Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Centenarul Marii Uniri, la Miercurea Ciuc. „Indiferent de etnie, religie, convingeri politice, cu toţii suntem cetăţeni români, cu toţii trebuie să ne respectăm, să convieţuim” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Centenarul Marii Uniri, la Miercurea Ciuc. „Indiferent de etnie, religie, convingeri politice, cu toţii suntem cetăţeni români, cu toţii trebuie să ne respectăm, să convieţuim”
Centenarul Marii Uniri, la Miercurea Ciuc. „Indiferent de etnie, religie, convingeri politice, cu toţii suntem cetăţeni români, cu toţii trebuie să ne respectăm, să convieţuim”

Centenarul Marii Uniri, la Miercurea Ciuc. „Indiferent de etnie, religie, convingeri politice, cu toţii suntem cetăţeni români, cu toţii trebuie să ne respectăm, să convieţuim”

Câteva mii de persoane au participat la ceremonialul militar şi religios desfăşurat în centrul municipiului reşedinţă de judeţ cu ocazia Zilei Naţionale a României

Şi în municipiul Miercurea Ciuc, Ziua Naţională a României şi Centenarul Marii Uniri au fost sărbătorite în rezonanţă cu semnificaţia evenimentului. Manifestările din municipiul reşedinţă de judeţ dedicate acestei mari sărbători a românilor, care s-au desfăşurat pe tot parcursul săptămânii trecute, au culminat sâmbătă după-amiază, când în ciuda frigului pătrunzător câteva mii de persoane, din tot judeţul, din alte părţi ale ţării şi din Republica Moldova au participat la ceremonialul militar şi religios de comemorare a eroilor neamului românesc. La Miercurea Ciuc a fost prezent, la fel ca în ultimii 25 ani, şi un grup format din elevi de la Seminarul Teologic din Buzău şi reprezentanţi ai Fundaţiei „Sfântul Sava” din aceeaşi localitate, îmbrăcaţi în port popular şi însoţiţi de părintele profesor Mihai Milea.

La Monumentul Ostaşului Necunoscut, un sobor de preoţi a oficiat slujba religioasă de pomenire a eroilor neamului, după care secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Dan Mihai Chirică, a transmis mesajul prim-ministrului Guvernului României, Viorica Dăncilă, iar prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a dat citire mesajului ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan.

Apoi, prefectul judeţului a amintit că indiferent de etnie, religie sau convingeri politice, cu toţii suntem cetăţeni români şi trebuie să ne respectăm.

„Indiferent de etnie, religie, convingeri politice, cu toţii suntem cetăţeni români, cu toţii suntem cei care trebuie să ne respectăm, să convieţuim. 1 Decembrie, Centenarul Marii Uniri şi păstrarea identităţii noastre naţionale trebuie să fie ceea ce ne poate reaminti ce ne uneşte, ceea ce este important şi trebuie să aibă continuitate, dincolo de orice lupte care nu ne fac bine şi ne îndepărtează unii de alţii. Acelaşi gând îl am faţă de toţi cetăţenii judeţului, oriunde s-ar afla şi trăi ei, departe de casă, dar simţind româneşte şi bucurându-se de Ziua Naţională a ţării lor, de amintirea eroilor care au înfăptuit Marea Unire acum 100 de ani.

Să cinstim însemnele naţionale, drapelul României şi să nu ne fie teamă şi ruşine să le arborăm, pentru că pentru ele şi-au dat viaţa înaintaşii noştri, ca noi, astăzi, să fim împreună”, a evidenţiat, printre altele, Jean-Adrian Andrei, adresând cu ocazia Centenarului Marii Uniri cele mai călduroase urări de sănătate, bucurie şi prosperitate tuturor cetăţenilor judeţului Harghita.

La finalul intervenţiei sale, prefectul judeţului Harghita i-a înmânat secretarului de stat Dan Chirică o plachetă omagială, „în semn de recunoştinţă pentru modul în care este aproape de românii harghiteni şi pentru modul în care a contribuit semnificativ, de când este la Ministerul Afacerilor Interne, pentru păstrarea identităţii naţionale aici, în judeţul Harghita”.

Mesajul şefului Statului Major al Apărării a fost rostit de către şeful Direcţiei Logistice a Apărării, generalul de brigadă Constantin Negrea.

După depunerea de coroane de flori la Monumentul Ostaşului Necunoscut a avut loc un moment aparte, emoţionant: un subofiţer al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita şi-a cerut în căsătorie iubita, care este la rândul ei jandarm.

Parada militară ocazionată de sărbătorirea Zilei Naţionale a României a avut loc, la finalul ceremonialului, pe platoul din faţa Palatului Administrativ. Au defilat în faţa audienţei militari, tehnică şi echipamente aparţinând Brigăzii 61 Vânători de Munte General „Virgil Bădulescu” din Miercurea Ciuc, Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” din Braşov, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul”, Serviciului Judeţean de Informaţii şi Penitenciarului Miercurea Ciuc.

Retragerea cu torţe şi focul de artificii

La lăsarea serii, tot pe platoul din faţa Palatului Administrativ s-a desfăşurat tradiţionala retragere cu torţe a vânătorilor de munte, iar pe muzica fanfarei militare a Brigăzii 61 VM, cetăţenii care asistau la ceremonie s-au prins în Hora Unirii.

Manifestările dedicate Zilei Naţionale a României şi Centenarului Marii Uniri s-au încheiat cu un spectaculos foc de artificii. Pe parcursul evenimentelor din centrul municipiului Miercurea Ciuc, un steag tricolor de mari dimensiuni a fost arborat pe o autoscară a pompierilor, iar pe Casa Artelor (fosta Casă de Cultură a Sindicatelor) a fost proiectată sigla Centenarului, la fel cum s-a întâmplat şi cu o seară înainte, când a avut loc spectacolul extraordinar dedicat Zilei Naţionale a României.

Sunt mândru că împreună cu românii de aici, din inima ţării, am dat un mesaj clar de unitate românească, indiferent de frigul de afară, că am arborat şi cinstit drapelul nostru naţional, că am evocat memoria înaintaşilor noştri, care au luptat până la sacrificiul suprem pentru reîntregirea României. Românii harghiteni ştiu cel mai bine ce înseamnă patriotismul, îl simt în fiecare zi, păstrându-şi cu demnitate identitatea naţională. Să respectăm însemnele naţionale, să ne iubim România sfântă, să dăm dovadă de demnitate şi loialitate, de credinţă şi de spirit românesc”, a spus prefectul judeţului, Jean-Adrian Andrei, la finalul manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României.

Arhivă foto

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.