Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Acţiune a ITM Harghita pentru identificarea muncii „la negru” în construcţii | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 martie 2024
Home » Societate » Acţiune a ITM Harghita pentru identificarea muncii „la negru” în construcţii
Acţiune a ITM Harghita pentru identificarea muncii „la negru” în construcţii

Acţiune a ITM Harghita pentru identificarea muncii „la negru” în construcţii

  • Amenzi de 160.000 de lei pentru muncă nedeclarată

Săptămâna trecută, la nivel naţional s-a desfăşurat o campanie pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Inspectoratul Teritorial de Muncă Harghita, la noi în judeţ au fost verificaţi 19 angajatori. Au fost constatate şi deficienţe, pentru care au fost dispuse 38 de măsuri de remediere şi aplicate 20 de sancţiuni contravenţionale, din care 7 au fost amenzi în valoare totală de 177.000 de lei. Din această sumă, amenzi în valoare 160.000 de lei au fost aplicate pentru munca nedeclarată.

La 3 angajatori au fost identificate 8 persoane care prestau muncă nedeclarată, din care 6 persoane nu aveau încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă, iar celelalte două persoane nu aveau transmise contractul de muncă în REVISAL, anterior începerii activităţii cu cel puţin 24 de ore.

În ceea ce priveşte deficienţele constatate cu ocazia controalelor, se amintesc: l nerespectarea termenului de transmitere a deciziei de încetare a Contractului de muncă; l lipsa acordului salariaţilor privind efectuarea muncii suplimentare; l nerespectarea obligaţiei de ţinere a evidenţei orelor lucrate de salariaţi; l primirea la muncă a unor persoane fără transmiterea în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor a Contractului de muncă sau a unor persoane fără încheierea Contractului de muncă în formă scrisă; l nerespectarea prevederilor legale privind garantarea în plată a salariului prevăzut de OUG nr. 114/2018.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.