Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Campania de vaccinare împotriva COVID a început şi în nordul judeţului Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 25 februarie 2024
Home » Sănătate » Campania de vaccinare împotriva COVID a început şi în nordul judeţului Harghita
Campania de vaccinare împotriva COVID a început şi în nordul judeţului Harghita

Campania de vaccinare împotriva COVID a început şi în nordul judeţului Harghita

  • Dr. Alexandra Ioniţă, director medical la Spitalul Municipal Topliţa: „Numai prin vaccinare putem obţine imunitatea care ne protejează pe toţi, ca să putem trăi normal. Este cel mai sigur vaccin pe care l-am primit de când ne-am născut”

La Centrul de vaccinare amenajat la Spitalul Municipal Topliţa s-au înscris până în prezent 126 de persoane, marea majoritate dintre acestea fiind din rândul personalului propriu şi reprezintă aproape jumătate (47,27%) din totalul angajaţilor instituţiei medicale.

Managerul Spitalului Municipal Topliţa, Mihaela Dan, ne-a spus că numărul dozelor de vaccin primite luni, după orele prânzului, este suficient pentru a acoperi cantitatea iniţială necesară, aceasta urmând să fie completată în perioada următoare, în funcţie de necesităţi.

„Noi am început vaccinarea astăzi (marţi – n.a.). Câte doze de vaccin am solicitat, le-am şi primit, asta înseamnă că primele două zile le avem complet asigurate. Avem programat pentru vaccinare personal medical propriu, dar şi 22 de persoane care activează în sistemul medical în exteriorul spitalului, arondat zonei, înscrise până în acest moment”, a explicat managerul Mihaela Dan.

Prima persoană vaccinată a fost medicul cardiolog al spitalului, dr. Alexandra Călugăr.

„În cazul nostru, consider că informarea corectă a condus la un procent destul de ridicat de înscriere pentru vaccinare în rândul colegilor, au fost receptivi, deşi eu speram să fie un procent mai mare. Duminică am fost de gardă, am trecut pe la toate secţiile, am discutat cu fiecare în parte şi am răspuns întrebărilor lor; informarea corectă este foarte importantă”, a apreciat dr. Alexandra Ioniţă, directorul medical al Spitalului Municipal Topliţa.

Vaccinarea este singura metodă de eradicare a virusului SARS-CoV-2, în opinia sa, dar şi a numeroşi specialişti în domeniu.

„Eu sper să ajungem la un procentaj de 70% şi în rândul populaţiei generale, pentru că numai aşa vom putea scăpa de COVID-19. Altfel nu vom reuşi să obţinem niciodată imunitate toţi odată; pentru că, aţi văzut, sunt şi cazuri de reinfectări, şi la noi au fost persoane din rândul personalului medical care s-au reinfectat la trei luni. Numai prin vaccinare putem obţine aşa-numita imunitate de turmă, care ne protejează pe toţi, ca să putem trăi normal. Până la urmă, cu o moarte toţi suntem datori, dar trebuie să şi trăim normal”, a afirmat dr. Alexandra Ioniţă.

Potrivit sursei citate, vaccinul împotriva COVID este „cel mai sigur vaccin pe care l-am primit de când ne-am născut”.

Campania de vaccinare a început marţi şi la Spitalul de Psihiatrie Tulgheş, unde au ajuns, în primă fază, 40 de doze de vaccin.

„Până în prezent s-au înscris pentru vaccinare 38 de persoane de la spitalul nostru (17,67% – n.a.) din cele 215 angajate, şi doi medici de la cabinetele medicale din localitate. Astăzi (marţi – n.a.) vor fi vaccinate 30 de persoane, iar restul în cursul zilei de mâine (miercuri – n.a.)”, ne-a spus managerul instituţiei medicale Csibi Veronica.

Prima persoană care s-a vaccinat la Spitalul de Psihiatrie din Tulgheş este o asistentă medicală, iar la ora 10:00 a fost imunizat şi managerul spitalului.

Luni, la primele ore ale dimineţii au ajuns în Harghita primele 675 de doze de vaccin împotriva COVID, aduse de la depozitul regional – Spitalul Militar „Regina Maria” din Braşov.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Instituţiei Prefectului Harghita, Adrian Pănescu, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc a primit 275 de doze, iar Spitalul Municipal Gheorgheni 90 de doze, restul fiind repartizate la spitalele din Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Topliţa şi Tulgheş.

În prima zi a campaniei de vaccinare, conform datelor raportate de spitalele din Harghita, în Miercurea Ciuc au fost imunizate 128 de persoane, la Odorheiu Secuiesc cinci, iar la Gheorgheni 40 de persoane. La Topliţa şi Tulgheş vaccinarea împotriva COVID a început, după cum precizam la începutul materialului, abia marţi.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.