilor.

„Știţi foarte bine că sunt şi raportor la Comitetul Regiunilor în privinţa competenţelor, dar şi în domeniul educaţiei digitale şi susţinem digitalizarea educaţiei, dar pentru acest lucru ne trebuie pedagogi instruiți, echipament adecvat şi ne trebuie condiţii; nu este normal ca la o şcoală sau într-o familie un copil să aibă de toate, posibilitatea de a participa la procesul de învăţare în condiţii foarte bune, iar un alt copil, un alt tânăr să nu aibă aproape nimic: nici spaţiu, nici echipament, nici nimic. De aceea, noi considerăm  că învăţământul trebuie să fie egal pentru toți elevii”, a precizat Borboly Csaba.

În opinia sa, vaccinarea cadrelor didactice ar veni în sprijinul deciziei de redeschidere a școlii.

„Vaccinarea este oportună şi sper ca cât mai mulţi profesori să se vaccineze, dar nu trebuie să legăm cele două lucruri, pentru că vaccinarea este opţională, nu este impusă prin lege, dar educaţia este impusă de Constituţie, fiecare copil trebuie să aibă aceeaşi şansă, eu acolo văd problema, unde şansele copiilor diferă şi putem avea o generaţie de sacrificiu continuând aşa”, a remarcat președintele CJ Harghita.

Argumentul legal pentru reluarea cursurilor față în față l-a adus deputatul UDMR Hajdu Gábor, prezent la conferința de presă: Ordinul 6.022/2020, prin care s-a prelungit educația online până la 23 decembrie a expirat, în aceste condiții activitatea școlară în format clasic putând fi reluată, în conformitate cu prevederile Legii 55/2020.

„Nu există o situație Ex lex, putem să așteptăm să vină un nou ordin al ministrului, dar ar fi doar o presupunere dacă am considera că va emite ceva în sensul prelungirii activității școlare online. Totodată, legea actualmente spune că la propunerea Consiliului de administrație al unității de învățământ preșcolar, respectiv învățământ militar preșcolar, ș.a.m.d., activitatea școlară poate să reînceapă. Conform Legii 55/2020, a cărei aplicare o cerem acum, ar trebui să pregătim școlile pentru aceste activități. Prioritățile noastre nu s-au schimbat din noiembrie încoace (când UDMR a cerut redeschiderea școlilor – n.a.) și acest lucru nu se schimbă odată cu instaurarea noului Guvern. Vom continua să cerem continuarea activității școlare în școli și, totodată, descentralizarea acestor decizii”, a declarat deputatul UDMR.

Adreselor care vor fi înaintate miniștrilor Educației și Sănătății le-a fost atașată și luarea de poziție a Consiliului Județean Harghita, semnată de majoritatea primarilor din judeţ și trimisă în data de 27 noiembrie 2020 reprezentanților celor două ministere, prin care se solicita modificarea ordinului ministrului privind suspendarea cursurilor care presupun prezenţa fizică a elevilor şi cadrelor didactice, pledând pentru redeschiderea școlilor, cerere care a rămas fără răspuns.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.